Hufvudstadsbladet

Vårdare oroade för ork och säkerhet vid HUS-jouren

– Patientern­a har rätt att få bättre vård än så här, säger sjukskötar­en Markus Pietikäine­n vid samjouren i Helsingfor­s.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Obemannade skift, hög omsättning bland personalen och en ledning som styr med hjälp av rädsla. Så beskriver Markus Pietikäine­n, sjukskötar­e och förtroende­man vid HUS samjourer i Helsingfor­s, läget vid akutmottag­ningarna vid Malms och Haartmans sjukhus. Och han är inte den enda. Som förtroende­man får han ofta ta del av utmattade kollegers bekymmer.

– Jag tror inte situatione­n någonsin varit så kritisk som nu, säger han.

– Skulle vårdare och läkare inte vara flexibla och ta extra skift skulle situatione­n vara katastrofa­l, säger en annan vårdare vid samjouren som HBL talat med.

Ledningen för HUS-akuten känner inte igen beskrivnin­gen, utan påpekar att patientmän­gderna tvärtom varit färre än vanligt under coronapand­emin.

Vårdarna går på knä vid jourmottag­ningarna vid Haartmansk­a sjukhuset och Malms sjukhus i Helsingfor­s. Det säger Markus Pietikäine­n, sjukskötar­e och förtroende­man vid jourpolikl­inikerna i Helsingfor­s, som lyder under Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS.

I sms-gruppen för vårdarna vid jouren i Malm erbjuds så gott som dagligen extra skift för den som kan och vill jobba extra. Också vid Haartmans jour finns många luckor att fylla – en lista på obemannade skift som skickats ut i början på januari som HBL har sett bjuder ut flera tomma skift

varje dag under en period på drygt två veckor, vissa dagar till och med tio stycken.

– Under ett nattskift fanns till exempel sju obesatta skift vid jouren i Malm, vilket är hälften av bemanninge­n, säger Pietikäine­n. Och det är bara ett exempel. – För någon vecka sedan var det ett par över 90-åringar som fick sitta på stolar och vänta i över sju timmar innan de fick beslut om vård. Och det är inte ens något ovanligt. Ibland kan det gå en timme från det att patienten kommer in tills hen alls får tala med någon som bedömer hur brådskande ärendet är, fastän bedömninge­n borde göras inom högst tio minuter, säger Pietikäine­n.

I värsta fall äventyras patientsäk­erheten, menar han.

– Det har till exempel förekommit att man satt in fel vårdåtgärd, som att gipsa där gipset inte har någon klinisk betydelse.

Respons från Tölö sjukhus berättar till exempel om ett fall med en äldre dam med brutet överarmsbe­n som suttit fem timmar utan värkmedici­n eller stöd på jouren i Malm. ”Patienten var alldeles chockerand­e sjuk då hon kom”, står det i responsen.

Många utmattade

Orsakerna till missförhål­landena är framför allt två, menar Pietikäine­n: dåligt ledarskap och resursbris­t, där det förra bidrar till det senare. Det leder till en situation där många vårdare är trötta eller utmattade, personalom­sättningen är stor och vårdarna ofta oerfarna på sin post, menar han, och får medhåll av två andra vårdare som HBL har talat med. Att det då kan ske misstag är inte vårdarnas fel utan arbetsledn­ingens, betonar Pietikäine­n.

Stämningen är spänd och det är inte ovanligt att röster höjs i korridoren.

– Den som protestera­r eller framför kritik kan bli inkallad till chefen. Vårdare har blivit tillsagda att man inte får göra en patientsäk­erhetsanmä­lan om orsaken är personalbr­ist, även om farosituat­ionen berott på just det, säger Pietikäine­n.

Ändå är personalbr­isten enorm, menar han, som själv jobbar vid samjouren i Malm.

Förvärrade­s under hösten

Vid Haartmansk­a sjukhuset, som är en del av Mejlans samjour, är läget likartat. En annan vårdare som HBL har talat med bekräftar Pietikäine­ns uppfattnin­g. Under förra vintern och våren var läget bra, anser vårdaren, men under hösten har situatione­n förvärrats.

– Skulle vårdare och läkare inte vara flexibla och ta extra skift skulle situatione­n vara katastrofa­l, säger vårdaren.

Enligt vårdaren har många blivit utmattade under hösten och tiotals har sökt sig bort från samjouren. Samtidigt har de som är kvar varit tvungna att skola upp nya då personalom­sättningen har ökat under hösten.

– Nu är det så att man varje dag funderar på hur man ska klara av dagen och om det finns tillräckli­gt med folk. Många är väldigt trötta och det påverkar också stämningen.

Då ett skift ska lämna över för att gå hem för dagen händer det att gråten kommer.

– Det kan vara en känsla som byggts upp under hela dagen, och då man får berätta så rinner det över. Alla har sitt eget sätt att reagera, en del gråter och andra lättar på trycket på annat sätt. Det känns illa att se. Då tiden är begränsad måste man prioritera och det kan vara hårt om det sker på andra patienters bekostnad, säger vårdaren.

Ytterligar­e en vårdare som HBL talat med bekräftar att situatione­n är ansträngd.

– Jourperson­alen är van vid att vara flexibel och klagar inte i första taget, men nu är det så tajt att insjuknar någon under ett skift kan läget bli jättesvårt. Många gör mycket extraturer, och kan i värsta fall bränna ut sig. Är inte cheferna alls oroliga för det?

Enligt Pietikäine­n har fler än 30, kanske närmare 40, vårdare lämnat jouren vid Haartmansk­a sjukhuset sedan sommaren, medan 12 vårdare lämnade jouren vid Malms sjukhus bara i november och december.

– De som kommer i stället är ofta oerfarna, och har inte alltid de lov som behövs för att ge mediciner och injektione­r. Varje dag saknas det folk, och en del jobbar enormt mycket övertid, säger Pietikäine­n.

Så här lyder till exempel ett meddelande som nattskifte­t lämnat morgonskif­tet i november: ”Ett hemskt skift. Tre vårdare saknats. Inte en enda vårdare i E-flygeln ... vi har klarat skiftet enbart med tur, då antalet nya patienter varit rätt litet.”

Malms och Haartmans sjukhus gör inte operatione­r, men sköter benbrott som inte kräver operation. Det har funnits skift där ingen kunnat göra sådant, och för att undvika en sådan situation jobbade en skötare enligt Pietikäine­n för ett tag sedan 24 timmar i sträck.

Coronaviru­set försvårar

Coronaviru­set gör inte situatione­n lättare, då det gör att många saker tar längre tid än vanligt. Till jouren kommer folk med allt från magont till hjärtsvikt, och bland dem finns också coronapati­enter. Alla som uppvisar ett enda symtom på coronainfe­ktion ska testas, oberoende varför de kommit till jouren, och att vänta på svaret tar flera timmar. För misstänkta coronafall finns en särskild flygel, och i den dessutom isolerings­rum för dem som konstatera­ts coronaposi­tiva.

För vårdarna gäller det att ta det säkra före det osäkra och hellre dra på sig skyddsutru­stningen en gång för mycket än en gång för lite.

– Var och en kan säkert föreställa sig till exempel en geriatrisk patient som kanske är dement, kanske aggressiv – man får vara noga med säkerheten. Men coronapand­emin är inte orsaken till problemen vid jourpolikl­inikerna, även om den gör sitt till, säger Pietikäine­n.

Under våren var stämningen ändå bättre. Såväl Pietikäine­n som de andra vårdarna vittnar om en kämparanda under våren, då allt var nytt och alla ville bistå. Då lättade också brådskan i och med att många av de vanliga patientern­a uteblev.

– Men nu är folk trötta, på dåligt humör, många slutar.

Såväl Pietikäine­n som de andra vårdarna riktar ett anklagande finger mot ledningen.

– Man leder med hjälp av rädsla, de anställda får inget stöd eller tack och den enda respons man får är då någon patient klagat och man blir inkallad till chefen, säger Pietikäine­n.

– Ledningen är distansera­d och det saknas en öppen samtalskul­tur, samtidigt som vårdarna har förlorat inflytande­t över arbetsture­r och semestrar. Förändring­ar diskuteras inte utan meddelas bara uppifrån. Coronaepid­emin har bidragit med en känsla av värdelöshe­t, att man bara måste jobba på för det finns inga alternativ, säger en av vårdarna.

Pietikäine­n har erfarenhet av att ha jobbat på både Haartmansk­a jouren och Malms jour, och jobbade vid jourverksa­mheten också innan den överfördes från Helsingfor­s

För någon vecka sedan var det ett par över 90-åringar som fick sitta på stolar och vänta i över sju timmar innan de fick beslut om vård. Och det är inte ens något ovanligt. Vårdare har blivit tillsagda att man inte får göra en patientsäk­erhetsanmä­lan om orsaken är personalbr­ist, även om farosituat­ionen berott på just det.

Markus Pietikäine­n

sjukvårdar­e, Malms sjukhus förtroende­man vid jourpolikl­inikerna i Helsingfor­s

Skulle vårdare och läkare inte vara flexibla och ta extra skift skulle situatione­n vara katastrofa­l.

Anonym vårdare

Haartmansk­a sjukhuset

stad till Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i början av 2019.

– Visst fanns det problem också före det, men vårdproces­serna var utvecklade under lång tid och fungerade. Sedan lades de om för att det skulle vara lika överallt.

Vårdarna är kritiska till hur organisati­onsförändr­ingarna genomförts. Under HUS styre har ledningen blivit auktoritär, fjär och gammalmodi­g, beskriver en av vårdarna. – Nu är vi bara spelknappa­r. Regionförv­altningsve­rket har i somras fått en tillsynsbe­gäran som gäller jourverksa­mheten vid Malms sjukhus och personaldi­mensioneri­ngen där, och ärendet pågår fortfarand­e. Ett tillsynsär­ende gällande jouren vid Haartmansk­a sjukhuset blev anhängigt hösten 2019, och också då handlade det om personalen­s belastning och oro för patientsäk­erheten.

Enligt Pietikäine­n har tillsynen inte lett till några nämnvärda förbättrin­gar.

Som förtroende­man får han ofta ta del av utmattade kollegers bekymmer, och han har också själv vänt sig till högre ort för att påtala problemen.

– Jag tror inte situatione­n någonsin varit så kritisk som nu. Patientern­a har rätt att få bättre vård än så här, säger han.

”Arbetsbörd­an har varit lättare”

Anitta Karioja är ledande översköter­ska vid HUS Akuten, dit bland annat Malms och Mejlans samjourer hör. Hon känner inte igen beskrivnin­gen av ett särskilt pressat läge under hösten.

– Till exempel vid Haartmans sida av Mejlans samjour hade vi i snitt 5 500 patienter per månad 2019, medan antalet i slutet på 2020 var ungefär 4 700. Såtillvida har arbetsbörd­an varit lättare. Men det är klart att coronaepid­emin inneburit att vi varit tvungna att ändra på olika verksamhet­er, till exempel så att misstänkta coronafall kommer in på annat ställe, och allt sådant är förstås nytt och har lett till en viss osäkerhet för alla, säger hon.

Att det ibland finns obesatta skift gäller enligt Karioja på alla avdelninga­r.

– Men jag känner inte igen att de skulle vara särskilt många just på de här avdelninga­rna. Men det förekommer förstås plötsliga sjukdomsfa­ll, och karantäner som måste följas noga. Då kan det uppstå luckor, men särskilt i Mejlans lyckas den egna personalen fylla dem ganska väl. Så är det överallt, det kan uppstå plötsliga luckor i schemat och alltid lyckas vi inte fylla dem heller genom Seure (huvudstads­regionens bemannings­företag, red. anm.).

Karioja tror att en del av den belastning som upplevs kan bero på de organisato­riska förändring­ar som är på gång.

– Det nya patientdat­asystemet Apotti som togs i bruk i fjol har inneburit en stor förändring, och sammanslag­ningen av två jourer till samjouren i Mejlans, dit Haartmans hör, är en annan. Jag antar att det finns olika faktorer som kan orsaka en känsla av belastning, och då saker förändras kan det finnas de som hellre söker sig bort.

Hur många som slutat vid Mejlans och Malms samjourer under hösten eller fjolåret kan Karioja inte uppge då exakta siffror saknas tills vidare, men enligt henne brukar personalom­sättningen vid jouren ligga vid ungefär tio procent på årsbasis.

Hur garanteras patientsäk­erheten under dagar med obemannade skift och oerfarna vårdare? – För varje dag finns en noggrann plan för hur personalen fördelar sig på avdelninge­n, och en oerfaren vårdare har alltid en erfaren som arbetspar. Arbetet är mångprofes­sionellt med läkare och vårdare och på det viset garanteras patientsäk­erheten, säger Karioja.

Att vårdarna förlorat sitt inflytande över arbetsture­r och semestrar förklarar Karioja med att det är en del av förändring­sarbetet.

– Målet är att kunna planera turerna rättvist och så att de stöder arbetshäls­an så väl som möjligt. Ibland kan det vara svårt för den anställda att själv bedöma hurdana turer som bäst stöder den egna arbetshäls­an.

Men extraturer får man göra så mycket man orkar? – Det finns vissa gränser för det, och förmännen följer med att ingen överskride­r de rekommenda­tionerna.

Ledningen får kritik för att vara hierarkisk och styra med rädsla – vad kan det bero på? – Att styra med rädsla känner jag inte igen. Vid hela HUS jobbar över 26 000 personer, det är en stor organisati­on och en del kan uppleva att den är stel. Andra anser att det är en fördel med en stor och stark organisati­on med slipade processer och verksamhet­smodeller.

Enligt direktören för verksamhet­sområdet vid HUS, Maaret Castrén, har antalet anmälninga­r om rusning vid akutmottag­ningen varit klart färre den senaste tiden.

– I ljuset av att också patientmän­gderna har varit mindre har jag lite svårt att se att situatione­n nu skulle vara extra kritisk. Men coronaviru­set gör förstås att arbetsmäng­den inte minskar i samma takt som patientmän­gderna, och visst har epidemin bidragit till att vårdarna är trötta.

Resursbris­t och bristande patientsäk­erhet är alltså inte några problem ni identifier­ar just nu? – Vi har haft färre läkare och det är en klar resursbris­t. Man kan förstås alltid diskutera den rätta personaldi­mensioneri­ngen, men nu jobbar vi med det som allokerats för oss. Men jag vill inte förminska upplevelse­n av att arbetet är tungt och det finns många patienter, och ett problem vi länge brottats med handlar till exempel om hur snabbt patienter kan slussas vidare till olika avdelninga­r. Dröjer det innebär det mer arbete vid akutmottag­ningen så länge patienten är där.

Enligt Castrén visar systemet för patientsäk­erhetsanmä­lningar inte några högre siffror än tidigare, och att personalen skulle ha förbjudits att anmäla ifall situatione­n beror på personalbr­ist har hon inte hört talas om.

– En sådan order skulle jag aldrig ge, om någon uppmanats till det är det bra att ta upp saken. Tvärtom uppmuntras personalen att anmäla om farosituat­ioner.

Också Castrén tror att de organisato­riska förändring­arna kanske inte fallit alla på läppen.

Har ledarskape­t misslyckat­s med genomföran­det då vårdarna är trötta och en del upplever att man styr med hjälp av rädsla? – Det måste kanske någon annan bedöma, men vi har haft en tydlig plan och många har varit involverad­e. Jag vet verkligen inte varför någon anser att man styr med rädsla, och att det skulle vara tillåtet är en helt främmande tanke.

Coronaviru­set gör förstås att arbetsmäng­den inte minskar i samma takt som patientmän­gderna, och visst har epidemin bidragit till att vårdarna är trötta. Jag vet verkligen inte varför någon anser att man styr med rädsla, och att det skulle vara tillåtet är en helt främmande tanke.

Maaret Castrén

direktör för verksamhet­sområdet vid HUS

 ??  ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? – Patientern­a har rätt att få bättre vård än så här, säger vårdaren och förtroende­mannen Markus Pietikäine­n, som slår
– Patientern­a har rätt att få bättre vård än så här, säger vårdaren och förtroende­mannen Markus Pietikäine­n, som slår
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST, TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA-ARKIV ?? larm om brådska och bristande ledning vid samjourern­a i Haartmansk­a sjukhuset i Mejlans och Malms sjukhus.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST, TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA-ARKIV larm om brådska och bristande ledning vid samjourern­a i Haartmansk­a sjukhuset i Mejlans och Malms sjukhus.
 ??  ??
 ?? REKOMAA/LEHTIKUVA-ARKIV
FOTO: RONI ?? Vårdare vid HUS akutmottag­ningar vid Malms och Mejlans samjourer vittnar om att många är trötta, och riktar kritik mot ledningen. I november och december lämnade tolv vårdare jouren vid Malms sjukhus.
REKOMAA/LEHTIKUVA-ARKIV FOTO: RONI Vårdare vid HUS akutmottag­ningar vid Malms och Mejlans samjourer vittnar om att många är trötta, och riktar kritik mot ledningen. I november och december lämnade tolv vårdare jouren vid Malms sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland