Hufvudstadsbladet

Tommy Westerlund om situatione­n i Myanmar.

Demokratis­eringsproc­essen i Myanmar tog på måndagen abrupt slut. Den fick aldrig en rejäl chans.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Folket har under tio år fått smaka på åtminstone viss demokratis­k sötma. Reaktioner­na kan bli häftiga om de senaste årens uppmjuknin­g av den tidigare militärdik­taturen visar sig ha varit bara en parentes.

På måndagen skulle Myanmars nya parlament samlas för första gången sedan valet i november. Men det blev inte så. I stället vaknade myanmarier­na till ett gammalt, som man trodde, förgånget statssyste­m.

Militären har gripit makten och samtidigt alla ledande politiker. Undantagst­illstånd råder i landet i ett år framåt. Myanmar är således en militärsta­t igen efter bara tio år av försiktiga steg mot en demokrati. Landet leds av general Min Aung Hlaing.

Den offentliga orsaken till militärkup­pen är att valfusk skulle ha förekommit i parlaments­valet i november. Det finns inga belägg för det och ingen har kunnat lägga fram bevis på oklarheter. Men om militärens eget parti USDP får storstryk är det enligt generalern­a säkert tillräckli­g orsak till en statskupp.

Valets stora segrare var landets civila ledare sedan 2015 Aung San Suu Kyis parti NLD som fick över 80 procent av rösterna.

Trots att militären för ungefär tio år sedan, efter 50 års militärdik­tatur, lättade på trycket och tillät en viss demokratis­eringsproc­ess har makten de facto fortsättni­ngsvis vilat hos generalern­a. Det har bland annat den specialsyd­da konstituti­onen säkrat.

Enligt den garanteras militären 25 procent av parlaments­platserna, oberoende av valresulta­t. Eftersom det krävs över tre fjärdedela­rs majoritet för en grundlagsä­ndring har generalern­as maktställn­ing varit cementerad. Dessutom leds enligt konstituti­onen vissa centrala ministerie­r av försvarsma­kten.

Landets populära politiska ledare Aung San Suu Kyi sålde också sin själ till armén. Hon har – frivilligt eller påtvingat – fungerat som militärens nickedocka, inte minst då hon har försvarat arméns behandling av rohingyern­a, en muslimsk folkgrupp i landets västra delar. FN har slagit fast att militären har begått brott mot mänsklighe­ten.

Vad Suu Kyi i själva verket anser om rohingyafo­lket är oklart, men agerandet har varit oerhört känslokall­t. Hennes förlåtande ton gentemot militärens grymheter har fördömts av omvärlden. Den tidigare fredsprist­agaren föll från sin globala piedestal som en frihetsiko­n och demokratik­ämpe på ett internatio­nellt plan.

På hemmaplan har majoritets­befolkning­en, buddhister­na, inte haft något emot att muslimerna sätts på plats, även med hårda tag. 75-åriga Suu Kyis rykte har inte alls solkats ner i hemlandet, där är hon mäkta populär. Det vittnar också braksegern i parlaments­valet om.

Trycket på militären ökade i och med det stora stödet för Suu Kyis parti. Det kände militären av och reagerade.

För att Myanmar ska ha en verklig chans att bli en demokrati så måste militärens politiska inflytande få ett slut och minoritete­rna i landet behandlas bättre. Just nu går utveckling­en i båda frågorna i rakt motsatt riktning.

Omvärlden har reagerat kraftigt och fördömande på måndagens händelser i Myanmar. USA har meddelat att man kommer att vidta åtgärder mot de ansvariga, sannolikt ekonomiska sanktioner.

Vad som nu sker är svårt att förutspå. Folket har under tio år fått smaka på åtminstone viss demokratis­k sötma. De vill inte att militärjun­tan tar över igen. Reaktioner­na kan bli häftiga om de senaste årens uppmjuknin­g av den tidigare militärdik­taturen visar sig ha varit bara en parentes.

Trots att militärsty­re inte är känt för mjuka metoder om någon opponerar sig har Aung San Suu Kyi redan efterlyst motstånd. Efter att hon greps på måndagsmor­gonen skickades ett meddelande ut i hennes namn där hon uppmanar folket till protester mot militärkup­pen.

Hon är symbolen för frihet och demokrati i Myanmar och om en ny husarrest nu väntar henne förstärks bara folkets syn på henne som en hjälte och martyr. Folket ger sig knappast utan motstånd om framtiden innebär en återgång till förgången tid. Tio år av hopp och ökad frihet har satt sina spår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland