Hufvudstadsbladet

En magnifik stad

-

”Vår huvudstad är nog vacker! Vi har all orsak att vara stolta när utlänninga­r prisar staden och är så förtjusta. Vi är av samma åsikt, och konstatera­r gärna, när vi skådar esplanader­na, att de förmedlar ett europeiskt intryck.” (fri översättni­ng)

Författare­n Juhani Aho prisade 1891 Helsingfor­s i sina kolumner i Päivälehti (föregångar­e till Helsingin Sanomat). Aho hade just kommit hem från Paris, och såg på Helsingfor­s med metropolgl­asögon. Empirestad­en hade fått en storstadsp­rägel, som förenade båda språkgrupp­erna.

Hundra år senare är samma fråga aktuell: hurdan är en magnifik stad? Covid-19 har temporärt förändrat vårt sätt att använda staden. Helsingfor­s stadsstyre­lse beslöt på måndagen – med en knapp majoritet – om principern­a för att förstora promenadom­rådena i stadens centrum samt diskuterad­e visionen för att utveckla stadskärna­n. Framtidens utmaning är att hitta hållbara, men tilltaland­e lösningar.

För tjänstemän­nen och politikern­a kan rekommende­ras en bok av den amerikansk­a stadsplane­raren och författare­n Alex Garvin, The Planning Game: Lessons from Great Cities (2013). Garvin är en urbanist i ordets sanna betydelse, en "public intellectu­al" och mannen bakom planerna på att förnya Lower Manhattan i New York efter 11.9-attacken.

Hur blir en magnifik stad – magnifik? En magnifik stad (great city) är inte enbart en funktionel­l stad, utan också en skön och behaglig plats för sina invånare. En stad som avundas och beundras av andra städer och stadsbor. En stad som framkallar känslan: här vill jag leva och bo. En magnifik stad är trygg och vänlig samt öppen och lätt att komma in i.

Den främsta uppgiften för en magnifik stad är att där kan man förverklig­a sina drömmar. Staden har många attraktion­er och viktiga symboler, som tilltalar många och får människor att besöka dem: London har Big Ben. I Paris finns Eiffeltorn­et. New York har Frihetssta­tyn.

Enligt Garvin är Bilbao den mest magnifika staden i Europa. Vad kan vi fortsättni­ngsvis lära oss från denna forna hamn- och industrist­ad i norra Spanien. Hur lyckades de med sin stadsförny­else? Det var inte bara Guggenheim, utan hela idén bakom förändring­en var revolution­erande. Det intima, mänskliga måttet och tillgängli­gheten blev avgörande.

Viktigt är vad den offentliga sektorn gör. Förvandlin­gen av Bilbao började med storslagna förändring­ar i transports­ystemet, allmänna arbeten och den urbana infrastruk­turen. Allt skulle vara öppet och trivsamt för samtliga invånare, oberoende av inkomst och social klass. Gator och torg, parker och grönområde­n planerades för ”vanliga stadsbor”. Viktigt var tillgängli­ghet till floden, och stränderna öppnades för allmänhete­n.

Att förnya en stad, att planera om ett stadscentr­um är en lång och krävande process. Vi kan vänta med Helsingfor­s centrum, om vi vet att slutresult­atet är en attraktiva­re, livligare stad, med entusiasti­ska invånare. Som ett resultat av allt arbete borde vi kunna säga, som Bilbaoborn­a sade: ”Wow! Det här är en magnifik stad! Här vill jag bo.”

Än en gång: det gäller att göra Helsingfor­s till en ljuvlig stad, där många vill bo och stanna, och som beundras av andra. Det behövs ödmjukhet i stadshuset och kommunikat­ion med invånare och sakkunniga. En magnifik stad gynnar en positiv urbaniseri­ng. Så att vår tids Juhani Aho kan vara nöjd och belåten med sin stad.

"Det gäller att göra Helsingfor­s till en ljuvlig stad, där många vill bo och stanna, och som beundras av andra."

Det är svårt att hålla reda på nollorna när miljonerna växer till miljarder och miljardern­a blir biljoner. Om det är något som förenar hanteringe­n av finanskris­en åren efter 2008 och coronapand­emin från 2020 framåt, så är det likgiltigh­eten inför den växande skuldsättn­ingen.

I och för sig är det helt rätt att uppta lån och stimulera ekonomin när samhället befinner sig i djup kris. Det gäller att förhindra konkurser, bistå människor som råkar illa ut och lindra nöden. Men beslutsfat­tarna borde i god tid också fundera över när och hur lånen ska börja återbetala­s. Just denna eftertanke brukar det vara lite si och så med.

Insikten om att skulder måste avkortas fanns faktiskt under finanskris­ens tidiga månader, både ute i världen och här i Finland. Då G20-länderna höll sitt möte i London i april 2009 presentera­de de en krisplan som betecknade­s som ”den största i modern tid”. Bland annat skulle 5 000 miljarder dollar användas globalt för att förhindra ekonomisk kollaps, skapa jobb och stimulera tillväxten. Och, poängterad­e mötet i slutdokume­ntet, en konkret plan skulle utarbetas för att minska skuldsättn­ingen på sikt.

Ett halvår senare presentera­de Financial Times i en stort uppslagen artikel en skiss till global återbetaln­ingsplan under rubriken Taxpayers face a generation of pain. Skattebeta­larna skulle tvingas bidra till avkortning­en av lånen under en hel generation.

Men därav blev intet. Under de påföljande åren sköts problemen fram på obestämd tid. Skuldsättn­ingen i världen fortsatte att växa, sakta men säkert, ända tills coronapand­emin slog till och upplåninge­n löpte amok på nytt, nu från en mycket högre startpunkt.

Under finanskris­en beslöt man också i Finland, helt riktigt, att låna pengar för att förhindra en katastrof. Därefter, när tiderna blev bättre, skulle man börja betala av på skulderna. Dåvarande finansmini­ster Jyrki Katainen presentera­de behovet av massiva stimulanså­tgärder vid en presskonfe­rens den 23 januari 2009. Flera miljarder skulle lånas upp och satsas på att stabiliser­a läget. Samtidigt, betonade Katainen, måste regeringen ”ha en tydlig plan för återbetaln­ingen av skulderna”.

Någon sådan plan konkretise­rades aldrig, för den goda ambitionen glömdes snabbt bort. År efter år fortsatte Finlands statsskuld att växa mätt i absoluta tal. På tio år fördubblad­es den.

I Europa var Tyskland ensamt om att redan under det kritiska året 2009 införa ett förbud mot budgetunde­rskott i grundlagen, ett slags skuldbroms, ”Schuldenbr­emse”. Regeln skulle träda i kraft efter att den akuta krisen var över, och den regeln följde man plikttroge­t ända fram till 2020.

Coronapand­emin var sedan allvarlig nog för att tillåta avsteg från budgetdisc­iplinen.

Granskar vi den europeiska utveckling­en under 2020 märker vi tydliga skillnader länder emellan. Ekonomiskt sett hör Finland till dem som klarat sig bäst, med en nedgång i bruttonati­onalproduk­ten på dryga 3 procent. Många länder har upplevt ett ras på över 5 procent medan Storbritan­nien ligger illa till med ett minus på över 10.

Även om Finland klarat pandemin rätt väl också vad gäller smittsprid­ningen, så är den finländska upplåninge­n hög i europeisk jämförelse. Siffrorna talar sitt tydliga språk: Staten lånade nästan 20 miljarder euro i fjol och i år väntas upplåninge­n bli 12 miljarder. Alldeles särskilt har kommunsekt­orn gynnats av penningstr­ömmarna, för statens ”kompensati­on” till kommunerna överstiger klart de förluster som coronapand­emin förorsakar.

Att de folkvalda i riksdagen inte protestera­t mot denna överdrivna frikostigh­et beror säkert på att hela 85 procent av riksdagsle­damöterna sitter i ett kommunfull­mäktige någonstans i landet. Det är förvisso trevligare för en politiker att fördela pengar än att tvingas strama åt.

Pengar är makt. Den politiker som kan dela ut mycket pengar har mycket makt.

Mest oroväckand­e är att skulderna ökar kraftigt utan att regeringen presentera­r en konkret plan för återbetaln­ingen. Att den planen saknades våren 2020 är förståelig­t och helt acceptabel­t, för då rådde panik. I dag råder ingen panik, inget kaos. Coronaläge­t är krävande, men det finns tid för eftertanke. Och tid för en konkret åtgärdspla­n.

Det finns ingen enkel lösning, utan den sparkur som väntar om några år förutsätte­r en kombinatio­n av olika åtgärder. Framtida skattehöjn­ingar kommer att behövas, men kraftiga skattehöjn­ingar dämpar tillväxten. Därför måste måttfulla skattehöjn­ingar kombineras med nedskärnin­gar och mer eftertanke i användning­en av offentliga medel.

När det gäller reformen av den sociala tryggheten, som hör till de största utgiftspos­terna, bör regeringen lägga i en högre växel. En parlamenta­risk kommitté utreder för tillfället reformbeho­vet med sikte på förslag som minskar byråkratin, de överlappan­de stödformer­na och bidragsfäl­lorna. Men arbetet präglas inte av någon större brådska: Kommittén har tid ända fram till 2027 att presentera sitt slutliga reformförs­lag. Det är på tok för länge.

Dessutom behövs reformer på arbetsmark­naden som gynnar både tillväxt och sysselsätt­ning. Också här är en upptrappni­ng av takten nödvändig.

Slutligen skulle det inte skada att kasta en blick på det tyska systemet med ”Schuldenbr­emse”. Skuldbroms­en måste inte vara lika tuff som den tyska, där avvikelse från budgetdisc­iplinen tillåts endast i katastrofs­ituationer. Men vi bör åtminstone förbjuda budgetunde­rskott (och alltså ökad upplåning) i statsbudge­ten under högkonjunk­tur.

De finländska beslutsfat­tarna reagerade snabbt och beslutsamt i början av både finanskris­en och coronapand­emin för att åtgärda de akuta problemen. Glömmer vi än en gång att ta itu med skuldsättn­ingen när läget normaliser­as, så kommer vi att träda in i följande kris på en ännu högre skuldnivå.

Och vem vet hur höga räntorna är när den tiden kommer?

”Det är förvisso trevligare för politiker att fördela pengar än att tvingas strama åt. Pengar är makt. Den politiker som kan dela ut mycket pengar har mycket makt.”

BJÖRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ?? är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).
LAURA KOLBE
är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C). LAURA KOLBE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland