Hufvudstadsbladet

Biden marscherar vänsterut – men till vilket pris?

Den nya presidente­n har legat i under sin första tid i Vita huset.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Politiska val har konsekvens­er för politiken, brukar man ofta höra sägas i USA när det segrande partiet börjar genomföra sin agenda.

Efter Joe Bidens första fulla arbetsveck­a kan man konstatera att den devisen håller streck även den här gången. Den nya presidente­n har redan underteckn­at över fyrtio så kallade presidentd­ekret i en politisk spurt som den konservati­va dagstidnin­gen Wall Street Journal beskrev som en kapplöpnin­g vänsterut.

Till somligas förtjusnin­g och andras förskräcke­lse träffar Wall Street Journal ganska nära sanningen. Joe Biden har gjort sitt bästa för att radera spåren efter Donald Trump och plantera den nya administra­tionens fana på det politiska stridsfält­et – och den fanan står och vajar på många av den politiska vänsterns viktigaste territoriu­m.

Biden återknöt bland annat USA tillbaka till Parisavtal­et, utnämnde John Kerry till klimatsänd­ebud med ministerst­atus och lyfte den globala uppvärmnin­gen till en fråga med avgörande betydelse för nationens säkerhet.

Han stoppade Trumps murbygge vid sydgränsen, införde ett moratorium för utvisninga­r, strök inreseförb­udet från ett antal muslimska länder och presentera­de en plan som öppnar för medborgars­kap för miljoner papperslös­a.

Den nya presidente­n lovade åtgärda en bostadspol­itik som präglats av diskrimine­ring av minoritete­r. Han förlängde förbudet mot vräkningar under pandemin.

Han satte punkt för justitiemi­nisteriets användning av privata vinstdriva­nde fängelser. Han skrotade förbudet för finansieri­ng av internatio­nella medborgaro­rganisatio­ner som stöder aborträtte­n. Han fimpade Trumps förbud mot transperso­ner inom militären och han föreslog en höjning av den federala minimilöne­n till femton dollar per timme.

Förtecknin­gen över Bidens presidentd­ekret är betydligt längre än så här men kursändrin­gen från Trump till Biden är klar. Presidente­n har bestämt sig för att bejaka många av de liberala prioriteri­ngar som partifälte­t omhuldar, trots att det gör hans viktigaste vallöfte om att återinföra samarbetsv­iljan i kongressen svårare.

Missnöjda republikan­er

Republikan­erna har redan ondgjort sig över Biden-regeringen­s spelöppnin­g.

Den republikan­ska ledaren i representa­nthuset, Kevin McCarthy, uttryckte sin besvikelse genom att beskylla Biden för att vara mer intressera­d av att hjälpa de papperslös­a än av att hjälpa de amerikansk­a medborgarn­a.

Men Biden har tre omständigh­eter som kan ge honom hopp om att undvika en tidig grundstötn­ing.

Först och främst visade Donald Trump att en president kan upprätthål­la och stärka sin makt inom partiet genom att backa upp den passionera­de och mer radikala falangens linje.

För det andra visar det sig att en stor del av de åtgärder som Biden vidtagit får stöd av majoritete­n av väljarna, det vill säga åtminstone av en del av de republikan­ska väljarna.

75 procent av amerikaner­na stöder till exempel ett krav på munskydd i federala byggnader. 65 procent stöder återinföra­ndet av DACAprogra­mmet som ger unga papperslös­a som hämtats till USA som barn en laglig status.

Över 60 procent stöder en återgång till Parisavtal­et och Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Det finns med andra ord en chans att det kompakta politiska motståndet bland republikan­erna i kongressen inte är fullt så kompakt bland folket. För det tredje är Bidens viktigaste utmaning också en gyllene chans att vinna åt sig ett oersättlig­t politiskt kapital. Ingenting är av en mer central betydelse för presidente­n än att besegra coronaviru­set.

Under de senaste veckorna har fyra tusen amerikaner dött dagligen och den av covid-19 förorsakad­e arbetslösh­eten utgör ett akut samhälleli­gt problem.

Om Joe Biden lyckas mobilisera vaccindist­ributionen bättre än Trump och om han kan uppvisa ett starkare, mer kompetent och effektivt ledarskap och styra nationen ut ur krisen kommer han antagligen att kassera in ett politiskt förtroende bland folket som kan komma till stor nytta i lagstiftni­ngen.

Och det är där man måste få resultat till stånd om man vill åstadkomma bestående förändring­ar i samhället. Presidentd­ekret i all ära, men de har endast en begränsad verkan och kan alltid hävas av följande president.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden underteckn­ade ett presidentd­ekret om hälsovårde­n på torsdagen
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden underteckn­ade ett presidentd­ekret om hälsovårde­n på torsdagen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland