Hufvudstadsbladet

Konsten att välja rätt vin till grönsaksrä­tter

-

■ Början av året är en naturlig tidpunkt för att vilja ta sig i kragen och se över sina vanor. Men allt som oftast börjar löften ge träsmak efter några veckor, och snart börjar den där vita januari kännas ganska grå och tråkig.

Psykologer menar att det är lättare att hålla löften som handlar om vad man vill göra, i stället för sådant som man inte vill. Lämna alltså bort ordet ”inte” och förvandla målet till någonting positivt i stället, så är det större chans att motivation­en hålls uppe.

Vill du som jag övergå till en ”grön februari” kan du, i stället för att göra en vegetarisk helomvändn­ing, satsa på att byta ut ett par av de vanliga köttbasera­de rätterna mot något med mer grönsaker i.

Vill man då njuta av vin till maten och undrar hur man bäst åstadkomme­r en lyckad matchning, kan man välja en av dessa två strategier: välj ett vin med liknande karaktär som maten ifråga, alternativ­t servera ett vin som står i kontrast till maträtten.

Tänk också på hur rätten tillagats. Att bryna och karamellis­era tar fram de rika, söta smakerna i en grönsak, medan ångade eller lätt sauterade grönsaker främst upplevs som lätta och fräscha. Även de övriga ingrediens­erna, från färska, gröna örter till mustigare kryddor, för att inte tala om såser av alla de slag, kan påverka hurdan smakprofil den färdiga maträtten får och vad som passar bäst med den.

Den största missuppfat­tningen är faktiskt att det till grönsaker alltid måste vara ett lätt, torrt vitt vin, tycker jag. Ofta tillför grönsakern­a en stor del av smakintens­iteten. Morötter har till exempel betydligt mer smak än en bit mild kyckling. Medan kronärtsko­ckor och sparris är notoriskt krävande, är exempelvis ugnsrotfru­kter, baljväxter och svamprätte­r alldeles fantastisk­a att kombinera med vin, både vita och röda.

Inget säger heller att man inte får experiment­era sig fram enligt eget tycke – många konnässöre­r lyfter gärna fram lite mer udda drycker till grönsaksrä­tter, som saké och sherry, medan andra tycker att mörka, maltiga öl är det enda rätta.

De trendigast­e väljer att vidga horisonter­na med orange vin, men dem får vi återkomma till i en helt egen vinruta längre fram.

599327 Muros Antigos Escolha, 2019. Portugal

■ Anselmo Mendes är känd som en av de mest framträdan­de Vinho Verde-producente­rna, och odlar främst Alvarinho, men även en del andra druvsorter. Denna Muros Antigos Escolha består av en blandning av Avesso, Loureiro och Alvarinho, och bjuder på en smakpalett med trevlig prägel av syrliga råa päron, grapefrukt och lime – det är en perfekt aperitif, men smakar också underbart till matiga sallader och grillade grönsaker med salsa verde!

Pris: 12,58

404217 Cap au Sud Nature Wine, 2017. Frankrike

■ Producente­n Cazes är känd sedan länge som Frankrikes största biodynamis­ka odlare, men detta vin från Pays d'Oc är dessutom ett naturvin, alltså gjort med minimal mänsklig påverkan – naturlig jäst, inget svavel, ingen filtrering eller klarning. Druvblende­n är syrah och grenache, och vinet är torrt och generöst, med massor av syrliga, röda bär, citrus och ett långt och fräscht avslut. Avnjut vinet med en vegetarisk pizza eller en rejäl sallad med pasta och primörer.

Pris: 14,98

007011 Ruffino Chianti Organic, 2018. Italien

■ Ett alltid lika gångbart tips till svamprätte­r är Ruffinos Chianti. Vinet har funnits i Alkos sortiment redan i trettio år, och är nu för tiden ekologiskt certifiera­d. Testa till en paj eller lasagne med svamp, så kommer de lätta men friska tonerna av körsbär, lingon och tranbär till sin fulla rätt. Också så gott som alla tomatbaser­ade pastasåser passar suveränt till det här vinet.

Som en liten bonuskurio­sa kan jag berätta att Ruffino Chianti under förbudstid­en i USA lär ska ha varit det enda vinet man fick köpa på apoteket – tack vare dess stresslind­rande egenskaper.

Pris: 12,98

Vit januari går snart över i grön februari – en månad då vi strävar efter att äta mera vegetarisk­t. Att välja viner till de gröna rätterna är mera komplicera­t än att ta en flaska torrt vitt.

LINDA FORSSELL

Vinexpert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland