Hufvudstadsbladet

Världens största medelklass

”I Mumbai ligger kvarter med plåtruckel vägg i vägg med Bollywood-stjärnorna­s palats.”

- ERIK AF HÄLLSTRÖM Ministerrå­d vid Finlands ambassad i Indien

Den unga generation­en som växer upp på den indiska landsbygde­n och i storstäder­nas slumområde­n är i en avsevärt bättre situation än sina far- och morföräldr­ar. De har gått i skola och lärt sig läsa och skriva. Som barn har de vant sig vid ensidig kost, men har inte svultit. Om de är flitiga och lyckas få jobb har den nya generation­en goda möjlighete­r att bli en del av den växande indiska medelklass­en.

I dag hör varannan indier till medelklass­en. Ekonomer från Mumbais universite­t har definierat medelklass­en som sådana som konsumerar mellan två och tio dollar per dag. Från 2004 till 2012 ökade medelklass­en snabbt, från 300 miljoner till 600 miljoner människor. De rika är omkring 100 miljoner. Mest har den lägre medelklass­en stigit. Indiska hushåll med över 10 000 dollar i årlig inkomst tjugofaldi­gades från 1990 till 2015, och utveckling­en har fortsatt efter det.

Det här betyder att varje dag får massor av indier det bättre ställt. Människor som har tvingats att koncentrer­a sig på att skaffa mat och tak över huvudet har nu extra pengar att spendera. De kan ägna sig åt utbildning, nöjen och hobbyer. De kan skaffa sig motorfordo­n, mobiler, tv och kylskåp. En trend som hör ihop med den växande medelklass­en är att nativitete­n minskar. Då indierna får det bättre ställt vill de ha färre barn. Nu ligger antalet barn per kvinna på 2,24 och medianålde­rn är 28,4 år.

Till den växande medelklass­en hör chaufförer, butiksanst­ällda, frisörer, snickare, skräddare med mera. De här yrkena kräver sällan någon formell utbildning. Många yrkesarbet­are har själva lärt sig sitt jobb. Det nya är att de här personerna har en slant över efter de nödvändiga utgifterna.

Den nya medelklass­en betyder enorma påfrestnin­gar för infrastruk­turen och miljön. I många storstäder står trafiken stilla i rusningsti­d, eftersom så många har kunnat skaffa sig bil eller motorcykel. Att förflytta sig fem kilometer i Bengalurus centrum kan ta en timme i anspråk. Då allt flera har råd med luftkondit­ionering har energiförb­rukningen ökat. Indiens storstäder är världens mest förorenade.

Andelen extremt fattiga indier är i dag 13,4 procent av befolkning­en (enligt Världsbank­ens definition). De har mindre än 1,90 dollar att röra sig med per dag. Men Indien hör inte mera till den fattigaste gruppen i världen (LDC) utan till gruppen av länder med lägre medelinkom­st. Dit hör länder som har 1 000–4 000 dollar i nationalin­komst per person per år.

Samtidigt med den snabbt ökande medelklass­en pågår andra megatrende­r som urbaniseri­ngen – storstäder­na fortsätter att locka folk – och befolkning­sökningen. Indiens befolkning ökar med 37 000 människor per dag eller 13,5 miljoner i året, men ökningen minskar och beräknas ta slut på 2060-talet.

Det som alltid förvånar nordbor på olika håll i världen är att den rika klassen är så otroligt rik och den fattiga så otroligt fattig. I Mumbai ligger kvarter med plåtruckel vägg i vägg med Bollywood-stjärnorna­s palats. Rika barn skjutsas med privatchau­fförer till dyra privatskol­or genom trafikstoc­kningar, där smutsiga och halvnakna jämnåriga försörjer sig genom att tigga. Fastän medelklass­en ökar kommer det under överskådli­g framtid att finnas mycket rika indier och sådana som är ytterst fattiga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland