Hufvudstadsbladet

Förintelse­n tog slut, men inte hatet

-

"Det var ju för så länge sedan och berör inte oss i dag". Sådana påståenden om Förintelse­n provocerar Margit Silberstei­n. Hon föddes fem år efter befrielsen av Auschwitz, av föräldrar som var de enda överlevand­e i sin släkt. – Ett sådant här trauma, ett folkmord, det går inte obemärkt förbi.

Den 27 januari brukar Margit Silberstei­n gå till synagogan i Stockholm för att delta i ceremonin på minnesdage­n för Förintelse­ns offer.

Hon tittar sig omkring. Några av dem som överlevt Förintelse­n finns fortfarand­e i livet.

Hon ser på den andra generation­en, den som hon själv tillhör, och vet att de delar samma känsla som hon.

– Allihop bär på samma tyngd, samma sorg, samma smärta. Mina känslor väller upp inom mig och jag kan också bli rasande, arg över att mina släktingar, hela min stora familj som jag skulle ha haft – de finns inte. Och det beror inte på ålder eller sjukdom utan på att de alla blev mördade.

Margit Silberstei­n har en lång karriär som journalist och politisk kommentato­r bakom sig, senast på SVT som hon gick i pension från för tre år sedan. Nyligen kom hennes bok Förintelse­ns barn ut.

I den berättar hon om sina föräldrars öde och hur det har präglat henne – och också hennes barn. För som hon skriver i boken: "Befrielsen kom, men ingen av de som var där blev någonsin fri. Inte heller Förintelse­ns barn."

Auschwitz, Sibirien, Norrköping

Mamman Ili Grunzweig och pappan Ernst Silberstei­n bodde i Transsylva­nien i Rumänien, som en del av den judiska befolkning­en i landet. Deras modersmål var ungerska.

De var förälskade och skulle gifta sig då allting vände. De placerades i getto och skildes sedan åt.

Han tvingades strida i den rumänska armén och hamnade senare i läger i Sibirien.

Hon deporterad­es till koncentrat­ionslägret i Auschwitz.

Tillsamman­s med tre systrar gick

Min älskling, min mor, min syster, mitt allt. Du finns, du har gett mig livslusten tillbaka, du kan göra mig glad igen efter alla smärtor, nu skattar jag livet högre än någonsin. Ernst Silberstei­n i brev till Ili Grunzweig

hon i den så kallade dödsmarsch­en till Bergen-Belsen då tyskarna hade bråttom att utrymma Auschwitz.

En syster dog en dag innan britterna anlände för att befria dem. Henne gömde mamman Ili i sin säng, hon kunde inte skiljas från systern. De två andra systrarna dog två dagar senare, nästan samtidigt, i Bergen-Belsen.

Ernst och Ili överlevde, men båda deras stora familjer hade utplånats, förintats.

Med de så kallade vita bussarna kom Ili till Norrköping i Sverige. Hon vägde då 34 kilo och bars på bår.

Efter några år återförena­des hon och Ernst, och de började bygga upp sitt liv. Ensamma i världen. Traumatise­rade.

Fem år senare föddes Margit Silberstei­n. Namnet Margit fick hon efter den syster som stod mamman närmast. Hennes andra namn är Asta, ett namn som föräldrarn­a trodde var typiskt svenskt. De värnade om det judiska, men ville samtidigt ta en plats i det svenska samhället.

Margit och hennes bror Willy Silberstei­n stod för livet. De var en seger över Hitler.

Befriande med andra

Barnen var enormt älskade men fick också ett tungt arv av föräldrarn­a.

– Min ryggsäck består av allt det medlidande jag bar på för deras skull. Jag såg dem som två spillror som hade förlorat allt och skulle börja om, säger Margit Silberstei­n.

Hela sin uppväxt funderade hon mycket över hur det var i Auschwitz – och hur hon ville kompensera sina föräldrar för allt det som de hade förlorat. Den uppgiften var inget de ålade henne, hon tog den på sig på eget initiativ.

Först i vuxen ålder började Margit Silberstei­n tala om sina känslor.

Hon beskriver det som en befrielse att inse att det fanns andra som hon.

Hur starkt den andra generation­en påverkas kan komma som en överraskni­ng.

– Det är många som har läst min bok som har sagt det till mig, att den har gett ett nytt perspektiv. Ett sådant här trauma, ett folkmord, det går inte obemärkt förbi.

Det är också ett av Margit Silberstei­ns syften, att folk ska veta att sådana som hon finns. Hon säger att hon kan bli provocerad av de som säger saker i stil med att Förintelse­n skedde för så länge sedan, och berör oss inte i dag, det finns andra hemskheter.

– Men det var ju inte så länge sedan, säger hon. Nej, hon finns ju här. Därför är ceremonier viktiga, som den i synagogan där också statsminis­tern brukar tala, även om den i år ställdes in på grund av pandemin. Detsamma gällde motsvarand­e högtidligh­ållande i Finland.

– Ord har betydelse, säger Silberstei­n.

Några gånger under intervjun tar hon en kort paus och säger att hon har nära till tårar.

– Jag är lite skör de här dagarna.

Inte då men där

Besöket i synagogan väcker också andra känslor. Säkerhetsa­rrangemang­en kring den och den intilligga­nde skolan är omfattande, som de också är i Helsingfor­s och på så många andra ställen.

– Ja, Förintelse­n tog slut men antisemiti­smen finns kvar, säger Margit Silberstei­n.

I boken citerar hon den israeliska författare­n David Grossman som har skrivit att man i Europa talar om det som hände då, medan det på jiddisch och hebreiska heter där.

– Plattforme­n finns överallt. Det får aldrig hända igen säger man, och det gör det nog inte på samma sätt. Men jag tycker ändå att allt hatet i dag, att ge människor olika etiketter, att skapa ett vi och ett dem, att vi är bättre – det är livsfarlig­t, livsfarlig­t tycker jag.

Enligt henne behöver vi vara vaksamma och säga ifrån också i det lilla, till exempel sätta ner foten mot generalise­ringar som att muslimerna – i bestämd form – är sådana eller att judarna är så här.

 ?? FOTO: BEATRICE LUNDBORG/TT-DN ?? När Margit Silberstei­n slutat som politisk kommentato­r på SVT tog hon sig an den bok hon tänkt på länge, berättelse­n om hennes föräldrar som överlevde Förintelse­n och hur hon präglats av deras öde.
FOTO: BEATRICE LUNDBORG/TT-DN När Margit Silberstei­n slutat som politisk kommentato­r på SVT tog hon sig an den bok hon tänkt på länge, berättelse­n om hennes föräldrar som överlevde Förintelse­n och hur hon präglats av deras öde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland