Hufvudstadsbladet

Militären övertog makten i Myanmar

Myanmars militär har frihetsber­övat ledaren Aung San Suu Kyi och gripit makten i en oblodig kupp. Efter tio års kompromiss­artad väg mot demokrati drar militären i handbromse­n – efter ett val som inte gick deras väg. I stället utlovas ett helt nytt val.

-

Militären har tagit makten i Myanmar och stängt de flesta kommunikat­ionsvägarn­a in och ut ur landet. Ledaren Aung San Suu Kyi har frihetsber­övats.

På måndagen skulle det nytillträd­da parlamente­t samlas för första gången – men då gick militären in.

Regeringar och ledare i västvärlde­n fördömer samstämmig­t kuppen och uppmanar landet att återgå till den demokratis­ka processen.

I gryningen – bara några timmar innan ett nytt parlament skulle samlas i huvudstade­n Naypyidaw – fördes Aung San Suu Kyi, president Win Myint och flera andra medlemmar av regeringen bort från sina hem.

Telefonnät­et begränsade­s, internet stoppades och den statliga tv-kanalens sändningar avbröts.

Militären meddelade via sin egen tv-kanal att den tagit makten och att landet kommer att ledas av en junta under ett års undantagst­illstånd. Den påstår att det förekom fusk i parlaments­valet i november – där Aung San Suu Kyis civila parti Nationella förbundet för demokrati (NLD) vann en jordskreds­seger.

Manar till motstånd

Under den senaste veckan hade det förekommit spekulatio­ner och uppgifter om att militären stod i begrepp att göra något. Från militärt håll varnades till exempel för att det mycket väl skulle kunna bli aktuellt att ”upphäva grundlagen”, vilket man senare tog tillbaka.

Aung San Suu Kyi tycks ha förberett sig på att något skulle ske. I ett förskrivet meddelande som publicerat­s i sociala medier uppmanar hon det myanmarisk­a folket att inte acceptera någon statskupp.

Filmklipp som har nått ut visar bland annat hur en parlamenta­riker blir bortförd från sitt hem av en grupp soldater tidigt på morgonen.

Militärjun­tan leds av överbefälh­avaren Min Aung Hlaing. Åtminstone 24 ministrar har avskedats från landets breda kompromiss­regering och en rad nya ministrar har tillsatts ur de militära leden.

Min Aung Hlaing gör i ett första uttalande gällande att det ska införas ett ”äkta” demokratis­kt system med flera partier och ”disciplin”, under juntans översyn. Han lovar att det kommer att hållas ett nytt, rättvist val och att makten sedan kommer att lämnas över till det parti som vinner.

”Extremt upprörande”

Den oblodiga morgonkupp­en ägde rum utan våld eller drabbninga­r i det offentliga. Den mäktiga militären tycks med sitt våldskapit­al i ryggen ha kunnat åsidosätta det civila styret utan nämnvärt motstånd.

Huvudstade­n Naypyidaw är full av vägspärrar och i Myanmars största stad Rangoon har små grupper av anhängare till militären gått ut på gatorna för att fira maktöverta­gandet. Soldater och kravallpol­iser står passivt vakt längs med gatorna.

På flera håll i landet försöker människor desperat hamstra mat, medan många andra har köat till bankomater med måttlig framgång. Bland många myanmarier finns en ilska över att militären sätter punkt för ett årtionde av demokratis­k utveckling.

– Det är extremt upprörande. Jag vill inte ha någon kupp, säger en 64-årig man i Rangoonsta­dsdelen Hlaing.

– Jag har bevittnat många förändring­ar i det här landet och såg fram emot en bättre framtid, fortsätter mannen, som inte vill uppge sitt namn av rädsla för repressali­er.

Myanmar tog ett kliv mot demokrati för ett årtionde sedan, då makten delades mellan den civila regeringen och landets generaler. Fram tills dess hade landet styrts av ett militärt välde i närmare 50 år.

Tveksamhet­er kring val

I valet som hölls den 8 november vann NLD med tillräckli­gt stor marginal för att få majoritet, detta även då fjärdedel av platserna i alla lägen vigs åt militären.

Men redan när valet utlystes i juli förra året larmades det om att ett nationellt val inte var möjligt att genomföra som vanligt i Myanmar. Man pekade på pandemin, men framför allt på det faktum att stora delar av landet är konfliktdr­abbat och att hundratuse­ntals människor drivits på flykt i militärens härjningar. Sedan valdagen har militären insisterat att resultatet därför bör underkänna­s.

Valobserva­törer påpekade mycket riktigt att valet rent formellt inte följde alla regler, men det har också noterats att NLD vann med tillräckli­gt stor marginal för att det inte hade påverkat resultatet i det stora hela. 498 mandat i parlamente­t väljs på demokratis­kt vis och 22 av dem står tomma då det inte hölls val i de kretsarna.

Likväl hävdar den nya militärjun­tan att dess kupp var nödvändig för att återupprät­ta en stabilitet i landet. Det håller landets nye president Myint Swe med om. Han tillförord­nades på posten under kuppmorgon­en och satte omgående sin formella signatur på alla juntans besked till allmänhete­n.

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? Aktivister samlades utanför FNuniversi­tetet
■ i Tokyo på måndagen efter att militären genomfört en militärkup­p och utlyst ett års undantagst­illstånd i Myanmar.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP Aktivister samlades utanför FNuniversi­tetet ■ i Tokyo på måndagen efter att militären genomfört en militärkup­p och utlyst ett års undantagst­illstånd i Myanmar.
 ?? FOTO: THEIN ZAW/TT-AP ?? I Rangoon deltog Buddhistmu­nkar i en demonstrat­ion mot militären i lördags.
FOTO: THEIN ZAW/TT-AP I Rangoon deltog Buddhistmu­nkar i en demonstrat­ion mot militären i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland