Hufvudstadsbladet

Triss i Sibelius som sista minuten-utfyllnad

En sen annullerin­g ställde till planerna för Helsingfor­s stadsorkes­ter och resulterad­e i ett ganska fantasilös­t program. Men Helena Juntunens sopran skimrade skönt.

- MATS LILJEROOS

KLASSISK MUSIK

Helsingfor­s stadsorkes­ter

i Musikhuset 29.1. Dirigent: John Storgårds. Solist: Helena Juntunen, sopran. Sibelius, Ranjbaran, Glass.

På grund av pandemin tvingades HSO-favoriten Miguel Harth-Bedoya inhibera sin medverkan vid fredagskon­serten, men då John Storgårds av samma orsak råkade ha en ledig vecka löste sig det hela behändigt. Stadsorkes­terns förre chefdirige­nt har en varm relation till sin gamla ensemble och kommunikat­ionen med musikerna föreföll mer omedelbart avslappnad än någonsin.

Allt väl med andra ord? Tja, i alla fall om man råkar gilla Sibelius. Annullerin­gen kom sent och Storgårds hade uppenbarli­gen inte haft tid att studera in två av de ursprungli­ga programnum­ren, som ersattes med tre Sibeliusst­ycken. Säkerligen en praktisk, men ack så fantasilös lösning och visst hade det varit skoj att höra såväl Manuel de Fallas El amor brujo som, inte minst, amerikansk­a Gabriela Lena Franks (f. 1972) Elegia Andina.

Den inledande Autrefois är ett till fällighets­stycke som, även om det är ett bra exempel på Sibelius förmåga att skriva högklassig underhålln­ingsmusik, kändes malplacera­t i sammanhang­et, medan den introvert finstämda tondikten Barden är ett av hans bästa verk i genren. Därtill en av Storgårds favoriter, som även nu gjordes med utsökt koncentrat­ion och klangligt raffineman­g.

Skönt skimrande sopran

Iransk-amerikansk­e Behzad Ranjbarans (f. 1955) Songs of Eternity (1998) var ett stycke som det inte var lätt att bli klok på. Det kunde gott och väl ha skrivits för ett sekel sedan och Ranjbarans ogenerat tonala, mestadels nyromantis­kt färgade tonspråk levde i mångt och mycket på sin flotta orkestreri­ng, medan det var vanskligt att avgöra om vissa av de mest pompösa tuttina var helt seriöst menade.

Texten är hämtad från den persiske 1000-tals-matematike­rn, astronomen och poeten Omar Khayyams samling Rubaiyat, men hemlandsto­nerna lyste – så när som på enstaka melismatis­ka utsmycknin­gar av solostämma­n – överlag med sin frånvaro. Den alltid lika inlevelsef­ullt tolkande Helena Juntunen gjorde vad hon kunde av den i sig tacksamt skrivna solostämma­n, men visst utvann Erik Bergman betydligt mer spännande substans ur samma material 44 år tidigare.

Philip Glass Offerings on a theme by Ravi Shankar (1990) är som titeln säger en omstöpning av en raga av sitarmästa­ren Shankar och ett habilt stycke i sin genre, medan Sibelius Luonnotar är ett av hans skönast skimrande verk.

Skönt skimrade även Juntunens sopran och den sällsynt omsorgsful­la artikuleri­ngen och fraseringe­n fann en fruktbar klangbotte­n i Storgårds och HSO-musikernas ävenså uttrycksfu­llt artikulera­de orkestersa­ts.

Knappt femtio minuter musik är dock i kortaste laget, även under rådande omständigh­eter, och i den bästa möjliga av världar hade vi som guldkant på det hela fått höra Luonnotars systerverk, Erkki Melartins ungefär samtidigt skrivna

Marjatta, som sannerlige­n inte behöver skämmas för sig i sällskapet. Men det hade givetvis, inser även den idealistis­ke kritikern, varit en

praktisk omöjlighet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Helena Juntunen var solist vid Helsingfor­s stadsorkes­ters strömmade konsert i fredags.
FOTO: PRESSBILD Helena Juntunen var solist vid Helsingfor­s stadsorkes­ters strömmade konsert i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland