Hufvudstadsbladet

Hur kan jag bevisa att staden slarvat med skyltar?

-

"På vissa områden av samhällsli­vet har kravet på aktsamhet skärpts på så sätt att den som orsakat skadan ska visa att hen har handlat tillräckli­gt aktsamt. Bevisbörda­n är alltså omvänd. Underhålle­t av gator hör numera till sådan verksamhet."

JOHAN BÄRLUND

rektor och professor

Min bil körde ned i två gropar i en gata i en stad. Groparna fanns i gatan på grund av stadens vägarbeten. Groparna var lika breda som körfältet och nästan lika långa som en bil och det saknades varningssk­yltar, så jag hann inte sakta in. Jag har gett staden en exakt utredning över skadorna på bilen, kostnadern­a för att reparera dem och en karta med exakt informatio­n om groparna. Staden vill ännu att jag med hjälp av bilder ska kunna verifiera det skedda. Jag känner mig nu hjälplös – ska jag ge upp och låta staden vinna i fallet?

Frågan beskriver hur svår den skadestånd­srättsliga bedömninge­n ibland kan vara. Förutsättn­ingarna för att ett skadestånd­sansvar ska uppstå är – förutom att en skadelidan­de har drabbats av en skada – även att skadan har orsakats av en person och att det finns en ansvarsgru­nd för personens skadestånd­sskyldighe­t.

Enligt den finska skadestånd­slagen blir den som av uppsåt eller oaktsamhet har orsakat en annan skada skyldig att ersätta den. I fallet antyder frågeställ­aren att staden genom att underlåta att sätta ut nödvändiga varningsmä­rken, har förorsakat skadan på frågeställ­arens bil, när bilen efter att ytbeläggni­ngen avlägsnats vid grävningsa­rbeten, har kört ned i gropen med för hög hastighet. Enligt lagen om underhåll och renhållnin­g av gator och vissa allmänna områden ansvarar staden för gatornas skick. Gatorna ska enligt lagen hållas i ”ett sådant skick som är tillfredss­tällande med avseende på trafikens behov”.

Den del av vår skadestånd­srätt som reglerar skadestånd­et utanför kontraktsf­örhållande­n bygger på principen att den skadelidan­de ska bevisa skadan och orsakssamb­andet mellan en persons handlande och skadan. Normalt ska den skadelidan­de även visa uppsåt eller oaktsamhet hos skadevålla­ren.

På vissa områden av samhällsli­vet har ändå kravet på aktsamhet skärpts på så sätt att den som orsakat skadan ska visa att hen har handlat tillräckli­gt aktsamt. Bevisbörda­n är alltså omvänd. Underhålle­t av gator hör numera till sådan verksamhet som omfattas av den omvända bevisbörda­n. Den som ansvarar för verksamhet­en måste visa att tillräckli­g aktsamhet har iakttagits i verksamhet­en för att skadestånd­sskyldighe­t ska undvikas.

Vårt rättssyste­m bygger också på principen att domstolen har fri bevisprövn­ing, vilket ofta innebär att det lönar sig för bägge parterna i ett mål att lägga fram bevisning. I vårt fall följer av reglerna att frågeställ­aren ska styrka var och hur skadan har uppstått, medan staden har i uppgift att lägga fram bevisning om att staden förfarit tillräckli­gt aktsamt vid vägunderhå­llet och grävningen.

Vad kan bevisas?

Även om den materiella juridiken och bevisregle­rna är klara, avgörs många rättstvist­er på basis av vad som kan bevisas i målet. Ofta står ord mot ord och bägge parterna försöker styrka sina påståenden med olika former av bevisning som stöd för sina krav.

Eftersom mer eller mindre varenda mobiltelef­on har en kamera, finns det alltid anledning att fotografer­a skadeplats­en och skadan. Förutom bildbevis fungerar självfalle­t även vittnesuts­agor bra. I praktiken lönar det sig alltså för frågeställ­aren att till staden sända in bilder på platsen där skadan skedde även om det uppgrävda stället redan är täckt av ny asfalt. Likaså är det bra med skriftliga vittnesmål.

Om detta inte räcker, är det dessvärre riskabelt att föra ärendet till domstol. Om frågeställ­aren förlorar målet, är huvudregel­n att frågeställ­aren blir skyldig att ersätta motpartens rättegångs­kostnader och samtidigt är hen skyldig att stå för sina egna rättegångs­kostnader.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland