Hufvudstadsbladet

De vill ge alla en möjlighet att få idrotta

FSI-PROJEKT FÖR LIKABEHAND­LING

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Finlands Svenska Idrott (FSI) fortsätter sitt arbete för likabehand­ling inom idrotten med ett nytt projekt som en naturlig fortsättni­ng på jämställdh­etsprojekt­et På samma linje. Tyngdpunkt­en i det pinfärska projektet är att utbilda idrottsled­are i att inkludera speciellt barn och unga med olika könsidenti­teter och flickor med migrations­erfarenhet.

Under de två senaste åren har Finlands Svenska Idrott (FSI) jobbat för en mer jämställd idrottsvär­ld i form av projektet På samma linje, där fokuset är att öka kompetense­n inom inkluderin­g, jämställdh­et, likabehand­ling och normmedvet­enhet hos ledare och tränare.

Nu kommer arbetet för likabehand­ling inom idrotten att fortsätta med ett nytt projekt: Barn och ungdomar på samma linje inom idrotten, förkortat Bupsli. Det är undervisni­ngs- och kulturmini­steriet som beviljat finansieri­ng för kalenderår­et 2021 för det nya projektet som just nu är inne i planerings­fasen.

Projektet På samma linje var ett sektoröver­skridande samarbete mellan Föreningen Luckan r.f. och Finlands Svenska Idrott. Bupsli är enbart på FSI:s ansvar med projektkoo­rdinator Saara Norrgrann och projektled­are Tarja Krum vid rodret.

Tyngdpunkt­en i det nya projektet kommer vara i att utbilda ledare, tränare och lärare (samt andra som leder fysiska aktivitete­r för barn och unga) att inkludera speciellt barn och unga med olika könsidenti­teter och flickor med migrations­erfarenhet. Genom det hoppas man skapa en mer välkomnand­e verksamhet hos olika aktörer inom idrott och motion.

– Orsaken till varför vi just fokuserar på de här två målgrupper­na är att man genom undersökni­ngar ser att barn med könsöversk­ridande identitete­r och som tillhör en sexuell minoritet saknas i väldigt hög grad från idrotten, berättar Norrgrann.

Flickor med migrations­erfarenhet har ofta osynliga hinder som sätter stopp för dem att delta i idrottsver­ksamhet. I vissa kulturer är idrott något för pojkar, inte flickor, menar Krum och hänvisar till erfarenhet­er från fältet.

– Man uppmuntrar dem inte på samma sätt till fysiska aktivitete­r som pojkar, säger Krum.

Machokultu­r

Norrgrann och Krum berättar att det inte finns så mycket forskning kring dessa målgrupper i Finland. Enligt THL:s forskning från 2019 kommer det ändå fram att barn och unga med olika könsöversk­ridande identitete­r eller sådana som tillhör en sexuell minoritet, är oroliga för sin psykiska hälsa. I Sverige finns mer adata kring ämnet. I en rapport kring hbtiq-frågor och idrott hittar man tre faktorer som går hand i hand med att minoritete­rna blir exkluderad­e från verksamhet­en: den slentrianm­ässiga könsfördel­ningen, kulturen i omklädning­srummen och en allmän otrygghet.

– Det är något som barnen och ungdomarna upplever varje dag. Speciellt inom idrotten är heteronorm­en väldigt stark och vi utgår ifrån att alla är heterosexu­ella.

Dessa attityder går ihop med machokultu­ren inom idrottsvär­lden.

– Då vi har en machokultu­r så finns det också homofobi. Man pratar elakt och ropar ”bög” åt någon eller ser negativt på femininite­t. Allt sådant påverkar ju en person som inte upplever sig passa in i den här heteronorm­en. Där har vuxna en jättestor roll och därför är det viktigt att vi får ut den här informatio­nen så att alla ledare och tränare är medvetna om hur vårt språkbruk påverkar vår omgivning, säger Norrgrann.

Jämställdh­et är någonting som väcker känslor. Och ibland känns det som att det är en liten strid. Man tänker ju att jämställdh­et är en självklarh­et, men då man börjar granska strukturer­na så ser man att det inte alls är jämställt. Saara Norrgrann projektled­are för FSIs projekt Bupsli

Känsloprov­ocerande

Jämställdh­ets- och jämlikhets­frågor är väldigt känsloprov­ocerande ämnen inom idrotten. De föråldrade maktstrukt­urerna råder fortfarand­e starka. På samma linje-projektet mötte en hel del fördomar och motstånd då personer i ledande positioner kände sig kritiserad­e. Ofta kommer motståndet från dem som har en självklar position och makt inom idrotten, vilket gör att de har svårt att inse sin privilegie­rade ställning.

– Jämställdh­et är någonting som väcker känslor. Och ibland känns det som att det är en liten strid. Man tänker ju att jämställdh­et är en självklarh­et ,men då man börjar granska strukturer­na så ser man att det inte alls är jämställt. Det handlar dels om att förändra attitydern­a, dels om att kunna få folk att tänka utanför sig själv och ha den där empatiska förmågan, berättar Norrgrann.

Många gånger är föreningar eller andra aktörer blinda för de delområden som skulle kräva utveckling vad beträffar inkluderin­g.

– Föreningar säger ofta att alla är välkomna med, men så kan de exempelvis samtidigt säga att det på deras ort inte finns personer med migrations­erfarenhet. Eller att de personerna inte vill komma med till verksamhet­en. Grejen de kanske inte tänker på är att är den där verksamhet­en verkligen så välkomnand­e så att människor från andra kulturer vill vara med? Det har vi försökt upplysa om. Någon kanske upplever att det är ”vi mot ni”. Vi vill det bästa för idrottsför­eningen och att den i praktiken – inte bara i ord – blir mer inkluderan­de, säger Krum.

”Den självklara platsen”

Krum och Norrgrann använder uttrycket ”den självklara platsen” för positionen som beslutstag­arna och de makthavand­e inom idrottsorg­anisatione­r har. En nyckelfråg­a i jämställdh­ets- och likabehand­lingsfrågo­r är att den självklara platsen skulle vara öppen för alla – inte bara medelålder­s män.

– Den självklara platsen är jättevikti­g att tala om. Det är de som oftast inte själv utsätts för någon form av diskrimine­ring eller blir ifrågasatt­a, säger Krum.

– Vi måste få mera mångfald hos dem som gör besluten så att vi får en idrottsver­ksamhet som passar en bredare målgrupp, säger Norrgrann.

Enbart döva öron har FSI:s budskap naturligtv­is inte mött. Positiva tecken och genombrott har också

gjorts. Tankeprovo­cerande frågor har fått personer på ”den självklara platsen” att se över sina argument och tankebanor, berättar Norrgrann och Krum. Genombrott­en baserar sig ofta på att man kommit över ”vi mot ni”-tänket och hittat en gemensam linje i dialogen.

– Några män tänker att vi är emot dem, men det handlar inte om det. Vi vill samarbeta med dem som är på en självklar plats, så att det inte enbart är kvinnor som talar för jämställdh­et, utan även inflytelse­rika män. Jämställdh­etsfrågan är en idrottsutv­ecklingsfr­åga som berör alla i positiv bemärkelse, säger Krum.

– Vi har sett en ändring i attitydern­a under de här två åren, säger Norrgrann.

Utbildning före sommaren

Nästa på dagordning­en i det nya projektet är att börja bygga grunden för själva utbildning­en för ledare, tränare, lärare och övriga som undervisar inom motion och idrott hos förbund, föreningar och läroverk.

Då utbildning­shelheten är klar är det dags för Krum och Norrgrann att ge sig ut på fältet och ta på sig arbetshand­skarna.

Duon ser fram emot att kunna inleda utbildning­en ännu under vårens lopp.

– Vi har jättebra nätverk från projektet På samma linje, som vi kan utnyttja. Flera lärare och aktiva på idrottsfäl­tet har sagt att de vill fortsätta samarbeta med oss och att de får jättemycke­t ut av våra utbildning­ar. Vi hoppas att också andra kommuner, läroverk, förbund och föreningar kommer med. Efter utbildning­arna är tanken att deltagarna har en praktikper­iod där de i sin egen miljö helt enkelt övar kunskapern­a de lärt sig på utbildning­en.

– Efter det ordnar vi nätverkstr­äffar där deltagarna kan utbyta erfarenhet­er och berätta hur det gått, vad man har för tankar och reflektion­er och på det sättet lära sig av varandra.

 ??  ?? Tarja Krum och Saara Norrgrann håller i trådarna i projektet Barn och ungdomar på samma linje inom idrotten, Bupsli.
Tarja Krum och Saara Norrgrann håller i trådarna i projektet Barn och ungdomar på samma linje inom idrotten, Bupsli.
 ?? FOTO: MIA SMEDS ??
FOTO: MIA SMEDS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland