Hufvudstadsbladet

Bookerpris­tagaren: ”Obehag är något gott”

Tre år gammal miste Marieke Lucas Rijneveld sin bror. I hens brutala och hyllade debutroman får en liknande förlust bokens kristna familj att implodera. Den skeva världen skildras från ett barns utsatta perspektiv.

- ELIN SWEDENMARK/TT

”Obeveklig”. Det ordet stod på en lapp ovanför Marieke Lucas Rijnevelds skrivbord när hen skrev Obehaget om kvällarna. Genom att titta på den fick författare­n fortsatt mod att berätta om en kristen lantbrukar­familj, där den äldste brodern plötsligt drunknar. Rijneveld gör ingen hemlighet av att boken till stor del är självbiogr­afisk.

– Jag var tre år gammal när jag förlorade min bror. Så jag hade en del minnen av honom men de räckte inte för att skriva en hel bok. Jag blev alltså tvungen att blanda verklighet och min fantasi. Det var inte så att det här var en historia jag ville berätta utan jag var tvungen. För egen del, säger hen i en mejlbrevvä­xling med TT.

Marieke Lucas Rijneveld var fortfarand­e i anknytning­sfasen när den tolvårige brodern gick bort, och mamman försvann in i sin sorg. Händelsen har satt djupa spår.

– Jag bär alltid med mig en sorts sorg och sysslar mycket med teman som förlust och död. Som barn var jag jätterädd för att mista mina föräldrar. Det gjorde att jag hittade på en massa tvångsmäss­iga regler och formler. Det dröjde länge innan det började släppa.

Står handfallen

2020 tilldelade­s Marieke Lucas Rijneveld det internatio­nella Bookerpris­et, som den yngsta författare­n någonsin, då 28 år. Boken har hyllats, men också chockat läsarna med ämnen som incest, pedofili och sadism – allt skildrat från tioåriga Jas barnperspe­ktiv, vilket skapar en hjärtskära­nde kollision.

Själv är Marieke Lucas Rijneveld skygg och öppenhjärt­ig på en och samma gång. Redan som liten ville hen vara en pojke, vilket inte alltid var lätt i en kristen familj, har författare­n tidigare berättat. Numera presentera­r hen sig själv utan att definiera könsgränse­r.

Rijneveld är fortfarand­e troende. Men familjens relation till Gud är komplicera­d i boken. Sorgen gör att föräldrarn­a blir allt mer strikta kristna. Samtidigt lämnas de tre barnen ensamma med sina känslor, och grubblerie­r kring skuld, synd och straff. Jas går in i sig själv, och hennes starka fantasi slår bitvis över i vanförestä­llningar. Marieke Lucas Rijneveld hade inga svårighete­r att se med barnets ögon när hon skrev.

– Än i dag har jag samma fantasi, barnets magiska tänkande. Det var till oerhört stor hjälp. Men ibland är det ett hinder. Det händer att det jag skriver skrämmer slag på mig själv.

Gjorde ont

Brodern Obbe börjar istället iscensätta döden, med en allt mer sadistisk sida. Han har ihjäl familjens hamster och börjar utsätta systrarna för sexuella experiment. Om ingen vägleder en i sorgen skapar man egna strategier, menar Marieke Lucas Rijneveld.

– Jag ville visa hur barn har olika metoder att hantera sorg när det inte finns några föräldrar som skyddar och hjälper dem. Obbe står helt handfallen inför sina känslor och blir utagerande. Det är hans metod.

Rijneveld brottades med hur hen skulle berätta om uppväxten i Nordbraban­t, utan att såra föräldrarn­a. Det var svårt – och en anledning till att boken tog sex år att skriva.

– Jag skrev om min miljö och min bakgrund, men trots allt i första hand om mig själv. Och det kan göra ganska ont.

 ?? FOTO: JEROEN JUMELET ?? ”Jag brottades med vad jag kunde berätta och vad jag måste utelämna, med hur jag skulle berätta om min bakgrund utan att såra mina föräldrar”, säger Marieke Lucas Rijneveld. Arkivbild.
FOTO: JEROEN JUMELET ”Jag brottades med vad jag kunde berätta och vad jag måste utelämna, med hur jag skulle berätta om min bakgrund utan att såra mina föräldrar”, säger Marieke Lucas Rijneveld. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland