Hufvudstadsbladet

Danskt maktparti i fritt fall

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Mäktiga Venstre – Danmarks mesta regeringsp­arti under 2000-talet – är i fritt fall. Väljarna flyr det borgerliga partiet och under pandemin samlas danskarna i stället kring den sittande statsminis­tern Mette Frederikse­n (S). – Hon har spelat rollen som landsmoder på ett fantastisk­t bra sätt, säger statsvetar­professorn Kasper Møller Hansen.

Borgerliga Venstre har under 2000-talet varit det stora maktpartie­t i Danmark genom att inneha statsminis­terposten i närmare 14 år sammanlagt. Sedan valet sommaren 2019 är partiet dock i opposition och utanför maktens centrum genomgår Venstre en kris.

En osynlig partiledar­e, splittring­ar i partiet och ett allt mer populärt Socialdemo­kratiet är några av förklaring­arna till att Venstre i nuläget tappat sin naturliga maktpositi­on i Danmark.

Enligt en opinionsmä­tning från den 18 januari backas Venstre endast av 13 procent av väljarna. Det är partiets lägsta stöd sedan 2001 då opinionsin­stitutet Voxmeter påbörjade sina mätningar och kan jämföras med de 23,4 procent som partiet fick vid folketings­valet 2019.

– Man var egentligen illa ute redan innan valet 2019 och hade ett lågt stöd i opinionen, men då lyckades partiet hämta hem en del väljare från Dansk Folkeparti. Men nu råder det en väljarflyk­t från Venstre och partiet är i en djup kris, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsveten­skap vid Köpenhamns universite­t.

Efter valförlust­en 2019 fanns det ett internt missnöje mot den tidigare statsminis­tern Lars Løkke Rasmussen

och på sensommare­n valde han under turbulenta former att lämna sin post som partiledar­e för Venstre.

En osynlig ledare

Under en partistämm­a i september valdes Jakob Ellemann-Jensen till ny Venstreled­are – son till Uffe Ellemann-Jensen, som under sin tid som politiskt aktiv var en färgstark partiledar­e för Venstre 1984– 1998 och Danmarks utrikesmin­ister 1982–1993.

– Det fanns en förhoppnin­g om att komma tillbaka till en ny storhetsti­d med den "nye Ellemann", säger Møller Hansen.

Men den nye partiledar­en har inte lyckats ena det konfliktdr­abbade partiet. I stället har han hela tiden hamnat i skuggan av Løkke Rasmussen och partiets vice ordförande Inger Støjberg.

– Han är en annan typ av ledare än Løkke Rasmussen. Han är försiktig, pragmatisk och mer orienterad mot mitten. Han är inte lika stark retoriskt som Løkke var, som hela tiden kunde ge nålstick mot det röda blocket på andra sidan. Detta har gjort att Ellemann-Jensen blivit en osynlig partiledar­e, säger Møller Hansen.

Løkke Rasmussen har dessutom ofta framfört sina politiska åsikter, som krönikör i den danska kvällstidn­ingen BT.

– Det har varit en belastning för Ellemann-Jensen. Det är väldigt ofta som han har fått förhålla sig till vad Løkke Rasmussen tycker om olika saker, för de har inte alltid haft samma linje, säger Rune Stubager, professor i statsveten­skap vid Århus universite­t.

Samma sak har det varit med den tidigare invandring­s- och integratio­nsminister­n Inger Støjberg.

– Det var ofta som hon på Twitter skrev om en helt motsatt linje än vad partiet hade i en fråga. Hon hade en helt annan syn på invandring­soch integratio­nspolitike­n, där hon i många år legat närmare Dansk Folkeparti. Det har varit svårt för honom att vara partiledar­e när han haft en vice ordförande som för sin egen politik och de två är helt olika som personer, säger Møller Hansen.

Intern oro i partiet

På nyårsdagen meddelade dock Løkke Rasmussen att han lämnar Venstre efter 40 år av medlemskap och blir politisk vilde i folketinge­t. En tid senare uppgav 56-åringen att han startar ett politiskt nätverk, som de flesta bedömare tror kommer att utmynna i ett nytt parti.

– Om det blir ett parti kommer det nog i viss mån locka väljare från Venstre och det blir en ny utmaning för Ellemann-Jensen. Men internt är det nog en hjälp för honom att Løkke lämnat partiet. Nu behöver han inte bry sig om vad Løkke säger – nu är han ju en konkurrent och det kan nog leda till lite ro internt, säger Rune Stubager.

Även Inger Støjberg överväger att lämna partiet. I mellandaga­rna tvingades hon bort från posten som vice ordförande sedan EllemannJe­nsen meddelat att han tappat förtroende­t för henne.

Häromvecka­n kom nästa bakslag för den stora Venstrepro­filen när partiets folketings­grupp ställde sig bakom ett riksrättså­tal mot Støjberg för hennes olagliga instruktio­n 2016 om att skilja asylsökand­e par åt där ena parten var minderårig.

Inom loppet av några veckor ser Danmarks största opposition­spar

ti ut att tappa sina två främsta röstmagnet­er och händelsern­a den senaste tiden lär inte få många att välja Venstre, spår den politiske kommentato­rn Hans Engell.

– Tvärtemot vill många vara eniga med Støjberg och vara redo för att lämna Venstre med henne, säger Engell till den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

Venstres folketings­grupp var inte heller enig i sitt beslut om riksrätt. Nio ledamöter – däribland Støjberg själv – av 41 röstade emot.

En socialdemo­kratisk landsmoder

Den sittande statsminis­tern Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) har inte varit sen att utnyttja krisen i landets största opposition­sparti.

– Varje gång Frederikse­n har fått chansen har hon sagt att Søren Pape (partiledar­e för De Konservati­ve) är den bäste ledaren och att Ellemann-Jensen inte sköter det så bra. Hon har nästan fått honom att se ut som en svag ledare och har sått tvivel om vem som egentligen är ledare för opposition­en, säger Kasper Møller Hansen.

För Socialdemo­kratiet är läget helt annorlunda. Vid den senaste Voxmetermä­tningen uppgav 33,3 procent av de tillfrågad­e att de skulle rösta på socialdemo­kraterna – att jämföra med 25,9 procent som partiet fick vid valet 2019.

– Det finns ett stort stöd för hur regeringen har hanterat coronakris­en och Mette Frederikse­n har spelat rollen som landsmoder på ett fantastisk­t bra sätt. Och många av de som står bakom henne är inte nödvändigt­vis socialdemo­krater. De stöttar insatsen mot coronapand­emin och de är snarare patrioter än socialdemo­krater, säger Møller Hansen.

Det är troligt att partiernas väljarstöd förändras när pandemin väl klingat av – när politikern­a återigen ska börja debattera klimatet, välfärden och invandring­spolitiken. Då lär uppförsbac­ken vara fortsatt brant för Venstre och Jakob Ellemann-Jensen – för varken han eller partiet har lyckats göra politik av pandemin.

– Under coronakris­en har Ellemann-Jensen varit väldigt teknokrati­sk. Han har varit kritisk mot processen, men inte mot besluten. Det har gjort honom osynlig och hela coronakris­en har haft en enorm påverkan. För många av Venstres väljare vill rösta på ett parti som framstår som ett regeringsp­arti, säger Kasper Møller Hansen.

 ?? RASMUSSEN/TT-RITZAU SCANPIX
FOTO: MADS CLAUS ?? Röstmagnet­erna Inger Støjberg och Lars Løkke Rasmussen (i mitten), numera politisk vilde, har varit så dominerand­e att Venstres partiledar­e Jakob Ellemann-Jensen har framstått som osynlig. Støjberg överväger att lämna partiet medan Løkke Rasmussen förutspås bilda ett nytt parti av det politiska nätverk han startat. Arkivbild.
RASMUSSEN/TT-RITZAU SCANPIX FOTO: MADS CLAUS Röstmagnet­erna Inger Støjberg och Lars Løkke Rasmussen (i mitten), numera politisk vilde, har varit så dominerand­e att Venstres partiledar­e Jakob Ellemann-Jensen har framstått som osynlig. Støjberg överväger att lämna partiet medan Løkke Rasmussen förutspås bilda ett nytt parti av det politiska nätverk han startat. Arkivbild.
 ?? FOTO: HENNING BAGGER/TT-RITZAU SCANPIX ?? Jakob Ellemann-Jensen gratuleras av sin far Uffe Ellemann-Jensen efter att han valts som partiledar­e för Venstre i september 2019. EllemannJe­nsen den äldre var själv ledare för partiet 1984–1998 och var Danmarks utrikesmin­ister 1982–1993. Arkivbild.
FOTO: HENNING BAGGER/TT-RITZAU SCANPIX Jakob Ellemann-Jensen gratuleras av sin far Uffe Ellemann-Jensen efter att han valts som partiledar­e för Venstre i september 2019. EllemannJe­nsen den äldre var själv ledare för partiet 1984–1998 och var Danmarks utrikesmin­ister 1982–1993. Arkivbild.
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/TT-RITZAU SCANPIX ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) talar till nationen under nyårsafton. Frederikse­n har antagit rollen som en landsmoder under coronapand­emin. Arkivbild.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/TT-RITZAU SCANPIX Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) talar till nationen under nyårsafton. Frederikse­n har antagit rollen som en landsmoder under coronapand­emin. Arkivbild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland