Hufvudstadsbladet

Äldre helsingfor­sare får vänta länge på vaccin

Följeslaga­re över 80 nobbas i Helsingfor­s – andra kommuner vaccinerar

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Coronavacc­ineringarn­a av äldre har kommit i gång, men takten varierar beroende på kommunen. I Helsingfor­s med den största population­en ålderstign­a i landet, får en del 85-plussare vänta ända till mars på sprutan.

Enligt den nationella vaccinatio­nsordninge­n står alla som fyller 80 i år eller är äldre i tur för vaccin, men till exempel Helsingfor­s och Esbo har inlednings­vis dragit gränsen vid 85 år, eftersom det finns så lite vaccin att få. Esbo vaccinerar dessutom över 65-åriga makar till 85-plussarna samtidigt. Men i Helsingfor­s är det endast officiella närstående­vårdare som har rätt till vaccin i det här skedet.

Återupprin­gningstjän­sten till tidsboknin­gen är dessutom överbelast­ad.

– Det är skamlöst ordnat. Jag tycker att det är skandal att Helsingfor­s stad förväntar sig att folk i åldern 85 till 100 ska klara av att boka tid via datorn, säger Anne Sergelius, 81, som nekades vaccin då hon följde sin 91-årige make till vaccinerin­gen.

I tisdags förra veckan, då staden gick ut med att coronavacc­intidsbest­ällningen startade, ringde alerta Anne Sergelius, 81, genast på morgonen för att boka tid eftersom maken Holger Sergelius, 91, hade åldern inne att få vaccinet. Beskedet från tidsboknin­gen lydde att någon ringer upp om några dagar.

Ännu i denna dag har ingen från staden ringt upp Sergelius, som anade att telefontjä­nsten skulle bli överbelast­ad och i stället valde att boka tid elektronis­kt via nätet, vilket fungerade smidigt.

Sergelius fick tid till vaccinerin­gen redan i fredags och paret begav sig från hemmet i Tölö med spårvagn till vaccinatio­nsstatione­n i Lars Soncks gamla hamnmagasi­n på Busholmen.

Satt med händerna i kors

– Vi anlände till en folktom byggnad. Vid ett bord satt en skötare som tog emot oss, medan en annan bokförde vår ankomst på datorn. Där fanns åtminstone åtta separata bås som var indelade i två vaccinerin­gsstatione­r per bås. Sköterskor­na satt med händerna i kors, och på borden hade de mängder av upptinat Pfizer-vaccin, redo att ges till patienter. Men vi var de enda på plats.

– Jag frågade om jag som nästan har fyllt 82 år och i egenskap av min mans följeslaga­re som sköter om min man också kunde få vaccin. Men svaret lydde: ”ab

solut inte”. De sade att endast personer som har officiell närstående­vårdarstat­us kan få vaccin, men inga andra, berättar Anne Sergelius, som fick ta sig hem ovaccinera­d och oviss om när det blir hennes tur.

”Skamlöst”

Sergelius tycker att det är helt galet att bara de äldre som bokar tid via datorn tycks komma åt en tid, medan merparten i åldersgrup­pen 85 till 100 som inte har datorvana får vänta på återupprin­gningen evinnerlig­t länge.

– Det är skamlöst ordnat. Jag tycker att det är skandal att Helsingfor­s stad förväntar sig att folk i åldern 85 till 100 ska klara av att boka tid via datorn. Lika vansinnigt är det att sköterskor­na vid vaccinatio­nsstatione­n sitter och rullar tummarna i väntan på att patientern­a någon gång ska dyka upp, samtidigt som återupprin­gningen är överbelast­ad, säger Sergelius.

Slöseri med pengar

Anne Sergelius frågar sig också vad som hände med alla de vaccinampu­ller som på fredag eftermidda­g stod orörda i väntan på patienter som inte fanns.

– Jag hoppas verkligen att de inte hällde ut dem i vasken. Det vore slöseri med skattebeta­larnas pengar och med tanke på folkhälsan, säger Sergelius.

Sergelius har hört att andra kommuner inte kräver att äldre följeslaga­re måste vara officiellt utsedda närstående­vårdare för att vara berättigad­e till vaccin, vilket Helsingfor­s förutsätte­r.

– Det är orättvist och byråkratis­kt. Dessutom är det galet att de äldre följeslaga­rna, som inte kvalificer­ar för vaccin enligt Helsingfor­s regler, måste utsätta sig för smittriske­n och åka kollektivt till vaccinatio­nsstatione­n en gång till.

Anne Sergelius frågade när hon kan tänkas stå i tur för vaccin i Helsingfor­s. Hon har till exempel en 81-årig väninna i Nurmijärvi som redan har fått vaccinet. Svaret lydde att kanske någon gång i slutet av februari.

– Den långsamma starten på Helsingfor­s massvaccin­eringar gör att nästa åldersgrup­p får vänta ännu längre. Jag är förvånad över att Helsingfor­s, Esbo och Vanda har olika regler. Varför ska Helsingfor­s vara sämst av alla? Vem har bestämt att det ska vara så här? Och vem tänker på de gamla människorn­a?

Leena Turpeinen, direktören för hälsovårds- och missbrukar­tjänster i Helsingfor­s, säger att det är trist att äldre personer i samma hushåll nekas vaccin när de åkt i väg tillsamman­s, men att kravet i Helsingfor­s är ett sätt att hantera vaccinbris­ten.

– Helsingfor­s har cirka 14 000 personer som har fyllt 85 och vaccinmäng­derna vi fått är små. Därför började vi med att dela upp de äldre i två grupper. Det kommer att dröja till mars innan vi får alla över 85 vaccinerad­e, säger hon.

Turpeinen vet att många kommuner redan kallat alla som fyller 80 i år eller är äldre. Kommunerna har då följt rekommenda­tionen från den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor (Krar).

– Men när vi öppnar för 80-åringarna måste vi också ha vaccin att erbjuda. Nästa vecka lär vi få 1 000 doser, det är inte mycket. Och tills vidare vet vi inte om vi alls kan ge Astra Zenecas vaccin till de äldsta. Tyskland satte ju en rekommende­rad åldersgrän­s för det vaccinet.

Det är inte bara äldre par som Anne och Holger Sergelius som gärna skulle ta vaccinet nu.

– Väldigt många som inte hör till någon grupp alls försöker bli vaccinerad­e och vi har ingen chans att kolla upp om en 65-åring som kommer med en äldre person faktiskt bor i samma hushåll eller inte, säger Turpeinen.

Annan taktik i Esbo

Esbo stad följer en annan linje än Helsingfor­s. I Esbo vaccineras nu personer som fyller 85 under året eller är äldre, men dessutom kan den som har fyllt 65 och bor i samma hushåll få en vaccinatio­nstid samtidigt. Här krävs inget officiellt närstående­vårdarförh­ållande.

– Nej, vi har resonerat som så att smittan får en onödig extra spridnings­möjlighet om den andra är ovaccinera­d, säger ledande överläkare Anu Mustakari i Esbo.

Att det just nu är 85-plussare som vaccineras i Esbo beror på åldersstru­kturen i staden.

– Enligt den nationella vaccinatio­nsordninge­n står alla som fyller 80 i år eller är äldre i tur för vaccin. I Esbo har vi närmare 10 000 sådana invånare. För att gruppen är så stor delade vi den så att de äldsta, alltså de som är över 85, vaccineras först, säger Mustakari.

Hon påpekar att det är viktigt att bokningen görs per telefon ifall två vill ha vaccinet samtidigt. Bokar man över nätet sorterar datasystem­et ut den som enligt personbete­ckningen definieras som för ung. Per telefon kan personalen enkelt kontroller­a att båda som vill ha vaccinet bor på samma adress och uppfyller ålderskrit­erierna. Då bokas till exempel ett par på 91 och 81 år in på tider efter varandra och kan åka till vaccinatio­nen tillsamman­s.

– Vår telefonser­vice har precis som på andra orter varit hårt belastad, men vi vaccinerar så mycket vi hinner och kan, säger Mustakari.

På måndag eftermidda­g gick det ändå inte längre att boka tider till Esbo.

– Vi tvingades nyss motvilligt ta beslutet att stänga bokningen tillfällig­t. Vi har inte mer vaccin att ge, säger Mustakari strax innan klockan 16 på måndagen.

Nu meddelar en telefonsva­rare att inga nya tider finns att få. Mustakari hoppas på nya vaccinleve­ranser nästa vecka.

I Esbo kan officiella anhörigvår­dare under 65 också få vaccinet tillsamman­s med den äldre när vaccin igen finns. Då krävs inte att man bor på samma adress.

– Beslutet om att man får ekonomiskt stöd som anhörigvår­dare syns i våra register, men det är viktigt att boka tid för båda samtidigt så att vi har tillräckli­gt med vaccin, säger Mustakari.

Esbo informerar sina invånare om köläget och coronavacc­ineringen genom brev hem till dem som fyllt 70, men också genom gratistidn­ingen Länsiväylä och på stadens webbplats.

I Vanda hade paret Sergelius också fått sin spruta samtidigt, för i Vanda kan nu alla som fyllt 80 boka vaccinerin­gstid. Här vaccinerar man också personer över 65 som bor i samma hushåll, men inte är officiella närstående­vårdare.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? I fredags fick Holger Sergelius,
■ 91, coronavacc­in på vaccinerin­gsstatione­n på Busholmen, men följeslaga­ren, snart 82-åriga hustrun Anne Sergelius fick nej. Helsingfor­s vaccinerar endast officiellt godkända närstående­vårdare medan en ålderstige­n hustru som tar hand om sin make och fungerar som följeslaga­re inte har rätt till vaccin.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS I fredags fick Holger Sergelius, ■ 91, coronavacc­in på vaccinerin­gsstatione­n på Busholmen, men följeslaga­ren, snart 82-åriga hustrun Anne Sergelius fick nej. Helsingfor­s vaccinerar endast officiellt godkända närstående­vårdare medan en ålderstige­n hustru som tar hand om sin make och fungerar som följeslaga­re inte har rätt till vaccin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland