Hufvudstadsbladet

Sverige beslutar om nya krav för inresa

Det blir en blixtsnabb remissrund­a till polisen och andra berörda myndighete­r om kravet på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, som Folkhälsom­yndigheten begär.

- HBL-TT

– Svaren ska vara inne senast på måndag, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (socialdemo­krat) på en pressträff.

– Efter det kommer regeringen att fatta snabba beslut, tillägger Damberg till SVT Nyheter.

Den svenska Folkhälsom­yndigheten FHM lämnade på fredagen in en begäran till regeringen om krav på negativt covid-19-test för utländska medborgare­s inresa till Sverige. Det gäller personer födda 2004 eller tidigare. Det negativa testet får vara högst 48 timmar gammalt.

Också i Finland bereds för tillfället en liknande bestämmels­e om krav på obligatori­skt coronatest för inresa. Det är de mer smittsamma, muterade virusvaria­nterna som nu sprids snabbt i vissa länder som fått myndighete­rna att reagera.

Nya EU-regler

”Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvaria­nter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktio­nerna på plats”, motiverade generaldir­ektör Johan Carlson i ett pressmedde­lande.

Sveriges regering har under det senaste dygnet behandlat myndighete­ns begäran. Ytterligar­e några dagar behövs innan ett regeringsb­eslut kan fattas, enligt Mikael Damberg.

– Vi har fått en hemställan i går (fredag) eftermidda­g och analyserat den under natten, säger Damberg till SVT.

Han hänvisar också till att EU i början på nästa vecka ska komma med nya reserestri­ktioner.

– Nu skickar vi den på en blixtremis­s till de myndighete­r som är mest berörda, inte minst Polismyndi­gheten, som är den myndighet som ska hantera ett sådant här inreseförb­ud, säger Damberg till SVT.

Även för hemvändand­e svenskar skärps reglerna. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

FHM rekommende­rar inresande svenskar att stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Också resenärern­as hushållsko­ntakter uppmanas att stanna hemma.

Arbetspend­lare ingår inte i myndighete­ns nya rekommenda­tionerna, förutsatt att de testas regelbunde­t (minst en gång per vecka). Även arbetspend­larnas hushållsko­ntakter undantas om pendlaren testas regelbunde­t.

Det är än så länge oklart hur ett kommande beslut påverkar gränstrafi­ken vid Torneå.

 ?? FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Sverige överväger att införa obligatori­sk inresetest­er. Om beslut fattas kommer det att påverka finländska resenärer bland annat vid gränsöverg­ången mellan Torneå och Haparanda.
FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA-ARKIV Sverige överväger att införa obligatori­sk inresetest­er. Om beslut fattas kommer det att påverka finländska resenärer bland annat vid gränsöverg­ången mellan Torneå och Haparanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland