Hufvudstadsbladet

Gjorde barnskydde­t och skolan tillräckli­gt?

Polisen utreder nu barnskydde­ts och skolans roll i mordfallet i Forsby. Det 16-åriga offret hade utsatts för mobbning och misshandel redan en längre tid. Frågan är om myndighete­rnas åtgärder var tillräckli­ga.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

I början av december dog en 16-årig pojke i Forsby i Helsingfor­s efter att ha utsatts för långvarigt sadistiskt våld av tre 16-åringar, som är misstänkta för mord.

Under polisens förundersö­kning har det kommit fram att pojken misshandla­ts av de misstänkta vid tre tidigare tillfällen under hösten, och också utsatts för rån.

Dessutom har uppgifter, i bland annat Helsingin Sanomat, gjort gällande att 16-åringen skulle ha mobbats under hela sin skoltid. Han var placerad utanför hemmet, vilket Helsingfor­spolisen har gått ut med enligt överenskom­melse med pojkens vårdnadsha­vare.

I torsdags blev polisen klar med sin förundersö­kning av det misstänkta mordet. Samtidigt har polisen inlett en förutredni­ng av barnskydde­ts och skolans roll. Frågan är om skolan och barnskydde­t vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att förhindra den långvariga mobbning och den misshandel som 16-åringen utsatts för.

Polisen kan göra en förutredni­ng för att ta reda på och besluta om det finns skäl att inleda en egentlig förundersö­kning. I det här skedet handlar det alltså ännu inte om en förundersö­kning.

Kriminalöv­erinspektö­r Jonna Turunen uppger i ett pressmedde­lande att olika myndighete­rs agerande har varit uppe hos polisen sedan början av mordutredn­ingen. Polisen har också diskuterat frågan med anhöriga till 16-åringen.

Turunen skrev i december en blogg om fallet med rubriken ”ett brott som borde förändra världen” där hon bland annat tar upp barnskydde­ts resurser. Förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Marko Forss har i sin tur flera gånger tagit upp läget för barn placerade utanför hemmet.

Rånet som 16-åringen utsatts för hade polisanmäl­ts av offrets vårdnadsha­vare, men ledde inte till åtgärder.

 ?? JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Det misstänkta mordet i Forsby,
■ där en 16-åring dog, har upprört många. Ljus har tänts på platsen där han hittades. Senast på fredag ska åklagaren väcka åtal i fallet.
JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: Det misstänkta mordet i Forsby, ■ där en 16-åring dog, har upprört många. Ljus har tänts på platsen där han hittades. Senast på fredag ska åklagaren väcka åtal i fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland