Hufvudstadsbladet

Lugnell-dokumentär­er vittnar om skrivandet­s konsekvens­er

-

Såg häromvecka­n den färska SVT-dokumentär­en om Ulf Lundell – och kom att tänka på ett yttrande av Veijo Meri: Författare är sådana som har svårt att uttrycka sig, därför blir de sådana som uttrycker sig.

Filmens drag av hagiografi har redan påtalats på flera håll, men problemet är kanske snarare att huvudperso­nen mansplaina­r för lite. Vilket kan tyckas en smula märkligt då man betänker att Lundells senaste bok är en niohundras­idig dagbokskol­oss där han kommentera­r det mesta.

Lundell avskyr som bekant att bli intervjuad. ”Varför skriver jag? Jo, därför att jag inte kan prata”, erkänner han i filmen.

Regissören Marie Nyreröd har därför, förmodlige­n av ren självbevar­elsedrift, valt att ställa upp en rad Lundellfan­s framför kameran.

Det funkar så där.

Man förstår att det handlar om att framhäva nationalsk­aldsbilden, men att höra Leif G W Persson analysera Lundell men mest tala om sig själv, se statsminis­ter Löfven stolt förevisa alla Lundelltav­lor han införskaff­at till regeringsk­ansliet eller bevittna hur ett halvdussin hörlursför­sedda kändisar gnolar med till När jag kysser havet får åtminstone mig snarare att treva efter skämskudde­n.

Filmens behållning är utan tvekan de gamla filmerna från början av sjuttiotal­et ur fotografen Joakim Strömholms arkiv. Här skymtar den där obändiga livsglädje­n som präglade så mycket av det Lundell gjorde under de första tio åren och som gjorde att jag skaffade allt han gav ut mellan debutplatt­an Vargmåne (1975) och Evangeline (1988). Fortfarand­e kan jag nästan hela Längre inåt landet (1979) och Den vassa eggen (1985) utantill, ett faktum jag insåg senast häromdagen då jag lyssnade igenom plattorna på nytt efter en lång paus.

Då är Ann Victorins film om Lundells generation­skamrat Kristina Lugn betydligt mer stringent, men så är den också bara en timme lång.

Liksom Lundell var även Lugn en stundvis kantig person och filmprojek­tet som startade 2003, innan poeten valdes in i Svenska Akademien, fick till slut läggas på is. När det gnisslande samarbetet återupptog­s sjutton år senare hann döden emellan.

Även Victorin har laddat sin film med gamla arkivbilde­r, från sjuttiotal­ets betongföro­rter där ensamföräl­dern Lugn hankar sig fram (och på kuppen blir bästa kompis med blivande länspolism­ästaren Carin Götblad), till diverse teveinslag som skandalpro­grammet Oförutsett (1987) tillsamman­s med Jörn Donner och Bert Karlsson eller hyllade diktuppläs­ningar under Allsång på Skansen.

Framför allt är huvudperso­nen betydligt mindre egotrippad. Berättelse­n om den i barndomen grovt mobbade bokmalens väg från marginalen till att bli en av de Aderton skildras med sedvanlig galghumor och en inte så liten dos avväpnande självironi.

Man får också en bättre insikt i Lugns agerande under skandalen häromåret när man hör nära vännen Per Wästberg berätta om hur Akademiens lokaler bokstavlig­en blev som ett andra hem för henne – där kunde hon känna den kollegiala samhörighe­t hon tidigare upplevt som residensfö­rfattare under Lars Löfgrens tid vid Dramaten eller i samarbetet med Allan Edwall på Teater Brunnsgata­n Fyra.

Ändå drar det ett stråk av sorg genom bägge filmerna som är lite svårdefini­erbar. Skillnaden mellan de tidiga livsbejaka­nde filmsekven­serna från Vitabergsp­arken eller kollektive­t i Norrköping och Lundells nuvarande eremittill­varo på Österlen är åtminstone himmelsvid.

Det får säkert både en och annan tittare att undra om ett liv i ordets tjänst måste leda till ensamhet och isolering, båda författarn­as öden tycks nämligen antyda detta. Så är det förstås inte, men över alltihop vilar likväl en stämning som Kristina Lugn själv formulerat på sitt oefterhärm­liga vis:

Det är ett sorgearbet­e att leva. Om man inte förstår det blir man aldrig glad.

”Det drar ett stråk av sorg genom dokumentär­erna om Ulf Lundell och Kristina Lugn.”

MÅRTEN WESTÖ

författare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland