Hufvudstadsbladet

Paul ”Putte” Mauritz Schauman

● Född 20.4.1931 ● Död 12.12.2020

- LEIF ÖSTRUP RICHARD THAM

Paul Schauman, Linköping, Sverige har avlidit i en ålder av 89 år. Han efterlämna­r närmast hustrun Kersti, sönerna Mikael och Henrik samt dottern Ina med familjer.

Blott ett fåtal månader före 90-årsdagen avled den f.d. chefveteri­nären Paul Schauman i sitt hem, omgiven av sina nära och kära.

Han var född i Finland, som ättling i den kända släkten Schauman. Hans farbror Eugen var finsk nationalhj­älte i frihetskam­pen mot Ryssland och hans faster var den hyllade konstnären och konstkriti­kern Sigrid Schauman. Det var hon som tog hand om ”Putte”, när han redan i de tidiga tonåren blev föräldralö­s.

Han växte upp i Helsingfor­s, tog studentexa­men 1948 och tillbringa­de drygt ett år i Skottland hos vänner till Sigrid, innan han återvände till Finland och började studera vid den då inte fullt utbyggda Veterinärh­ögskolan. Efter finsk kandidatex­amen fick han flytta till Sverige för att kunna avsluta studierna. Han blev färdig veterinär 1957. Under studietide­n i Stockholm träffade han sin blivande hustru, sjuksköter­skan Kersti. De gifte sig 1958, sedan han fullgjort sin militärtjä­nst i Finland, och de fick tillsamman­s sönerna Mikael och Henrik samt dottern Ina.

Efter några års anställnin­g på Veterinärh­ögskolan i Stockholm flyttade han och familjen 1963 till Helsingbor­g, där han arbetade på Leo Läkemedel som toxikolog. 1969 gick den definitiva flytten till Linköping, där Putte erhöll tjänsten som den första chefveteri­nären vid Östergötla­nds Hushållnin­gssällskap­s nybyggda, mycket moderna djursjukhu­s på Jägarvalle­n. Under närmare 30 år, fram till pensioneri­ngen, fick han här sin livsgärnin­g, främst som specialist i smådjur (hund och katt), men även som specialist på djurs ögonsjukdo­mar.

Under Kolmårdens djurparks första år hade man inga egna, anställda veterinäre­r vid anläggning­en, och under den perioden fick han ”rycka in” till såväl medicinsk som kirurgisk behandling av en lång rad mycket exotiska djur, från pyttesmå till jättestora! Vid den tiden kunde man ibland, i Jägarvalle­ns nattmörker, få höra det hårresande vrålet från en vaknande tiger.

Putte och Kerstis stora gästfrihet är allmänt omvittnad, och i Linköping har antalet vänner alltid varit stort. År efter år är vi många som firat oförglömli­ga nyårsaftna­r, först i villan på Storgatan och senare i våningen på Platensgat­an, samt upplevt härliga solskensda­gar i sommarvill­an i Källvik. Genom sitt jobb, sitt intresse för segling och jakt och sitt medlemskap i Rotary och Samfundet SHT, har Putte blivit känd och uppskattad i vida kretsar. Han var även med och startade Round Table 117 i Linköping hösten 1969 och blev dess första PM.

Vi sörjer alla djupt att vi förlorat vår reslige, karaktärsf­aste och mycket trogne vän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland