Hufvudstadsbladet

Bondeprote­sterna i Indien verkar trappas ned

Det som tidigare i veckan såg ut som en intensifie­ring av de indiska bondeprote­sterna i Delhi ser snarare ut att leda till en nedtrappni­ng. Trots att demonstrat­ionerna pågått vecka ut och vecka in verkar premiärmin­ister Narendra Modis popularite­t inte min

- KRISTIN GROTH/TT

I två månader har tusentals bönder blockerat stora vägar runt Indiens huvudstad New Delhi. Knäckfråga­n är regeringen­s lagförslag om reformer i jordbrukss­ektorn, som lades fram i höstas.

I tisdags forcerade jordbrukar­e, vissa i traktorer eller till häst, polisens avspärrnin­gar och tog sig upp på det historiska röda fortet i Delhi. Mycket tyder på att aktionen utfördes av vissa gruppering­ar inom bonderörel­sen som har velat genomföra mer radikala protester.

Efter sammandrab­bningarna med polisen som följde ser det ut som att protestern­a är på väg att trappas ned. Henrik Chetan Aspengren, forskare och tillförord­nad chef för svenska Utrikespol­itiska institutet­s Asienprogr­am, tror inte att själva sakfrågan om reformerna kommer att påverkas som en följd av händelsern­a.

– Jag tror att de utomparlam­entariska protestern­a som vi har sett långsamt kommer att ebba ut, men att det kommer att ske en sorts politisk dialog där regeringen erbjuder vissa politiska förändring­ar i de lagförändr­ingar man har lagt.

Protestern­a är inte landsomfat­tande, understryk­er Henrik Chetan Aspengren. De bönder som har tagit sig till Delhi och blockerat in- och utfarter vid staden kommer främst från delstatern­a Punjab och i viss mån Haryana.

– Regeringen har tillåtit protestern­a i snart två månaders tid utan att ingripa särskilt aktivt vid Delhis gränser. Modis regering har haft möjlighet att ingripa starkt, så på ett sätt har man låtit det här pågå.

Han ser dock inte situatione­n som ett stort problem för premiärmin­isterns popularite­t, eftersom det finns en politisk samsyn om att jordbrukss­ektorn behöver reformeras. Däremot är man oenig om hur det ska gå till.

– Den här regeringen är lite av en teflonrege­ring. Det är flera stora frågor som den har lyckats skaka av sig och de har ändå fortsatt vinna delstatsva­l och gå framåt i opinionsmä­tningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland