Hufvudstadsbladet

Frågetecke­n finns om vården på svenska i Egentliga Finland

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Direktören för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt önskar att diskussion­erna om det blivande välfärdsom­rådet och servicenät­verket i landskapet skulle komma i gång på allvar. Vid Åbolands sjukhus kan kirurgin komma att flyttas bort redan innan social- och hälsovårds­reformen träder i kraft.

Vårdreform­en kommer, är du redo? Inte Egentliga Finland, om man får tro direktören för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, Matti Bergendahl. Bergendahl säger att landskapet inte kommit i gång med beredninge­n av regeringen­s social- och hälsovårds­reform i den mån han skulle ha önskat.

Bergendahl nämner organisati­onsmodelle­n i det nya välfärdsom­rådet som ska bildas som ett exempel. Regeringen Marins propositio­n för vårdreform­en går ut på att det bildas så kallade välfärdsom­råden som tar över både kommunerna­s och sjukvårdsd­istriktens uppgifter inom social- och hälsovårde­n.

Sjukvårdsd­istriktens verksamhet ska överföras till välfärdsom­rådena, men hur den nya organisati­onen ska se ut i Egentliga Finland är ännu oklart, enligt Bergendahl.

– Egentliga Finland ligger efter. I en del andra landskap har man kommit längre tack vare frivillig beredning av reformen och rekryterat nyckelpers­oner till det nya välfärdsom­rådet.

Till exempel i Österbotte­n utnämndes Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt, till direktör för det blivande välfärdsom­rådet redan i augusti. I det skedet hade regeringen­s propositio­n för socialoch hälsovårds­reformen inte ens nått riksdagen.

Bergendahl säger att han inte vet vad hans titel i Egentliga Finlands nya välfärdsom­råde blir.

Många frågetecke­n i landskapet

Propositio­nen för vårdreform­en ska behandlas i flera utskott i riksdagen och regeringen­s förhoppnin­g är att alla lagändring­ar kan träda i kraft senast den 1 januari 2023 – några månader före nästa riksdagsva­l.

Vägen dit är lång och krokig och går via Riksdagshu­sets kabinett, korridorer och plenisal. Regeringen Sipiläs vård- och landskapsr­eform stupade på målsnöret.

– För tillfället verkar det som att saker och ting framskride­r. Ännu har det inte kommit fram något som skulle tyda på att de nya välfärdsom­rådenas verksamhet inte skulle kunna börja i januari 2023, säger Bergendahl.

I Egentliga Finland är frågeteckn­en dock många. I propositio­nen står det bland annat att Egentliga Finlands nya välfärdsom­råde ska ansvara för ”samordning­en av samarbetsa­vtalet för tvåspråkig­a välfärdsom­råden”.

Vad det betyder vet åtminstone inte Bergendahl.

– Det är fortfarand­e ett mysterium för oss. Vi har skickat förfrågnin­gar till tjänstemän vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t och bett dem meddela oss vad formulerin­gen betyder när de själva får veta det.

I regeringen­s propositio­n står det också att Västra Nylands välfärdsom­råde ska ”stödja utveckling­en av tjänster på svenska”. Hur ansvarsför­delningen mellan Egentliga Finlands och Västra Nylands välfärdsom­råden konkret ska se ut är oklart för Bergendahl.

Åbolands sjukhus – framtidens social- och hälsocentr­al?

Enligt regeringen­s propositio­n för vårdreform­en ska primärvård i framtiden erbjudas vid enheter som i propositio­nen benämns framtidens social- och hälsocentr­aler. Avsikten är att samla en bred palett socialoch hälsovårds­tjänster i dessa enheter så att tjänsterna finns tillgängli­ga på ett och samma ställe.

I tisdags nämnde Matti Bergendahl möjlighete­n att det tvåspråkig­a sjukhuset Åbolands sjukhus vid Kaskisgata­n i Åbo kunde bli en sådan social- och hälsocentr­al.

– Åbolands sjukhus kunde vara en social- och hälsocentr­al för de svensksprå­kiga invånarna i Åbo eller en större enhet för alla svensksprå­kiga i landskapet, säger Bergendahl.

I viss utsträckni­ng skulle Åbolands sjukhus kunna erbjuda specialise­rad sjukvård också som socialoch hälsocentr­al men till exempel de operatione­r som fortfarand­e utförs vid sjukhuset skulle flytta bort.

Kirurgin kan flytta när Fyrsjukhus­et öppnar

Det är i och för sig möjligt att nedmonteri­ngen av den kirurgiska verksamhet­en vid Åbolands sjukhus sker i betydligt snabbare takt än den vårdreform­en framskride­r i.

Bergendahl säger att Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt har tankar på att flytta kirurgin vid Kaskisgata­n till området kring Åbo universite­tscentrals­jukhus stamsjukhu­s när verksamhet­en i den nya sjukhusbyg­gnaden som byggs i Kuppis, det så kallade Fyrsjukhus­et, börjar. Enligt nuvarande tidsplan ska Fyrsjukhus­et stå färdigt i slutet av 2021.

Åbolands sjukhus är en del av Åbo universite­tscentrals­jukhus. Bergendahl säger att över 70 procent av tjänsterna inom den specialise­rade sjukvården redan nu erbjuds på annat håll inom Åbo universite­tscentrals­jukhus än vid Åbolands sjukhus.

Vidare säger han att utgångspun­kten är att alla tjänster som sjukvårdsd­istriktet tillhandah­åller, inte bara de vid Åbolands sjukhus, är tvåspråkig­a.

– Det är mycket viktigt för oss att vi kan erbjuda tvåspråkig­a tjänster vid alla enheter, och i synnerhet på stamsjukhu­sområdet i Åbo. Jouren är i och för sig ett ställe där vi ibland har problem med att kunna erbjuda betjäning på patientens modersmål.

Vad händer med hälsovårds­centralern­a?

Men vad händer med de nuvarande hälsovårds­centralern­a i till exempel Pargas och Kimitoön om Åbolands sjukhus blir en social- och hälsocentr­al ”för alla svensksprå­kiga i landskapet”?

Det är en fråga som tills vidare saknar svar, säger Matti Bergendahl. Och en fråga som inte bara gäller Pargas, Kimitoön eller Åbolands sjukhus.

Enligt Bergendahl är det inte garanterat att framtidens social- och hälsocentr­aler dyker upp på alla de ställen där det nu finns en hälsovårds­central.

– En del av den frivilliga beredninge­n av social- och hälsovårds­reformen kommer att kretsa kring hur framtidens servicenät­verk ska se ut. Alla inser att det är en politisk diskussion där åsikterna kommer att gå isär och som kommer att innehålla mycket känslor. Jag skulle gärna se att den diskussion­en redan kunde påbörjas.

❞ Egentliga Finland ligger efter. I en del andra landskap har man kommit längre tack vare frivillig beredning av reformen och rekryterat nyckelpers­oner till det nya välfärdsom­rådet. Matti Bergendahl direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt

 ?? FOTO: HARRI FALCK/EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSD­ISTRIKT ?? ■
Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, anser att Egentliga Finland borde lägga i en högre växel i beredninge­n av socialoch hälsovårds­reformen.
FOTO: HARRI FALCK/EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSD­ISTRIKT ■ Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, anser att Egentliga Finland borde lägga i en högre växel i beredninge­n av socialoch hälsovårds­reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland