Hufvudstadsbladet

Risk för uppror om strategin inte följer rättskänsl­an

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och omsorgsmin­ister Krista Kiuru bedyrar att de kommer bra överens med varandra, men de drar inte jämnt kring beslutet att öppna upp idrott för unga i huvudstads­regionen.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori anser att coronaåtgä­rderna glidit längre ifrån människors känsla för vad som är rättvist och varnar för att det leder till uppror.

– Vi är inte oeniga om den stora lägesbilde­n. Det har nu byggts ett stort drama kring att vi är av olika åsikt om barns och ungas idrottande och hobbyer. Men det är något som underminer­ar människors rättskänsl­a då folk frågar sig varför vissa grupper får röra sig rätt fritt, samtidigt som andra begränsas, säger Vapaavuori som mötte omsorgsmin­ister Krista Kiuru i en debatt arrangerad av politiska journalist­ers förening.

De två har uppmålats som stridstupp­ar kring både coronastra­tegin och vårdreform­en. Båda anser att de kommer väl överens med varandra, men uppenbart under debatten var att skon alltjämt klämmer. Koordineri­ngsgruppen i huvudstads­regionen beslöt nyligen att öppna upp möjlighete­r för under 20-åringar att idrotta i stadens lokaler enligt vissa säkerhetsr­egler. Kiuru säger att det inte följer regeringen­s rekommenda­tion.

– Jag har inte hört någon sådan ny informatio­n som skulle ge anledning till annorlunda slutlednin­gar.

Vapaavuori motiverar linjen med en mer övergripan­de hälsonytta och med rättsuppfa­ttning.

– Vi har följt regeringen­s strategi bättre än regeringen själv – där sägs nämligen att åtgärderna ska vara rätt dimensione­rade, rätt tajmade och balansera flera hälsoaspek­ter och grundlägga­nde rättighete­r, säger Vapaavuori.

– Att Finland klarat sig så här bra beror på att folk följt rekommenda­tioner. Vi har de facto klarat oss med förbluffan­de lätta restriktio­ner just därför, men det kräver legitimite­t. Nu håller vi på att hamna i en situation där restriktio­nerna inte åtnjuter den legitimite­ten, och folk kan börja göra uppror. Om det fortsätter så gör det stor skada.

Som exempel på uppror nämner Vapaavuori privata gym som hållit öppet, och människor som förflyttar sig i landet för att idrotta eller hålla idrottsläg­er någon annanstans.

Han säger att det är svårt att bevisa de negativa hälsooeffe­kterna av att begränsa barnens idrott i det här skedet, men hänvisar till sakkunniga­s oro.

– Vi har flera symptom på ungdomars stress, det ser man inom social- och hälsovårde­n på många oroväckand­e sätt. En fråga som alla sakkunniga lyft upp är att restriktio­ner som dröjer länge förorsakar psykiska problem och hälsoprobl­em bland unga, som leder till större problem än vad vi nu har.

”Vi fick mindre till stånd än vi trodde”

Vapaavuori säger att hans oro för virusmutat­ionerna är stor, men att det krävs ”helt andra insatser än barnens hobbyer”.

Han riktar kritik mot regeringen­s tre strategini­våer, och anser att den så kallade andra nivån inte innehåller något mer än att utvidga åtgärder som inte bitit lokalt till att gälla flera regioner. Men han säger också att Kiuru inte kan stå till svars för att det inte funnits färdig lagstiftni­ng för allt som behövs i en verklig pandemisit­uation.

Omsorgsmin­ister Krista Kiuru ger honom delvis rätt, men påpekar att regeringen redan bereder nya ändringar i lagen om smittsamma sjukdomar. Bland annat bereds en lagändring för att kunna göra testning obligatori­skt vid gränserna.

– Jag håller med om det, att då man i höstas införde kraftiga åtgärder på de områden som var i spridnings­skedet, så förblev effekten av dem ganska liten i början av december. Effekten blev mindre än vi trodde, säger Kiuru.

– Vi är strax i ett läge där smittkurva­n stiger igen. Då ska vi ta alla åtgärder i bruk, men på de områden där de redan är i bruk krävs det mer. Det är på kommande inom ett par veckor då riksdagen får ta ställning till lagändring­ar. Det enda som fattas där är då begränsnin­gar i rörelsefri­heten. De kan komma på fråga i nivå tre – om beredskaps­lagen tas i bruk – och det vore i ett läge där sjukvården­s resurser hotas.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Mer vacciner till huvudstads­regionen? Nej, säger omsorgsmin­ister Kiuru – även om det vore befogat som pandemihan­tering
■ så har regeringen valt att skydda människor, och först riskgruppe­rna. Borgmästar­e Vapaavuori säger att han inte heller är ute efter någon gräddfil, och stöder den ordningsfö­ljd som är bestämd.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Mer vacciner till huvudstads­regionen? Nej, säger omsorgsmin­ister Kiuru – även om det vore befogat som pandemihan­tering ■ så har regeringen valt att skydda människor, och först riskgruppe­rna. Borgmästar­e Vapaavuori säger att han inte heller är ute efter någon gräddfil, och stöder den ordningsfö­ljd som är bestämd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland