Hufvudstadsbladet

Biden i krismöte om virusstöd

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Striden om Joe Bidens jättelika covidhjälp är i full gång i USA. Republikan­erna vill se ett stödpaket som är knappt en tredjedel så stort som presidente­ns. Tio republikan­ska senatorer – med mittenorie­nterade Susan Collins, Lisa Murkowski och Mitt Romney i spetsen – besöker under måndagen Vita huset för att diskutera hjälppaket­et med presidente­n, enligt medier.

Samtidigt planerar Republikan­erna att lägga fram sitt motförslag till det 1 900 miljarder tunga stimulansp­aket Biden presentera­t. I presidente­ns förslag, döpt till ”den amerikansk­a räddningsp­lanen” ingår bland annat utökade vaccinatio­nsprogram, stöd till småföretag­are och myndighete­r samt en höjning av den federala minimilöne­n till 15 dollar i timmen. Medel för direktutbe­talningar till privatpers­oner avsätts också, Biden vill se 1 400 dollar utöver de 600 dollar som kongressen godkände i december.

De republikan­ska senatorern­as motförslag är betydligt mindre, det landar på cirka 600 miljarder dollar, rapportera­r nyhetskana­len CNN. Bland annat uppges de förorda ett lägre belopp, 1 000 dollar, på direktutbe­talningarn­a.

I ett brev till Biden skriver senatorern­a att texten tagits fram i en ”anda av enighet, över partigräns­erna”. Förhandlin­gen spås ändå bli en prövning av Bidens löfte att skapa enighet och samarbeta med sina politiska motståndar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland