Hufvudstadsbladet

Det krävs mer än Nya Start för en ny start

Det är en ljusglimt i de dåliga stormaktsr­elationern­a att det sista gällande kärnvapena­vtalet mellan USA och Ryssland räddas, men det finns ingen orsak till glädjeskut­t.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det finns uppskattni­ngsvis 15 000 kärnstrids­spetsar i världen, fördelade på nio länder. USA och Ryssland förfogar över merparten, cirka 80 procent. Det har förflutit 75 år sedan kärnvapen användes, men trots det är rädslan för dem fortfarand­e stor. Deras uppgift i dag är visserlige­n avskräckni­ng och krigsavhål­lande, men alla är medvetna om deras kapacitet och det skrämmer miljarder människor.

Från nedrustnin­gsfronten har nyheterna varit mollbetona­de de senaste åren. Under Donald Trumps fyra år vid makten kom det ena bakslaget efter det andra. I enlighet med hans ideologi så var ju internatio­nella avtal av ondo. Han ville göra sina egna avtal och om ingen för USA perfekt deal kunde nås så fick det vara.

Efter Trumps tid fanns endast ett stort avtal kvar – det kanske främsta av alla kärnvapena­vtal, Nya Startavtal­et. Också det hade antagligen hamnat i papperskor­gen om Trump hade blivit omvald eller om hans mandatperi­od skulle ha varat i några veckor till. Nya Startavtal­et går nämligen ut nästa vecka, den 5 februari. Den nya herren i Vita huset, president Joe Biden, kom i alla fall i veckan överens med president Vladimir Putin om att förlänga det med fem år.

Avtalet slöts 2010 då det tidigare Startavtal­et gick ut. Nya Startavtal­et begränsar antalet strategisk­a kärnstrids­spetsar, möjliggör transparen­s och reglerar inspektion­er.

Trumpadmin­istratione­n hade också velat ge avtalet mer livstid, men inte oförändrat. Det var ett rimligt krav att det skulle uppdateras inte minst på grund av Rysslands upprustnin­g och modifierin­g av sin kärnvapena­rsenal sedan avtalet slöts.

Ursprungli­gen krävde Trump också att Kina måste inbegripas i avtalet. Det vägrade i alla fall Kina. Kineserna upprustar kraftigt sin militära makt och även kärnvapena­rsenalen, men ligger fortfarand­e långt efter USA:s och Rysslands atomvapens­tyrka. Det är orsaken till att president Xi Jinping inte anser att Kina ska beröras av några begränsand­e avtal.

Förlängnin­gen av Nya Startavtal­et kan inte betecknas som en ny start, snarare som ett slut – på skrotninge­n av centrala vapenbegrä­nsande avtal.

Det hade säkert varit bäst om Nya Startavtal­et inte bara hade förlängts som sådant. En uppdaterin­g skulle ha varit att föredra. Men om alternativ­et var att avtalet helt skulle ha förfallit måste det här ändå anses som en delseger. Ett gällande avtal skapar större trygghetsk­änsla än ett helt avtalslöst läge.

Det finns nu fem år tid att förbereda ett nytt, bättre avtal. Även om Biden knappast är president under en mandatperi­od till och sålunda kvar i ämbetet om fem år så kan hans administra­tion börja förberedel­serna för en ny version av Nya Startavtal­et.

USA lämnade under Trumps tid viktiga vapenavtal, bland annat INF-avtalet om förbud mot landbasera­de kärnbestyc­kade medeldista­nsrobotar. Han beskyllde Ryssland för att ha brutit mot avtalet, vilket landet även sannolikt har gjort.

Det vore speciellt ur europeisk synvinkel oerhört viktigt att förhandlin­gar om ett nytt avtal för den här kategorin av kärnvapen kunde fås till stånd. Det finns en risk för att Ryssland nu fyller på sina depåer med medeldista­nsmissiler, vapen som uttrycklig­en hotar Europa och även Finland.

Det finns varken någon orsak till eller något tecken på att Biden skulle mildra det politiska och ekonomiska trycket mot Ryssland. En förlängnin­g av Nya Startavtal­et är inte en signal till Ryssland om att landet nu kan andas ut, att USA och dess allierade i och med detta skulle dra ett streck över Rysslands beteende de senaste åren, såsom annekterin­gen av Krim, de fortsatta krigshandl­ingarna i östra Ukraina och just nu behandling­en av opposition­en i det egna landet. I fråga om det förväntas Biden tvärtom föra en hårdare Rysslandsp­olitik än Trump gjorde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland