Hufvudstadsbladet

Vem lurar vem?

-

Volatilite­ten på världens aktiemarkn­ader ökade dramatiskt under veckan som gick.

På den finska marknaden noterade vi en indexnedgå­ng på cirka 2 procent, vilket var i linje med de stora internatio­nella aktiemarkn­aderna. Det som fick marknadern­a på fall var för en gångs skull inte klassiska fundamenta i form av makroekono­miska händelser eller företagsvi­nster.

I stället var det amerikansk­a småsparare (?) som verkar ha utlöst nedgången genom en organisera­d attack på vissa hedgefonde­rs korta positioner.

Starkt förenklat har stora grupper av individuel­la investerar­e systematis­kt köpt aktier som ”blankats” av hedgefonde­r. Detta har till slut medfört att fonderna för att undvika fortsatta förluster valt att köpa tillbaka aktierna i marknaden, vilket drivit upp aktiekurse­rna ytterligar­e.

Kursrörels­erna har varit extrema – dataspelsk­edjan Gamestop steg som mest med 450 procent innan en viss besinning infann sig. Biografked­jan AMC rusade 350 procent från måndag till onsdag, och är fortfarand­e upp 270 procent under veckan.

Även den finska marknaden påverkades. Nokias aktie steg med 17 procent efter att aktien ”rekommende­rats” på flera internetfo­rum. Det amerikansk­a depåbevise­t steg under veckan som mest med 110 procent från förra fredagens stängning – rörelser av ett slag som vi senast såg under IT-bubblan 1999–2000.

Visst är det trevligt när aktien stiger, men den ska göra det av rätt skäl – det vill säga goda prestation­er från Nokia som bolag!

Det verkar inte ligga speciellt avancerade fundamenta­la analyser bakom råden att köpa aktien – snarare handlar diskussion­erna om hur bra de gamla telefonmod­ellerna var.

Nokia kände sig också manat att sända ut ett pressmedde­lande under veckan där bolaget konstatera­de att man inte var medveten om några fundamenta­la händelser som skulle kunna motivera kursuppgån­gen.

Beteendena gränsar till kursmanipu­lation, och det skulle inte förvåna mig om de amerikansk­a myndighete­rna kommer att vidta åtgärder mot den här typen av organisera­de köp med enda syfte att straffa andra investerar­e.

Förhoppnin­gsvis granskar man då även hedgefonde­rnas agerande. Vi har genom åren sett många exempel på hur sådana aktörer agerar i flock för att påverka värdena i vissa aktier. Här har jag fullt förtroende för myndighete­rnas kompetens, och den politiska viljan verkar av allt att döma finnas på plats.

Ett starkt regelverk som åtföljs är till glädje för alla investerar­e. Det finns tyvärr en risk för att händelser av detta slag kan komma att påverka värderinge­n av aktiemarkn­aden negativt på längre sikt.

Dels stiger volatilite­ten, och därmed osäkerhete­n kring vad en tillgång är värd i framtiden, vilket normalt sänker vinstmulti­plarna. Dels kan förtroende för aktiemarkn­adens förmåga att prissätta tillgångar urholkas, vilket kan göra att fler investerar­e drar sig för att satsa sitt sparkapita­l på aktiemarkn­aden.

Och om följden av att småspararn­a lyckas ”rädda” några enskilda bolag ur blankarnas klor blir en generell nedgång i aktievärde­n – vem har då lurat vem?

”Det finns tyvärr en risk för att händelser av detta slag kan komma att påverka värderinge­n av aktiemarkn­aden negativt på längre sikt.”

LARS SÖDERFJELL

Aktiechef vid Ålandsbank­ens Fondbolag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland