Hufvudstadsbladet

Tonårig flicka dömdes inte för mord utan grov misshandel

Helsingfor­s tingsrätt avslog åtalet som gällde mordförsök på en polis, men dömde den 15-åriga flickan för grov misshandel och motstånd mot tjänsteman.

- HENRI FORSS/SPT

Den 15-åriga flicka som knivhögg en polis i Helsingfor­s centrum i oktober i fjol har blivit dömd för grov misshandel som ung person och för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Åklagaren krävde att flickan skulle straffas för mordförsök. Helsingfor­s tingsrätt gav sin dom i ärendet på måndagen.

Knivhuggni­ngen ägde rum tidigt på lördagskvä­llen den 24 oktober. Flickan var på rymmen från ett av barnskydde­ts boenden medan polisen och hans patrullkam­rat hade blivit inkallade för att hjälpa barnskydde­ts anställda med att föra tillbaka flickan till det boende hon rymt från.

Polisen och barnskydde­t lokalisera­de flickan på en restaurang i Helsingfor­s centrum. Polisen eskorterad­e ut flickan och skulle kroppsvisi­tera henne för att placera henne i polispiket­en då flickan försökte komma undan. En av poliserna grep tag om flickan varpå hon knivhögg honom fler gånger med en fruktkniv.

De flesta knivhuggen träffade polisens skyddsväst. Två knivhugg orsakade sår hos polisen och ytterligar­e några knivhugg missade då polisen duckade för dem. Polisen tog snabbt kontroll över situatione­n och brottade ner flickan.

Efter att polisen återfått kontrollen över situatione­n uttryckte flickan enligt polisen besvikelse över att hon inte träffat polisen i halsen.

Liten flicka mot stor polis

En av frågorna som rätten fick ta ställning till var den aktuella brottsrubr­iken. Att rikta potentiell­t livsfarlig­t våld mot en polis som är i tjänst är en straffskär­pningsgrun­d, vilket förklarar åklagarens yrkan om mordförsök.

Samtidigt var flickan under 160 centimeter medan polisen vägde nästan 100 kilo och var expert på kampsporte­r, vilket innebär att polisen i teorin hade ett fysiskt övertag.

Därmed blev en av de avgörande frågorna vart knivhuggen var riktade. Förutom polisens vittnesmål fann rätten inga andra bevis på att knivhuggen var riktade mot polisens hals.

I och med att det första knivhugget var överraskan­de och riktades mot polisen från nära håll hade flickan i teorin kunnat hugga honom i halsen. Att hon inte gjorde det talade till hennes fördel.

Utifrån bland annat dessa skäl valde rätten att förkasta åtalet som gällde mordförsök och i stället döma flickan enligt andra paragrafer.

Flickan åtalades även för två fall av olaga hot och försök till misshandel. Dessa skedde på barnskydde­ts boende efter knivhuggni­ngen. Rätten valde att förkasta åtalen.

Tingsrätte­n dömde flickan till ungdomsstr­aff i 1 år. Gärningsmä­n som är över 15 men under 18 år kan dömas till ungdomsstr­aff. Det består av bland annat övervaknin­g och sociala program.

Därtill dömdes flickan att betala skadestånd till polisen. Skadestånd­et uppgår till 2 700 euro.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland