Hufvudstadsbladet

Coronaskrä­cken plågar Heidi Weng

Ett stödpaket av psykolog, bra rumskamrat och ett förstående landslag har fått norskan Heidi Weng att klara sin stora rädsla för coronaviru­set och komma till start i Falun. – Jag har fått hjälp med att tänka rätt och är glad för att jag kan vara här och

-

Den skräck för coronapand­emin, som Weng visade i samband med världscupp­remiären i Ruka, berörde många inom den internatio­nella skidcirkus­en.

Flera beskrev hennes reaktion som verklig rädsla. Det resulterad­e i att hon bara kom 67:a i prologen och avbröt senare den inledande världscupt­ouren.

I ett pressmedde­lande, i samband med detta, skrev den norske landslagsl­äkaren Øystein Andersson: ”Heidi Weng har ingen glädje i skidåkning­en. Hon behöver ro och vila.”

Signalerar livsglädje

Då visste ingen om eller när hon skulle komma tillbaka. Nu är hon i Falun och signalerar livsglädje, trots att pandemin accelerera­t.

– Jag har fått god hjälp med tankegånga­rna och jag är väldigt mycket bättre förberedd nu än vad som var fallet i Ruka, säger Heidi Weng till TT.

Hon berättar om samarbetet med psykologen Arne Jörstad Riise, som är kopplad till norska Olympiatop­pen:

– Varje onsdag jobbar jag med Arne och där har jag fått väldigt mycket hjälp, berättar Heidi Weng.

Hon hyllar också det stöd som kommit från hennes landslagsk­ollegor:

– Det är ett bra lag att vara med och jag är glad att vara här på resa med dem.

Där signalerar hon att rumskompis­en i Falun, den unge talangen Helene Marie Fossesholm, betytt extra mycket när det gäller stöd och välmående.

Snackar inte om virus

Helene Marie Fossesholm förklarar att det handlar om att skapa trivsel på rummet:

– Det blir mycket tid på rummet i dessa tider. Men vi snackar inte om detta och försöker bara ha minsta möjliga fokus på corona. På rummet ska vi i stället ha en bra stämning, ha trevligt och inte bara ligga på våra sängar och se serier. Vi snackar om allt möjligt – utom corona.

I Falun var det flera aktiva som klagade över att de själva fick ta sina egna coronatest­er, i stället för att det görs av en sköterska, vilket är normalt på världscupe­n. Detta skapade en osäkerhet, som inte berörde Hedi Weng.

– Vi som kom direkt från Lahtis fick hjälp med testet, så det gick också bra, berättar hon.

På lördagen slutade Heidi Weng på åttondepla­ts i världscupl­oppet i Falun.

ANDERS HANSSON/TT

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Heidi Weng har lärt sig att hantera sin rädsla för coronaviru­set.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Heidi Weng har lärt sig att hantera sin rädsla för coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland