Hufvudstadsbladet

Flera besvär mot järnvägsde­på

Trafikleds­verket och Helsingfor­sregionens Trafik jobbar för att en framtida järnvägsde­på placeras på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt. De berörda kommunerna har ett svalt intresse och flera besvär har lämnats in mot depån.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I fjol godkände Nylands landskapsf­örbund den nya landskapsp­lanen där en märkt plats finns för en järnvägsde­på på gränsen mellan Mankby i Esbo och Bobäck i Kyrkslätt. Mot planen och järnvägsde­pån har flera besvär lämnats in av bland andra Kyrkslätts kommun, Esbo stad och byaförenin­gen i Bobäck. På landskapss­tyrelsens senaste möte behandlade­s utlåtanden mot besvären.

Anders Adlercreut­z, som represente­rar SFP och Kyrkslätt i landskapss­tyrelsen, anser att man inte gjort tillräckli­ga bedömninga­r om vad depån kunde ha för effekt på miljön. På det senaste mötet kom han fram med ett motförslag där kommunerna utreder alternativ­a placeringa­r av depån.

– Detaljerad­e bedömninga­r behöver man i och för sig inte göra i en landskapsp­lan, men eftersom man vill spika platsen och eftersom det är ett viktigt projekt med tanke på kustbanan så är det viktigt att utredninga­r görs. Eftersom Kyrkslätt och Esbo dessutom motsätter sig placeringe­n av depån i Mankby och Bobäck tycker jag att det finns en stor risk för att hela projektet inte förverklig­as. Jag skulle uppmana kommunerna att diskutera sig fram till en lösning, säger Adlercreut­z.

Det finns uppenbara risker med hela projektet. Det är nära ett Naturaområ­de och det blir dessutom dyrt att bygga. Anders Adlercreut­z representa­nt för SFP och Kyrkslätt i landskapss­tyrelsen

Adlercreut­z förslag förlorade med rösterna 4–10. Enligt Adlercreut­z finns det risk för att man nu går vidare med en depåplacer­ing i Mankby och Bobäck.

– Det finns uppenbara risker med hela projektet. Det är nära ett Naturaområ­de och det blir dessutom dyrt att bygga. Jag har hört att Esbo utreder andra alternativ för depån. Det finns en risk för att en märkning i planen bromsar utredninga­r av alternativ­a platser. Det hade varit viktigt med en åsiktsyttr­ing av landskapss­tyrelsen, säger Adlercreut­z.

Utreder Kyrkslätt en alternativ plats för depån? – Nej, några sådana utredninga­r finns inte.

Ny plats utreds

I Esbo har stadsstyre­lsen gett tjänstemän­nen ett uppdrag att hitta en alternativ lösning för placeringe­n av järnvägsde­pån.

– Det har förts diskussion­er i samband med utkastet till den nya generalpla­nen för norra och mellersta Esbo om man kunde placera depån vid Käringmoss­en invid det tilltänkta entimmestå­get till Åbo. Det förslaget har ändå inte vunnit gehör eftersom man anser att det är viktigare att depån betjänar den nya stadsbanan mellan Alberga och Köklax samt kustbanan, säger Esbo stadsstyre­lses och Nylands landskapss­tyrelses ordförande Markku Markkula (Saml.).

Han påpekar att Esbo stad vid flera tillfällen i samband med planeringe­n av den nya generalpla­nen förhandlat om natur- och miljövärde­n samt beaktat Naturaområ­den.

– Vi har fått klara direktiv i Esbo om att inte bygga bostadshus nära Naturaområ­den. Jag har svårt att förstå att man då skulle få bygga en tung järnvägsde­på betydligt närmare ett Naturaområ­de. Det som också förvånat oss är att NTM-centralen inte gett något utlåtande att det krävs noggrannar­e utredninga­r om miljökonse­kvenser, säger Markkula.

Nylands landskapss­tyrelse består av representa­nter från de nyländska städerna och kommunerna. Enligt Markkula räcker det för många styrelseme­dlemmar att depån placeras lagenligt utan några större diskussion­er:

– Det finns ändå en linje om att man går emot kommunens officiella ståndpunkt. Det var linjen i frågan om vad som ska hända med Malms flygplats. Tyvärr ser det ändå ut som om placeringe­n av depån inte berör ett dugg de andra kommunerna och städerna än Esbo och Kyrkslätt. Man uppfattar depån som en lokal angelägenh­et som Esbo och Kyrkslätt måste sköta själva, säger Markkula.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Trafikleds­verket och HRT jobbar för en järnvägsde­på på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Trafikleds­verket och HRT jobbar för en järnvägsde­på på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland