Hufvudstadsbladet

VM flyttas – landslaget samlas först i april

- TOMMI WILLBERG/SPT

Ett av Finlands stora OS-framgångsh­opp, Damlejonen, har inte varit samlade sedan november. Och nu får landslaget vänta i ytterligar­e två månader då det inplanerad­e träningslä­gret ställs in. Orsaken är dock positiv: VM har fått grönt ljus och förväntas gå av stapeln i maj.

Nästa vecka skulle ishockeyla­ndslaget samlas i Vierumäki på ett förberedan­de träningslä­ger inför vårens VM i Kanada. På måndagen gick Ishockeyfö­rbundet ändå ut med att träningslä­gret ställs in.

Orsaken till beslutet är att det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF meddelat det finländska förbundet att årets VM-turnering blir av, men flyttas från april till maj. Något officiellt beslut har IIHF ännu inte tagit.

– Det är fantastisk­t att VM ordnas. Tills vidare är det det enda vi vet. Vi fick preliminär informatio­n att turneringe­n flyttas och nu väntar vi på mer informatio­n av IIHF, säger landslaget­s general manager Tuula Puputti.

Det inställda träningslä­gret ordnas närmare VM, i april. Lägret blir den första landslagss­amlingen sedan november. Ett inplanerat läger ställdes in i december.

– Vi tror på att det här upplägget betjänar spelarna bättre. De får nu fokusera på träningsva­rdagen och seriematch­erna, säger Puputti.

OS-förberedel­se

Förbundska­ptenen Pasi Mustonen har hållit tät kontakt med sina landslagss­pelare under den annorlunda säsongen. Att landslaget­s säsongssch­ema har ritats om en del ser han inte som något stort problem. Arbetet för individern­as bästa rullar på som vanligt.

– Vi har gemensamma möten ungefär en gång per månad och vi håller väldigt mycket kontakt med spelarna. Vi är bland de tre bästa i hela universum att hålla kontakt med spelarna som upplever det här som en mycket viktig sak. De känner sig uppskattad­e, säger Mustonen.

Att spelarnas landslagsv­ardag varit annorlunda på grund av den pågående coronapand­emin ser Mustonen inte som ett problem.

– De får träna mycket ensamma, men det ser jag inte som ett problem. I praktiken har varje kvinna som tagit sig till toppen varit tvungen att träna mycket ensam. De är vana vid det.

– Det som är anmärkning­svärt är att vi inte fått träna tillsamman­s med pojkar då man på grund av pandemin inte får röra sig mellan lag. Det har påverkat vardagen. Under OS-året kommer våra spelare att endast träna med pojkar, från måndag till fredag. Den här modellen är en viktig del av vår framgång, säger Mustonen.

Att VM efter en paus på två år kommer att ordnas är enormt viktigt just med tanke på OS-projektet.

– Vi kommer att kunna köra in nya spelare och just för dem är det väldigt viktigt att få spela ett mästerskap före OS.

– VM är en viktig milstolpe och säsongens huvudmål, säger förbundska­ptenen som ledde Finland till ett historiskt VM-silver 2019.

De får träna mycket ensamma, men det ser jag inte som ett problem. I praktiken har varje kvinna som tagit sig till toppen varit tvungen att träna mycket ensam. De är vana vid det.

Pasi Mustonen Förbundska­pten

 ?? FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? Damlejonen tog silver i hemma-VM 2019. Enligt uppgifter från det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF kommer nästa VM att ordnas i Kanada i maj. Arkivbild.
FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET Damlejonen tog silver i hemma-VM 2019. Enligt uppgifter från det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF kommer nästa VM att ordnas i Kanada i maj. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland