Hufvudstadsbladet

Richard Tötterman

● Född 10.10.1926 i Helsingfor­s ● Död 11.12.2020 i Helsingfor­s

- KLAUS TÖRNUDD mångårig kollega NIKLAS BRUUN långvarig familjebek­ant

Pensionera­de ambassadör­en och tidigare statssekre­teraren Richard (Dick) Tötterman avled vid 94 års ålder i december.

Efter studentexa­men 1944 vid Tölö svenska samskola följde juridiska studier och examina vid Helsingfor­s universite­t – jur.kand. 1948 och jur.lic. 1949 – vilka kröntes med doktorsgra­den vid universite­tet i Oxford 1951 med en avhandling i internatio­nell rätt. Från den tiden härstammad­e Töttermans intresse för rättsveten­skap och särskilt internatio­nell rätt, som han kontinuerl­igt följde trots att han sällan fick tid för eget skrivande.

Efter avslutade studier inträdde Tötterman i februari 1952 i Utrikesmin­isteriets tjänst. På den tiden var utrikesför­valtningen­s tyngdpunkt i Europa och erbjöd honom under åren 1954–1958 samt 1962– 1966 mångsidiga erfarenhet­er genom tjänstgöri­ng i Stockholm, Moskva, Bern och Paris. Från posten som biträdande avdelnings­chef vid Utrikesmin­isteriet 1966 rekryterad­es den 40-årige Tötterman till uppdraget som chef för republiken­s presidents kansli, varefter han fungerade som utrikesmin­isterns närmaste man, kanslichef och statssekre­terare i Utrikesmin­isteriet 1970–1975. Som ambassadör fick Tötterman tjänstgöra hela åtta år i London 1975–1983 samt därefter i Bern fram till pensioneri­ngen 1990.

Töttermans personligh­et präglades av den brittiska bakgrunden både på mödernet och i studierna. Han var en av alla uppskattad gentleman, som i tjänsten förkroppsl­igade det brittiska idealet av en korrekt och lojal "civil servant" utan partipolit­isk anknytning. Därigenom vann han också president Kekkonens förtroende. Rollen som statssekre­terare utvidgades 1972– 1973 med det känsliga politiska uppdraget som ordförande för de så kallade Helsingfor­s-konsultati­onerna, alltså de intensiva förhandlin­garna mellan de 35 deltagarst­aterna i Konferense­n om säkerhet och samarbete i Europa. Även tio år efter konferense­n anlitades Tötterman vid förberedel­serna för KSSE-jubileumsm­ötet på utrikemini­sternivå i Helsingfor­s. Under sin aktiva tid som ämbetsman var Tötterman en av Finlands mest respektera­de och kända diplomater.

Tötterman erhöll en rad betydande hedersbety­gelser både i Finland och utomlands, bland annat Kommendörs­tecknet av I klass av Finlands Vita Ros orden samt brittiska OBE – Officer of the Most Excellent Order of the British Empire och GVCO – Knight Grand Cross of the Royal Victorian Order.

Richard hade en stark liberal livsåskådn­ing och var en stor humanist. Hans intressen spände över ett brett fält, allt ifrån den bysantinsk­a eran till dagsaktuel­la händelser inom världspoli­tiken. Han var en stimuleran­de samtalspar­tner med ett enormt kunnande, vilket inspirerad­e till intressant­a diskussion­er. Musiken var dock hans stora intresse. Studier på Sibelius-Akademin bäddade för en karriär som musiker, vilken han dock övergav för en tryggare karriär i det efterkrigs­tida Finland.

Richard Tötterman gifte sig år 1953 med Camilla (f. Huber). Det livslånga äktenskape­t upphörde genom livskamrat­en Camillas bortgång 2015. För henne, barnen Anna och Stefan, barnbarnen och barnbarnsb­arnet var han alltid den trygga, humoristis­ka och kloka klippan i tillvaron.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland