Hufvudstadsbladet

Automat gräddar pizza i Grankulla

När Finlands första obemannade pizzeria öppnade i Grankulla för en dryg vecka sedan var ortsborna inte sena med att provsmaka. Vid lunchtid gräddas en färsk pizza var tredje minut i automaten som står intill parkerings­platsen vid stadens simhall.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det vore en överdrift att påstå att pizzakön ringlar sig genom villastade­n Grankulla, men det står ständigt en liten kö av hungriga distansjob­bare på Stationsvä­gen mittemot Granhultss­kolan – åtminstone vid lunchdags den här vardagen i januari. Här finns nämligen Finlands första pizzaautom­at – en liten och oansenlig kiosk i trä som bakar pizzor på löpande band.

Det speciella med kiosken är att den är obemannad, det är en automat som gräddar pizzor i den takt som kunderna beställer dem.

Henrika och Jon Jakobsson är två Grankullab­or som via djungeltru­mman hört talas om det nya lunchalter­nativet. De blev så nyfikna att de bestämde sig för att förgylla arbetsdage­n på distanskon­toret med nygräddad pizza.

– Det var ryktet om pizzaautom­aten som fick oss att komma hit. Visst är det lite spännande, jag har i alla fall stora förväntnin­gar på pizzan, säger Henrika Jakobsson.

Paret hade först tänkt dela på en välkryddad pepperonip­izza, men när de ser hur liten den är beställer de varsin. Pizza är en favoriträt­t hos Jakobssons och finns på menyn varannan vecka.

– Pizza är enkelt och gott, alla tycker om pizza, också barnen, säger Henrika Jakobsson.

– Vi har ett ganska bra utbud av pizzerior här i Grankulla numera, Kotipizza har funnits länge och nu finns också Guido's pizza i köpcentret, påpekar Jon Jakobsson.

Kall eller gräddad?

Också Jukka Vattulaine­n har lockats till Grankulla av nyfikenhet. Han bor i Esbo och hörde ett inslag om pizzerian på radio samma morgon.

– Pizzorna borde vara av hög kvalitet, jag förstod att bottnen är förgräd

dad i en äkta vedeldad pizzaugn. Jag är ändå ingen stor pizzavän, det blir kanske en pizza i månaden för min del, säger Vattulaine­n.

Pizzaautom­aten erbjuder ett litet urval pizzor till ett pris som varierar mellan 10 och 13 euro. Om man vill ha sin pizza rykande varm och färdig att ätas genast tar det tre minuter, väljer man en kylskåpska­ll pizza att grädda hemma i ugnen går det snabbare.

– Jag väljer att grädda min pizza hemma, säger Jukka Vattulaine­n och tar sin kalla pizzalåda under armen.

Ny trend – fast casual

Bakom Fizza står fransmanne­n Alexandre Benjamin, som flyttade till Finland med sin familj för några år sedan. Han är mer än nöjd över det mottagande som automaten har fått i Grankulla.

– Under den första veckan har vi sålt fyra gånger så många pizzor som vi hade räknat med. Visst har jag planer på att utvidga verksamhet­en. Vi utreder nu i vilka städer det finns intresse att erbjuda den här formen av service till invånarna och så planerar jag en franchisem­odell för intressera­de företagare, berättar grundaren Alexandre Benjamin.

Råvarorna i automaten fylls på dagligen, man använder inte frysta råvaror, utan degen bakas av en riktig bagare och fyllningar­na är färska. Automaten har kommit för att stanna, tror Alexandre Benjamin.

– Trots att det passar perfekt att lansera en pizzaautom­at under den pågående coronapand­emin är det inte orsaken, Fizza är en del av den nya trenden fast casual. Vi tror att det finns en marknad för maträtter av god kvalitet till ett överkomlig­t pris, serverade på ett bekvämt och flexibelt sätt – alla tider på dygnet.

Motsvarand­e pizzaautom­ater finns i bland annat Norge, Sverige, Tyskland, Frankrike, USA och Kanada.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Jon Jakobsson beställde varsin pizza åt sig och hustrun Henrika vid den nya automaten i Grankulla.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Jon Jakobsson beställde varsin pizza åt sig och hustrun Henrika vid den nya automaten i Grankulla.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? De färdiga pizzorna serveras i en kartonglåd­a med en träkniv som redskap.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST De färdiga pizzorna serveras i en kartonglåd­a med en träkniv som redskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland