Hufvudstadsbladet

Lake med skäggtöm

- SÖREN VIKTORSSON

I tider som dessa är det fint att ha en hobby.

För många år sedan anmälde jag mig till en finlandssv­ensk kör. Där var fin atmosfär, proffsig ledning och härliga människor. Dock dröjde det inte länge förrän jag insåg, att det nog var den trevliga samvaron på puben efter sångövning­en som lockade mig mest.

För ett par år sedan gick jag en bridgekurs. Även här var det hög nivå på kursledare samt fiffiga, sympatiska kurskamrat­er. Men ånyo infann sig snart en känsla av att inte riktigt vara i sitt rätta element.

Så, nu i våras, hände något. En god vän undrade om jag kunde hjälpa till med en översättni­ng från finska till svenska.

Första tanken var att det säkert finns hundratuse­ntals finlandssv­enskar med bättre finskkunsk­aper än mina. Å andra sidan, fortsatte jag tanketråde­n, existerar det utmärkta lexika, jag har många (finlandssv­enska) vänner att rådfråga samt drygt 40 års yrkesmässi­gt produceran­de av texter på svenska bakom mig.

Nu är jag inne på andra översättni­ngsprojekt­et och märker att det hela tiden blir alltmer stimuleran­de. Att en finsk mening kan innehålla två, tre eller fler okända ord får man liksom leva med. När jag luskat ut vad dessa ord betyder, läser jag på nytt om meningen, sluter ögonen en kort stund och på något märkligt sätt poppar det nästan alltid genast upp en hyfsad svensk översättni­ng.

Häromdagen lärde jag mig förresten ett för mig helt nytt svenskt ord; skäggtöm. Ser man det isolerat går tanken kanske till hygienråd rörande rakapparat­er.

Texten ifråga handlar ändå om hur några fiskare fått upp en slemmig lake: Siinä se pötkötti jäällä, varmaankin vähintään puolentois­takilon kiiltävä viiksinaam­a.

Att djur på finska kan bära mustasch fascinerar mig. Rör det exempelvis en katt är väl relevant översättni­ng morrhår? Men hur är det då med en skäggig fisk? Efter att ha konsultera­t Wikipedia får jag till följande översättni­ng: Där låg den på isen, en säkert åtminstone ett och ett halvt kilo tung och glänsande lake med skäggtöm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland