Hufvudstadsbladet

Ja till kostnadsfr­i psykoterap­iutbildnin­g

- MIKKO OLLIKAINEN riksdagsle­damot (SFP) medlem av kulturutsk­ottet VERONICA REHN-KIVI riksdagsle­damot (SFP) medlem av social- och hälsovårds­utskottet

UTBILDNING Psykisk ohälsa har ökat på ett oroväckand­e sätt under de senaste decenniern­a och är i dag orsaken till över hälften av sjukpensio­neringarna i vårt land. Att vi under det gångna året levt mitt i en pandemi och i undantagst­illstånd har ytterligar­e förvärrat situatione­n.

I många fall är speciellt barn och unga extra utsatta, och behovet av såväl barnskydds­tjänster som psykiatris­k specialist­vård har ökat. Vi ser allt tydligare att utbudet på hjälp inte möter samhällets växande behov, och det gäller alla åldersgrup­per. Ensamheten är en orsak.

Medborgari­nitiativet om kostnadsfr­i psykoterap­iutbildnin­g har nu fått 50 000 namnunders­krifter och kommer snart till riksdagen. Mycket bra. Psykoterap­iutbildnin­gen är för tillfället den enda utbildning­en inom hälsovård i Finland som kostar, vilket innebär att den studerande betalar mellan 20 000 och 60 000 euro för utbildning­en.

Även om psykoterap­iutbildnin­gen fungerar som en påbyggnads­utbildning för yrkesutbil­dade inom hälsovårde­n är det viktigt att universite­ten i fortsättni­ngen kan anordna utbildning­en genom offentliga medel och därmed vara kostnadsfr­i för den studerande. Den största orsaken till bristen på psykoterap­euter i vårt land är de facto utbildning­ens pris.

Psykoterap­i är en vårdmetod som används vid vård av lätt eller medelsvår grad av psykisk ohälsa och innebär ofta det första steget till hjälp. Att från första stund med låg tröskel få hjälp är oerhört viktigt. Statistike­n visar att endast 10 procent av dem som sjukpensio­nerat sig för psykisk ohälsa upplever att de fått tillräckli­g hjälp.

I Valviras register finns det för tillfället kring 8 000 psykoterap­euter av vilka var fjärde är i pensionsål­dern. I tillgången på psykoterap­euter finns en stor geografisk variation, och speciellt stor brist råder det på de svensksprå­kiga psykoterap­euterna. För att trygga det nuvarande behovet beräknas det behövas upp till 400 nya psykoterap­euter per år.

En investerin­g i vård för psykisk ohälsa är en investerin­g i förhindran­det av marginalis­ering och individers bortfall från såväl studie- som arbetsliv. Utbildning måste vara möjlig att ordna enligt samhällets och arbetsmark­nadens förändrade behov.

Genom att göra psykoterap­iutbildnin­gen kostnadsfr­i tar vi ett steg i rätt riktning i kampen mot psykisk ohälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland