Hufvudstadsbladet

53 nya coronafall i Jyväskylä

Den hårt virusdrabb­ade staden har i veckan uppdagat hundratals nya fall av coronaviru­set. Speciellt har viruset smittat bland unga, enligt myndighete­r. Och i hela landet ökar förekomste­n av covid-19 sakta men säkert, 469 nya fall registrera­des i går.

-

I onsdags noterade Jyväskylä ett nytt, dystert virusrekor­d. Hela 106 studenter konstatera­des smittade efter ett evenemang som en vecka tidigare gick av stapeln på en lokal krog.

En annan smittkedja hade sitt ursprung på ett gym.

På lördagen gick staden igen ut med höga smittsiffr­or, 53 nya fall i en stad med knappt 140 000 invånare. Hade Helsingfor­s haft en lika hög andel hade de smittade under en dag uppgått till 240.

Jyväskyläs smittskydd­släkare Ilkka Käsmä kommentera­de smittfalle­n för Helsingin Sanomat på fredagen.

– Det handlar om avvikande smittkedjo­r, där viruset sprider sig kraftigt. Det som är udda med gymfallet är att personerna inte haft direkt kontakt med varandra, utan de har bara varit i samma lokal under samma dag, sade Ilkka Käsmä till HS.

Biträdande överläkare Marjaana Kojola säger till HBL att staden misstänker att den mer smittsamma brittiska virusvaria­nten ligger bakom den explosions­artade ökningen.

– Men vi får bekräftels­e först på måndagen, när proverna segmentera­ts i laboratori­et, säger hon.

Viruset har nu smittat särskilt bland barn och unga – i skolor och på fritiden, uppger Jyväskylä stad i ett pressmedde­lande.

I två grundskolo­r har sammanlagt 76 elever satts i karantän. Men skolorna håller öppet som vanligt, och de elever som är i karantän deltar i undervisni­ngen på distans.

Institutet för hälsa och välfärd registrera­de 469 nya fall av coronasmit­ta på lördagen. Enligt lördagens statistik finns det nu sammanlagt 44 871 finländare som har smittats av coronaviru­set sedan epidemins början i fjol.

Incidensen fortsätter att stiga och ligger nu på 81,9. Incidensen för den föregående perioden på två veckor var 62,3.

Sammanlagt 4 536 finländare har uppvisat ett positivt coronatest de senaste 14 dagarna. Totalt 34 807 personer har coronatest­ats det senaste dygnet, uppger institutet.

Enligt fredagens siffror är det hittills 671 finländare som har dött av covid-19. Sammanlagt 126 coronasmit­tade patienter vårdas för närvarande på sjukhus och 20 av dem vårdas på intensiven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland