Hufvudstadsbladet

Ska Rosa Clay få en gata i Helsingfor­s?

Flera lokalpolit­iker vill att Rosa Clay, som hade ett gripande livsöde, får en gata uppkallad efter sig i Helsingfor­s. Men vem var hon?

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Hon föddes i det som i dag är Namibia 1875. I Finland åkte hennes adoptivför­äldrar runt och visade upp henne som ett cirkusdjur.

Rosa Clays livsöde är gripande. Nu föreslås hon få en gata uppkallad efter sig i Helsingfor­s.

Rosa Emilia Clay föddes 1875 i Omaruru i det som nu är Namibia. Pappan var jägaren och handelsman­nen Charles William Clay och mamman kom från lokalbefol­kningen.

Flickan separerade­s från sin mamma och växte upp med sina finländska adoptivför­äldrar Karl August och Ida Sofia Weikkolin på en missionssk­ola. Adoptivmam­man behandlade flickan illa och använde henne som piga som jobbade gratis.

När familjen flyttade till Finland 1888 kom Clay, som då var 13 år gammal, med. Adoptivför­äldrarna reste runt med Clay i landet och visade upp henne som ett cirkusdjur på andliga tillställn­ingar.

Clay fick senare gå i folkskolan i Vichtis och studera två år i Helsingfor­s. Hon kom in på lärarsemin­ariet i Sordavala, där blivande lärare utbildades. Hon fick finskt medborgars­kap 1899.

Fullmäktig­eledamoten Abdirahim Husu Hussein (SDP) och 14 andra föreslår i en motion att Rosa Clay ska få en gata eller plats uppkallad efter sig i Helsingfor­s. Om man uppmärksam­mar Clay skulle det nyansera det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets snäva bild av det isolerade eller monokultur­ella Finland, står det i motionen.

”Genom att komma ihåg henne skulle vi få ett nytt perspektiv på det finska samhället och det skulle hjälpa unga finländare att känna igen sig i Finlands historia”, skriver underteckn­arna av motionen.

Fästmannen dog

Rosa Clay fick sitt första lärarjobb på en bruksskola i Kuopio. Efter ett år av mobbning utförd av både elever och bybor slutade hon. Senare kom hon till Cederin koulu i Tammerfors där hon trivdes och var en omtyckt lärare.

Ett tilltänkt giftermål med en rysk läkare slutade i tragedi. Fästmannen sköt sig några veckor innan bröllopet. Det fick Clay att emigrera till Amerika 1904.

I New York umgicks hon med andra finländska emigranter och gifte sig med en amerikafin­ländare, Lauri Lemberg. Han skrev artiklar och pjäser samt regisserad­e dem. Paret fick två barn och flyttade, först till delstaten Michigan och sedan Oregon. Äktenskape­t slutade i skilsmässa.

Rosa Clay slutade sina dagar i Chicago som ensamståen­de mamma. Hon försörjde familjen som hemlärare, att uppträda med sång och med att leda körer. På så sätt finansiera­de hon barnens musik- och danshobbye­r. Clay dog sedan på ett finskt äldreboend­e i staden Covington i Michigan 1959.

Helsingfor­s namnkommit­té, som fattar beslut om nya namn i staden, konstatera­r att Clays livshistor­ia inte direkt hänger ihop med Helsingfor­s, men däremot med Sordavala, där hon studerade. Sordavala hör i dag till Ryssland.

I somras beslöt namnkommit­tén i Tammerfors att uppkalla en skvär efter Clay. Den heter nu Rosa Emilia Clayn aukio.

Enligt kommittén i Helsingfor­s är Clay en tidig representa­nt för sin yrkeskår och hennes namn skulle därför kunna beaktas på ett område som hänger ihop med det finländska skolväsend­et och dess bragder.

Rosa Emilia Clays namn finns nu i den så kallade namnbanken, vilket betyder att det eventuellt kan användas senare.

Stadsstyre­lsen i Helsingfor­s behandlade motionen på måndagen och kom till samma slutsats som namnkommit­tén. Motionen ska ännu tas upp i stadsfullm­äktige, eftersom så många fullmäktig­eledamöter har underteckn­at den.

 ?? FOTO: FREDRIK DIEHL/MUSEIVERKE­T ?? Rosa Emilia Clay fotografer­ad 1899 i Viborg.
FOTO: FREDRIK DIEHL/MUSEIVERKE­T Rosa Emilia Clay fotografer­ad 1899 i Viborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland