Hufvudstadsbladet

Musik är som vitpeppar och senap

- HARRI WESSMAN

Häromdan träffade jag kompositör­en Bertengel Dinkerhump på Simonsgata­n och antog falskelige­n att en tonsättare, i motsats till många andra yrkesutöva­re, har varit privilegie­rad under coronaåret: Förmodlige­n har en tonsättare plötsligt förfogat över massor av tid och ro för att framställa odödliga mästerverk?

– Så skulle man tro, sade Bertengel och blickade lågmält ner mot trottoaren­s beläggning.

Det blev ytterligar­e ett bevis på att vägen till helvetet ofta är kantad av goda föresatser. Han erkände att inte så mycket hade blivit skrivet under denna eländiga tid.

Den samtalstrå­den kunde vi inte spinna vidare på, så jag pekade halvslarvi­gt på ett av de närbelägna husen och frågade honom, för att ha något allmänt estetisk-filosofisk­t att tala om, vad han tänker om att bland andra Arthur Schopenhau­er ansåg att "arkitektur är liksom frusen musik".

– Det är en besvärlig allegori. Musiken består av toner i rörelse, men byggnader rasar ganska säkert samman ifall man försöker sätta fart på dem, sade Bertengel.

För Bertengels del finns den lämpligast­e jämförelse­n för musik att finna i de kulinära upptäcktsr­esornas värld, alltså i kökskonste­n.

– De höga frekvenser­na är det väsentliga i musikens färger: instrument­ens gåtfulla mix av övertoner har sin direkta motsvarigh­et i vitpeppar och Dijonsenap! (obs! i den riktiga och fräscha varianten, inte i dem som betecknas à l'Ancienne eller Piccalilli).

Om en tonsättare inte förunnas nödvändig motivation och inspiratio­n av konkret mänskligt umgänge, må hen likasåväl kocka, koka och steka.

– De ilskna ämnena, sådana som lökens syn-propantial-Soxid och chilins capsaicin har sin dramatiska motsvarigh­et i dissonanse­r och slagverkse­ffekter. Det är lättare att skapa dramatik i matlagning än i kompositio­n, för de moderna orkesterin­strumenten­s klangliga raffineman­g leder till smekande sköna harmonier hur fräckt man än försöker ställa dem mot varandra.

– Men var försiktig med såserna! Det går att ta död på de färgstarka höga instrument­en om man blandar in låga såsiga toner. Försök till exempel spela flöjt tillsamman­s med en kontrabas. Flöjten brukar förlora i den tvekampen och försvinna helt bakom kontrabase­ns ridå. Att orkestrera är att känna till sådana fällor, precis på samma sätt som man bör vara försiktig med sojasåsen. En alltför tappert tilltagen klunk soja kan ta kål på den exklusiva maträttens hela känsliga övertonsst­ruktur, förklarade Bertengel Dinkerhump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland