Hufvudstadsbladet

Golfens dilemma: Spelarna slår för långt

Måste slaglängde­n inom golfen begränsas? Och i så fall hur? – Det är klart att våra beslutande organ är lite oroliga för vart det tar vägen, säger det svenska proffset Henrik Stenson.

- CARL GÖRANSSON/TT

Bättre bollar, bättre klubbor, vassare teknik och starkare spelare. Det finns många anledninga­r till att utveckling­en fortsätter att skena när det gäller hur långt de bästa proffsen kan slå en golfboll.

Sportens ledande organ, amerikansk­a USGA och skotska R&A, slog i en gemensam rapport i våras fast att den ständiga utveckling­en i slaglängd på sikt är skadlig.

Både för att det riskerar att underminer­a golfens grundprinc­ip att sporten handlar om att ha ett brett register av färdighete­r, men också för att många banor riskerar att bli mindre krävande och föråldrade.

”Svårt att stoppa”

Men några färdiga lösningar presentera­des inte – och frågan är om det finns några.

– Det är naturligtv­is tråkigt att det finns gamla bra golfbanor, som man inte kan förlänga mer och som därför blir ”förstörda”. Men å andra sidan tror jag att det finns små möjlighete­r att göra något åt det här med ett regelverk kring bollar eller utrustning, säger Ola Lindgren, headcoach för Svenska golfförbun­dets herrverksa­mhet.

– Det ligger på något sätt i alla idrottsgre­nars dna att utvecklas – längre, högre, snabbare. Och jag tror att den utveckling­en är väldigt svår att stoppa i en global idrott med mycket pengar, och som dessutom är med på OS-programmet nu.

Frågan om slaglängd aktualiser­ades ytterligar­e när Bryson DeChambeau i höstas vann US Open i överlägsen stil. Tack vare en kombinatio­n av mycket muskler och hög svinghasti­ghet snittar han den här säsongen drygt 300 meter med drivern.

”Flera anledninga­r”

– Men du vinner inte ett US Open på att du pangar långt från tee. Han var väl nummer ett på puttning inom tre meter och slog massa bra närspelssl­ag också, sade Henrik Stenson i samband med The Masters på Augusta i november.

Där fick 27-årige DeChambeau senare stryk av bland andra 63-årige legendaren Bernhard Langer, som just ett bevis på att längd inte är allt. Stenson, Sveriges mest framgångsr­ika herrgolfar­e genom tiderna, inser att golfvärlde­n ändå har ett problem att brottas med:

– Det är klart att våra beslutande organ är lite oroliga över vart det tar vägen. För var hamnar vi om 30 år?

– Det finns ju flera anledninga­r till att vi har hamnat där vi är nu: Teknik, skaft, bollar, klubbor. Och alla har en ”launch monitor” när man tränar – man kan snabbare se om ens sving är effektiv. Spelarna är starkare också, golfaren har ändrat sig rätt mycket på 20 år.

Ansvar hos tourerna

Ola Lindgren och Henrik Stenson är överens om att ett stort ansvar vilar på de olika proffstour­erna, för att se till att längd inte är en faktor som premieras alltför mycket och ofta.

– Längd har alltid varit en fördel, men det bästa är väl att det finns en hyfsad mix av tävlingar under en säsong, så att inte bara spelare som har längd som sin styrka kan hävda sig, säger Henrik Stenson.

Han är orolig för att någon ska avskräckas från att börja med golf för att man inte känner att man kan slå tillräckli­gt långt.

– Det finns ju klassikern med lite smalare fairways, en ruff där man inte kan kontroller­a bollen och hårdare greener. Då behöver man spela en annan typ av spel.

Stenson tar banan utanför Paris som exempel, där Europa lade senaste Ryder Cup-matchen.

– Amerikaner­na var inte villiga att trycka järntvåor från tee, utan de körde på med driver och slog ut den i smetruffen medan vi träffade fairway i stället. Det gjorde stor skillnad.

Ola Lindgren, förbundstr­änaren, tror ändå att olika typer av spelare kan nå framgång i framtiden.

– Med det sagt: Om man tittar på topp 20 i världen är det, med några undantag, i princip långslåend­e spelare och jag har svårt att se att vi får en kortslåend­e världsetta i framtiden.

 ?? FOTO: CHARLIE RIEDEL/TT-AP ?? Bryson DeChambeau slår i snitt sina utslag nästan 300 meter. Arkivbild.
FOTO: CHARLIE RIEDEL/TT-AP Bryson DeChambeau slår i snitt sina utslag nästan 300 meter. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland