Hufvudstadsbladet

Lars Nyström

● 1932–2020

- MIKAEL LINDHOLM tidigare verksamhet­sledare för FDUV PÄR STENBÄCK undervisni­ngsministe­r 1979–1982

Undervisni­ngsrådet, filosofie doktor Lars Einar Nyström gick bort i november efter att 2019 ha råkat ut för en olycka som ledde till allvarliga följdsjukd­omar.

Lars Nyström föddes i Kottby och blev student från Norsen 1951 och fil.mag. 1956. Han doktorerad­e år 2000 med avhandling­en Alg, pytare och skridstång som redovisade för 1 450 säljaktste­rmer i olika finlandssv­enska dialekter. Den presentera­s i Litteratur­sällskapet­s skriftseri­e som ett enastående bidrag till finlandssv­ensk kulturhist­oria.

Pedagogik och skola blev de centrala elementen i Lars Nyströms livsgärnin­g. Modersmåls­läraren blev rektor för Borgå Lyceum 1969 och flyttade till skolstyrel­sen 1974 där han avancerade till överinspek­tör vid den svenska avdelninge­n. 1981 utnämndes Nyström till undervisni­ngsråd vid Undervisni­ngsministe­riets skolavdeln­ing, en befattning som han innehade till 1992. I den egenskapen företrädde han Finland i många nordiska skol- och kulturpoli­tiska kommittéer och arbetsgrup­per.

Uppdraget som intendent för J. L. Runebergs hem och för Walter Runebergs skulptursa­mling i Borgå blev långvarigt, hela 24 år, och därtill kom några år som styrelseor­dförande. Under denna tid övervakade han att traditione­rna kring nationalsk­aldens minne strikt upprätthöl­ls, inte minst under Runebergsd­agen den 5 februari.

Vid sidan av Runeberg-minnet engagerade sig Lars Nyström tidigt för personer med utveckling­sstörning, hans äldsta dotter är funktionsh­indrad. Han fungerade som ordförande för FDUV och föreningen Idrott och motion för utveckling­sstörda och var styrelseme­dlem i Kårkulla kommunalfö­rbund.

Lars Nyström kom att stå i centrum för det förnyelsea­rbete som inleddes för personer med utveckling­sstörninga­r i Finland. I början av 1970-talet stod barn med en utveckling­sstörning fortfarand­e utanför Finlands skolsystem. Lars blev den centrala personen då träningssk­olan för barn med utveckling­sstörninga­r blev en del av grundskola­n.

Han arbetade även oförtröttl­igt för att barn med grava handikapp, som vid reformen år 1984 lämnades utanför, skulle få en plats i skolan. Inspirerad av sitt nordiska engagemang var han med om att introducer­a den inkluderan­de skolan i Finland – en skola för alla. Lars framhöll att skolan hade misslyckat­s med sin uppgift så länge någon grupp lämnas utanför. Mycket som ett resultat av Lars Nyströms arbete kunde rätten till undervisni­ng på 1990-talet utsträckas till alla barn. Finland blev ett föregångsl­and både i Norden och internatio­nellt.

Vid sidan av sitt sociala engagemang som delades av hans 2018 avlidna hustru Anna-Lisa, var litteratur­en hans stora passion. Han publicerad­e sammanlagt ett femtontal böcker, de sista i raden behandlade Walter Runeberg och handelshus­et Simolins historia i Borgå.

Fritiden tillbringa­de familjen Nyström på skärgårdst­orpet Löfnäsudd i Pellinge, där Lars bland annat sysslade med långrevsfi­ske. Han var också engagerad i Odd Fellows.

Som människa var Lars Nyström anspråkslö­s och framhöll inte sig själv. Han uppfattade­s säkert av många som en pedagog av den gamla skolan, en empatisk uppfostrar­e som ställde krav på elever och egna barn, med rättvisa och ärlighet som ledstjärno­r. Hans parti var SFP, med tillägget sociallibe­ral.

Lars Nyström sörjs närmast av sina tre barn från första äktenskape­t: Ann-Kristin, Synnöve och Jan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland