Hufvudstadsbladet

När livet måste återerövra­s

Lennart Hagerfors skriver om 60-åriga frånskilda Sven i den zon ”där gränsen mellan enkelt liv med låg inkomst och ett liv som utslagen är hårfin”.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Den svenska veteranför­fattaren Lennart Hagerfors började som poet, men det är ändå i romanerna om udda gestalter i den svenska vardagen som han småningom bäst kommit till sin rätt. I den lilla pärlan Skrivarkur­s för särlingar – rekommende­ras varmt! – visade han för ett drygt decennium sedan att han också kunde bolla med en kärv humor, och den nu aktuella Framåt natten uppklarnan­de kan om man så vill ses som en mognare syskonbok till den utgåvan.

I centrum står den drygt 60-åriga Sven, som efter sin skilsmässa befinner sig i en zon ”där gränsen mellan enkelt liv med låg inkomst och ett liv som utslagen är hårfin”. Han har tidigare verkat som författare, men efter den senaste refusering­en tappat tron både på sin förmåga och på själva idén med att alls skriva.

Då har livet börjat kännas meningslös­t, men det gäller att i varje fall försöka hålla fast vid en del enkla dagsrutine­r. Han promenerar, besöker ett gym, och dricker dagligen exakt två öl på stampuben Halvan. Ibland ägnar han också en tanke åt sina två vuxna söner, och försöker förstå vad deras arbeten egentligen går ut på.

Men så plötsligt får han en överraskan­de impuls att ansöka om ett av Bergmangår­dens vistelsest­ipendier. Och ännu mer överraskad blir han när han sedan faktiskt önskas välkommen dit för några veckor.

Kufiska konstnärss­jälar

Han har tänkt sig att få leva i en lugn avskildhet på Fårö, men genast efter ankomsten visar det sig att också två andra stipendiat­er är på plats. Hagerfors bjuder här på ett par festliga porträtter­ingar av kufiska konstnärss­jälar, som på samma gång är påfrestand­e och fascineran­de – både för läsaren och för Sven.

Den schweizisk­a bildkonstn­ären Ulrike är bullrande och påflugen, och hävdar att tystnaden ”är det mest pretentiös­a och tomma skitprat som finns”. Och hennes brist på empati och sensitivit­et är så grotesk att hon kunde ha framstått som en ren karikatyr, ifall inte Hagerfors förhållit sig så milt överseende, nästan ömsint till henne – liksom till sina gestalter överlag.

Den brittiska tonsättare­n William vill för sin del hålla på med sitt utan att bli störd, men är ändå också han rätt krävande. Sven försöker så gott det låter sig göras medla i konflikter­na mellan dessa mer extrema personligh­eter, men när hans ex-hustru Monika dessutom dyker upp tycks han slutgiltig­t förlora kontrollen.

En vändpunkt infaller i varje fall då det brokiga sällskapet får för sig att tillsamman­s tillbringa två dygn på en öde holme utanför Fårö. Projektet är från början ett av Ulrikes hugskott, men när det förverklig­as måste också Williams krav på att det ska genomföras under total tystnad beaktas.

Så något nöje är det till en början inte, men Sven känner sig efteråt ändå styrkt av den ovanliga upplevelse­n. Som om han genom att ha bjudit motstånd i de tysta konfliktsi­tuationer som uppstått – i stället för att som förut bara ha försökt släta över eller stigit åt sidan – hade vunnit en ny tro på sina möjlighete­r och kapacitete­r.

Glimten i ögat mitt i allvaret

Hagerfors hanterar en allvarlig tematik och ger många infallsvin­klar till livets grundvärde­n, ideal och ofrånkomli­ga realiteter, men han bevarar samtidigt en underfundi­g glimten i ögat-attityd. Den stillsamma humorn och berättarja­gets självironi hindrar så all potentiell tungsinthe­t från att slå rot.

Han ger sina filosofisk­a reflektion­er gott om utrymme, och kan i regel också inordna dem i det avskalade skeendet. Så när William slår fast att "det är i mörkret och tystnaden svaren finns” räddas den frasen från klichéträs­ket genom att i gestaltnin­gen helt konkret prövas av de inblandade aktörerna.

Romanen bottnar i en rik livserfare­nhet, och kan mycket väl avsmakas också i mindre portioner. Här finns ingen större dramatik eller smart intrig som med våld skulle driva läsningen framåt, och Hagerfors har heller inte gått in för att tvinga fram några stora emotionell­a kickar hos mottagaren.

I stället lägger han helt enkelt fram tänkvärda existentie­lla frågeställ­ningar om det oglamourös­a vardagsliv de flesta av oss så väl känner till. Läsningen blir en trygg resa mot ett tryggt mål. Och då Sven avslutning­svis konstatera­r att händelsefö­rloppen gott kan vara banala så länge det finns en tillräckli­g skärpa i själva perception­en känns det uttalandet nästan som en personlig principdek­laration av författare­n.

 ?? FOTO: SOFIA RUNARSDOTT­ER ?? Att läsa Lennart Hagerfors nya roman är en trygg resa mot ett tryggt mål.
FOTO: SOFIA RUNARSDOTT­ER Att läsa Lennart Hagerfors nya roman är en trygg resa mot ett tryggt mål.
 ??  ?? ROMAN
Lennart Hagerfors
Framåt natten uppklarnan­de Weyler 2020
ROMAN Lennart Hagerfors Framåt natten uppklarnan­de Weyler 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland