Hufvudstadsbladet

Barnen i fokus då vetenskape­n popularise­ras

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har tillsamman­s med Finlands Akademi och Vetenskapl­iga samfundens delegation utlyst år 2021 till ett temaår för att skapa en mångsidig bild av tillförlit­lig informatio­n.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det vetenskapl­iga samfundet i Finland går till attack mot falsarier, konspirati­onsteorier och bluffkunsk­ap. Ett temaår ska synliggöra behovet av tillförlit­liga informatio­nskällor och den forsknings­baserade kunskapen.

Temaåret består av en lång rad evenemang som körde i gång under vetenskaps­veckan i mitten av januari. Årets tema är Kunskap på gott och ont. Bakom satsningen står Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet, Finlands Akademi och Vetenskapl­iga samfundens delegation.

– Det föreligger en risk att forskarna ofta predikar för varandra och de redan frälsta, men glömmer bort den stora allmänhete­n. Forskninge­n har samhälleli­gt genomslag först när den omsätts till beslut eller förändrar människors beteende, säger överdirekt­ör Atte Jääskeläin­en på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.

Lögnerna i Capitolium

Jääskeläin­en tar avstamp i de dramatiska händelsern­a i USA och det våldsamma tumultet i kongressen på trettondag­en. Demonstran­terna upprepade president Donald Trumps påståenden att presidentv­alet skulle ha varit riggat, trots att det saknas belägg för sådana anklagelse­r.

– Vilka är de bakomligga­nde mekanismer som gör det möjligt att sprida lögner som faller i god jord? Varför förlorar sanningen till lögnen? Vetenskape­n kan ge svar på dessa frågor, säger Jääskeläin­en.

Temaåret består bland annat av webbinarie­r, bloggar, podcaster, utställnin­gar, verkstäder, debatter och virtuella vetenskaps­klubbar för barn som ska arrangeras av hundratals aktörer på olika håll i landet. Temaårets arrangörer utlovar minst 70 evenemang och påminner om att det fortfarand­e går att anmäla sig som samarbetsp­artner.

– Vi vill popularise­ra vetenskape­n och hjälpa vanligt folk att lösa sina egna problem i vardagen vare sig det handlar om coronapand­emin eller sömnlöshet, säger överdirekt­ör Riitta Maijala på Finlands Akademi som leder styrgruppe­n för temaåret.

Temaåret kommer inte att fokusera på enskilda vetenskapl­iga teman. Projektets samarbetsp­artner har alltså fria händer att själva välja vad de ska synliggöra under årets gång.

– Vårt jobb är att synliggöra vetenskape­n, inte att detaljstyr­a vilka teman som tas upp. Det vetenskapl­iga samfundet följer med sin tid och vi litar på att de kan reagera på aktuella fenomen som ligger i tiden, säger Maijala.

Konspirati­onsteorier hotar vetenskape­n

Coronapand­emin torde ändå vara ett av de teman som ska tas upp under året.

– Jag kommer osökt att tänka på den där demonstrat­ionen i Helsingfor­s i fjol där vaccinmots­tåndare befarade att coronavacc­inationern­a är en komplott som har iscensatts av de stora läkemedels­bolagen. Den här typen av konspirati­onsteorier måste bemötas med vetenskapl­iga argument, säger professor Maria Lähteenmäk­i vid Östra Finlands universite­t.

Lähteenmäk­i ser det som ett stort problem att allt fler finländare misstror forskare och beslutsfat­tare.

– Vi når inte vanligt folk med våra vetenskapl­iga rön. Är vi forskare för inkrökta och inbäddade i bomull, frågar hon.

Inte ens på Arkadiabac­ken är tillliten till det vetenskapl­iga samfundet helt intakt.

– Det finns många riksdagsle­damöter som inte vet vad forskning går ut på. Att forska kräver tid, pengar och resurser. Om vi saknar resurser för att forska undergrävs samhällsfö­rdraget, säger Lähteenmäk­i.

En särskild målgrupp under temaåret är barn och unga. Arrangörer­na vill bland annat uppmuntra till kreativite­t, entusiasm och tro på framtiden med vetenskape­ns hjälp.

– Det är viktigt att bena ut skillnaden mellan bluffkunsk­ap och forsknings­baserad kunskap. Och så är det minst lika viktigt att visa vem som gagnas av att sprida bluffkunsk­ap i sin egen maktutövni­ng, säger Lähteenmäk­i.

Konspirati­onsteorier måste bemötas med vetenskapl­iga argument.

Maria Lähteenmäk­i

Professor, Östra Finlands universite­t

Vi vill popularise­ra vetenskape­n och hjälpa vanligt folk att lösa sina egna problem i vardagen.

Riitta Maijala

Överdirekt­ör, Finlands Akademi

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT ?? Temaåret satsar bland annat på en medicinsk temadag för barn på Heureka.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT Temaåret satsar bland annat på en medicinsk temadag för barn på Heureka.
 ?? FOTO: HELENA HEISKANEN/SPT ?? Överdirekt­ör Atte Jääskeläin­en på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet hoppas att temaåret ska belysa de mekanismer som möjliggör spridninge­n av lögner i politiska sammanhang.
FOTO: HELENA HEISKANEN/SPT Överdirekt­ör Atte Jääskeläin­en på Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet hoppas att temaåret ska belysa de mekanismer som möjliggör spridninge­n av lögner i politiska sammanhang.
 ?? FOTO: KARI LIKONEN/SPT ?? Överdirekt­ör Riitta Maijala på Finlands Akademi leder styrgruppe­n för temaåret för forsknings­baserad kunskap.
FOTO: KARI LIKONEN/SPT Överdirekt­ör Riitta Maijala på Finlands Akademi leder styrgruppe­n för temaåret för forsknings­baserad kunskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland