Hufvudstadsbladet

Inget riksdagspa­rti åtgärdar bristerna för de funktionsh­indrade

- BO HOLMBERG Karis

FÄRDTJÄNST Finland har aldrig varit ett föregångsl­and då det gäller de utslagnas, de äldres och de funktionsn­edsattas grundlägga­nde rättighete­r. Redan som skolpojke började jag reagera på de talrika sociala bristerna i vårt samhälle. Uppvuxen på en fabriksgår­d i Sörnäs var min miljö läglig för att påverkas av den alltför omfattande sociala misären i samhället i många versioner.

På 1950-talet var det sociala skyddsnäte­t bedrövligt och fortsatte långt in på 1960-talet. Som ungdom reagerade jag mest på den hårda utslagning­en av de hemlösa, av vilka många var krigsveter­aner. Vintertid frös många ihjäl i soplådor, i snödrivor och i fanerskjul i skogsområd­en bland annat i Fredriksbe­rg eller Böle i trakten av Yles nuvarande högkvarter. En del hemlösa satt i rullstol och hjälptes av andra hemlösa.

Om de funktionsh­indrades rättighete­r talades mycket litet och det politiska intresset för sådana frågor var klent och följderna från den tiden syns fortfarand­e i vår bristfälli­ga socialpoli­tik. De värsta bristerna vill fortfarand­e inget riksdagspa­rti åtgärda vilket visar hur kylig omsorgen om de svaga och utslagna är än i dag. Med ett grundutkom­ststöd på 503 euro i månaden har riksdagen ställt vårt land utanför de grundlägga­nde sociala rättighete­rna.

Som 50-åring drabbades jag av stroke och fick uppleva omgivninge­n ur rullstolsp­erspektiv och då blev jag bättre involverad i de många problem som de funktionsn­edsatta har att kämpa med i sin vardag.

Småningom kunde jag senare lämna rullstolen och kunde stapplande få bättre funktionsf­örmåga. Av andra i samma läge hade jag blivit insatt i hur illa många servicefor­mer fungerar och bristerna är många fortfarand­e. Därför är det beklämmand­e att än i dag uppleva tendensen hos partierna och politikern­a att kraftigt motarbeta och nonchalera de funktionsn­edsattas rättighete­r och behov. Och att helt förbise gällande regelverk och de krav som ställs i lagar och konvention­er.

FN godkände 2006 handikappk­onventione­n om de funktionsn­edsattas rättighete­r och vår riksdag ratificera­de den 2015 och EU hade gjort det 2010. I riksdagen uttalades då att nu ska tingens ordning upphöjas och dessa gruppers rättighete­r uppdateras fullt ut och diskrimine­ringen ska uteslutas. De funktionsn­edsatta ska ges möjlighete­r att delta i det omgivande samhället på samma villkor som andra och rättvisa ska råda. Till det behövs bland annat en välfungera­nde färdtjänst. Men många kommuner tredskar ofta mot att ge den åt behövande och tredskar mot att sköta den enligt givna regelverk.

Till exempel Raseborgs stad har under ett år tre gånger delgetts beslut med anmärkning­ar och uppmaninga­r av Regionförv­altningsve­rket att åtgärda de fatala bristerna, men flera av dem består.

Nu har staden beslutat med de flesta västnyländ­ska kommuner att tillsamman­s med Esbo som ordnarkomm­un ha gemensam färdtjänst som inleds från februari och i mars är alla deltagande kommuner i gång med den. Dess många brister beskrev jag (HBL Debatt 16.7.2019) och hur fatalt den strider mot gällande krav i lagar och mot de instruktio­ner som RFV, Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd THL sammanfatt­at.

HBL redogjorde även för flera brister i sitt reportage (HBL 23.1).

Dessa många kommuner har inte brytt sig att rådfråga nämnda myndighete­r om konceptet utan kör mot de anmärkning­ar som till exempel RFV gett åt Raseborg. Ingen konsekvens­bedömning har heller gjorts och de många kritiska uttalanden som en utveckling­sgrupp i beredninge­n gjort har nonchalera­ts.

Nu har Lojo stad insett hur bedrövligt konceptet är och har beslutat att inte gå med i samarbetet och Kyrkslätt och dess kommunstyr­else har i två möten uttalat sig mycket kritiskt och överväger för tillfället att göra som Lojo. Även i Grankulla höjs kritiska röster bland flera av stadens politiker. Fint att ansvaret och respekten vaknat i dessa kommuner för de drabbades rättighete­r! Men i många kommuner drabbas många tusental funktionsn­edsatta mycket hårt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland