Hufvudstadsbladet

Rederierna chansar på Riga och Visby

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Viking Line lägger in sommarkrys­sningar framför daglig Stockholms­båt i sommar – om pandemin har vikt undan då.

Rederiet Viking Line har snart haft sin Helsingfor­slinje nedlagd ett år på grund av coronapand­emin. Nu säljer man i stället en del Östersjökr­yssningar från Helsingfor­s på det ena av linjens fartyg.

– Men allt är ju så osäkert ännu med pandemin. Vi jobbar med olika scenarier. Plötsligt kan någon destinatio­n vara stängd, men då kan vi eventuellt erbjuda någon annan, säger marknadsfö­ringschef Kaj Takolander vid rederiet.

Säljer bara halva båten

För att gardera sig pusslar rederiet nu från den 18 juni in sju sommarkrys­sningar från Helsingfor­s till Riga, samt till Visby. Som förra sommaren blir det också någon kryssning till Mariehamn. Kryssnings­turerna erbjuds på den ena av Helsingfor­sbåtarna, Gabriella, som nu ligger parkerad i Åbo för pandemin.

– Vi kommer att sälja bara hälften av fartygets kapacitet som normalt är 2 500 passagerar­e. Under bildäck håller vi stängt och kan då köra med en lite mindre besättning, säger Kaj Takolander.

Rederiet har anlitat ett utomståend­e företag för att övervaka smittriske­rna ombord på fartyget.

Just nu säljer Viking Line biljetter mellan Helsingfor­s och Stockholm från veckan före påsk, men om trafiken faktiskt kan återupptas då är fortfarand­e oklart.

– Senast den här månaden ger vi besked hur det blir till påsk. Fyra till sex veckor innan måste vi besluta oss. När Stockholms­linjen har legat nere så här längre, så har också Stockholm allt mer blivit en kryssnings­destinatio­n, säger Takolander.

Om det under sommaren blir läge för daglig trafik igen kommer Gabriella däremot att lämna en lucka på linjen för att kryssa i stället.

Tallink Silja erbjuder också Ösel

För sommaren säljer också Tallink Silja kryssninga­r från Helsingfor­s till både Visby och Riga på fartygen Isabelle, Victoria och Silja Europa. Tallink Silja har också två kryssninga­r till Ösel på sommarprog­rammet.

Sin linje mellan Stockholm och Riga har Tallink Silja ställt in tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland