Hufvudstadsbladet

Lena Boström

● Född den 7.8.1946 ● Död den 23.1.2021

- EVA VIKSTEDT vän och kollega

Med Lena Boström har en hängiven nyhetsjour­nalist och omtyckt finlandssv­ensk nätverkare gått ur tiden. Kerstin Helena Boström avled efter en längre tids sjukdom. Hon blev 74 år gammal.

Det var tandläkary­rket Lena siktade på efter studentexa­men vid Gamlakarle­by svenska samlyceum. Efter en kort visit vid Åbo Akademi, styrde hon år 1966 mot Eberhard Karls Universitä­t i Tübingen i Västtyskla­nd. Sitt drömyrke fann hon ändå inte inom odontologi­n, men knöt vänskapsba­nd som höll livet ut med studiekamr­ater från Norge och Tyskland. Lena återvände till Åbo, studierna och kårlivet. Den aktiva studenten rekryterad­es av Rundradion­s Aagot Jung, som behövde lokala medarbetar­e i Åboland. Journalist­iken visade sig vara Lenas rätta element. Lena blev Åboradions första sportrepor­ter.

Ett scoop åstadkom 22-åriga Lena när hon lyckades filma det hemliga mötet mellan president Kekkonen och den sovjetiske premiärmin­istern Kosygin i Hitis, mitt under pågående Tjeckoslov­akienkris 1968. Tväventyre­t gav Lena blodad tand och hon lät sig lockas till Helsingfor­s av tv:ns Astrid Gartz. För TV-Nytts ”mimmiliga”, som redaktione­n kallades i kvällspres­sen, blev Lena stöttepela­re och alltiallo. I över trettio år blev hon redaktione­n trogen, med korta avbrott för att pröva vingarna på annat håll.

Hon var alert reporter, stresståli­g nyhetschef och tidvis också (motvillig) redaktions­chef. De snabba rycken var Lenas gebit och hon hade nyhetsnäsa som få. Hon åkte i väg för att rapportera om den sovjetiska missilen som landade på isen i Enare träsk 1984 och hon tvekade inte att rycka ut till bombexplos­ionen i Myrbacka köpcentrum 2002.

Lappland, Norge och norsk politik stod Lenas hjärta nära, och hon försökte sig också på att jobba som frilans i Oslo. Lena hade lätt för att knyta kontakter och ett otroligt minne, inte bara för händelser utan framför allt människor. Hennes stora kontaktnät kom väl till pass under självständ­ighetsdage­ns slottsbale­r, där hon brukade referera välkomstce­remonin. Helst av allt bevakade Lena idrott, ett intresse hon burit med sig hemifrån. När Lena och Barbara Helsingius som första kvinnor någonsin refererade backhoppni­ng från Holmenkoll­en var det många som lyfte på ögonbrynen.

Också på fritiden brann Lena för idrott i alla dess former, men Stafettkar­nevalen stod hennes hjärta närmast. I över trettio år ställde hon upp för karnevalen, det sista året, 2015, på kryckor. Svenska Finlands Skolidrott­sförbund hade i Lena en trogen och aktiv medlem och hon ledde förbundet som ordförande 1983–1986. Hon utsågs till hedersmedl­em i 2016.

Efter pensioneri­ngen från Yle 2005 slog sig Lena ingalunda till ro. Hon ville dela sin tid mellan den älskade släktgårde­n Ståhlas i Kronoby och vännerna i Österbotte­n och föreningsl­ivet i huvudstade­n. Med sin energi och sitt varma intresse för andra människor blev hon en unik tillgång för Munksnejde­ns pensionäre­r och Helsingfor­s Släktforsk­are.

Den sviktande hälsan och funktionsn­edsättning­en tvingade henne att byta ut den fysiska idrotten mot frågesport och möten, men takten slog Lena inte av på. Hon saknade sin brors familj på Åland och sörjde över att inte kunna röra sig lika fritt som förr, men ställde villigt upp så långt krafterna räckte. Vi är många som kommer att sakna Lenas soliga natur och tappra optimism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland