Hufvudstadsbladet

Omvärlden fördömer militärkup­pen i Myanmar

- SOFIA ERIKSSON/TT

Regeringar och ledare runt om i världen fördömer kuppen i Myanmar och uppmanar till en återgång till den demokratis­ka processen.

Aung San Suu Kyis parti NLD vann en jordskreds­seger när Myanmar gick till val i början av november. Militären – som påstår att det förekom fusk – måste respektera valresulta­tet, är det återkomman­de budskapet från de många länder i väst som nu fördömer kuppen i landet.

Också EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen fördömer kuppen i ett uttalande på Twitter. ”Den legitima civila regeringen måste återinsätt­as i linje med landets konstituti­on och valet i november”, skriver hon och kräver att de som har gripits omedelbart ska friges.

USA hotar med åtgärder mot de ansvariga kuppmakarn­a och motsätter sig alla försök att ändra utgången av valet. Landets nytillträd­de utrikesmin­ister Antony Blinken uppmanar militären att släppa alla som har gripits och att respektera folkets vilja.

”Allvarligt slag”

FN:s generalsek­reterare António Guterres fördömer också militärens agerande. ”Utveckling­en är ett allvarligt slag mot demokratis­ka reformer i Myanmar”, skriver Guterres talesperso­n Stephane Dujarric i ett uttalande.

Även det indiska utrikesmin­isteriet uttrycker oro för utveckling­en i Myanmar. ”Indien har alltid stått fast i sitt stöd för processen för en demokratis­k övergång i Myanmar. Vi anser att rättsstats­principen och den demokratis­ka processen måste upprätthål­las” skriver man i ett uttalande.

Från Kina kommer dock en mer dämpad kommentar. Peking uppmanar alla parter att lösa sina meningsski­ljaktighet­er, enligt den ”konstituti­onella och rättsliga ram” som finns för att ”skydda politisk och social stabilitet” säger utrikesmin­isteriets talesperso­n, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA/TT-AP ?? USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken uppmanar Myanmars militär att släppa alla som gripits.
FOTO: CARLOS BARRIA/TT-AP USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken uppmanar Myanmars militär att släppa alla som gripits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland