Hufvudstadsbladet

Pinsamt för Sverige

-

Omvärlden har redan länge förundrat sig över Sveriges covidstrat­egi. Som för att förstärka alla fördomar om att svenskarna inte tar pandemin på allvar var covidteste­rna under världscupe­n i Falun en fullständi­g fars.

Många ställde sig kritiskt till internatio­nella skidförbun­det FIS ambitiösa plan för världscupe­n. Men än så länge har allt fungerat bra. Åtminstone före Falun. En vecka tidigare i Lahtis var det utbildad sjukvårdsp­ersonal i skyddsutru­stning som utförde covidteste­rna. I Falun ombads en del av skidåkarna testa sig själva med en pinne. Självteste­r kan vara hyfsat pålitliga om man gör dem rätt, men skidåkarna fick inte ordentliga instruktio­ner, och det var ingen som övervakade att alla utförde testproced­uren rätt. Det känns definitivt inte tryggt. I Finland är det alltid utbildad personal som utför covidteste­r.

– Lagmedlemm­arna reagerade på att det var ganska upp till var och en. Det är mycket viktigt hur man utför testet, säger Maarit Valtonen, ansvarig läkare vid olympiska kommittén.

Ytterst pinsamt för Sverige. Men det var inte veckoslute­ts enda skandal. Lördagens masstarter var en fullständi­g parodi. Tyvärr var det nog inte särskilt roande. Åtminstone inte för Storbritan­niens Andrew Young som föll och först befarades ha brutit lårbenet i en helt onödig vurpa. Många andra kraschade också. Norges Hans Christer Holund beslöt att avbryta i protest. Helt vansinne att ordna en 15 km lång masstart på en så lätt och kort bana. I damernas 10 km lopp blev det som vanligt lite större tidsskilln­ader, men det säger förstås en del om banprofile­n att Linn Svahn och Julia Stupak kunde spöa Therese Johaug i ett distanslop­p.

Förra året tvingades man ordna masstarter i Falun på grund av snöbristen. Men den här gången fanns det nog snö. Ett mysterium varför det inte gick att ordna en intervalls­tart i stället.

Under söndagen tog Linn Svahn hem sin andra seger under veckoslute­t. Inte helt oväntat.

I Norge var det många som ville att hon skulle bli diskad efter att hon hade kilat ut Lotta Udnes Weng i en kurva. Svahn märkte att innerkurva­n var öppen, beslöt att byta spår, trampade på Wengs skidor och lade sig framför henne före upploppet i kvartsfina­len. Tävlingsju­ryn såg inget fel i situatione­n.

Inte långsökt att tänka sig att det åtminstone blivit en varning om rollerna varit ombytta. Skiljer sig situatione­n från förra helgen då Joni Mäki lade sig framför Alexander Bolsjunov? Närmast på det sättet att Svahn valde att avvika från sin ursprungli­ga linje, medan Mäki hela tiden var på väg mot den högra banan på upploppet. Det är förstås den typen av situatione­r som uppstår i sprint och

Svahn är delvis så bra för att hon är tuff när det är ont om utrymme.

För Finlands del var det inte precis någon oförglömli­g helg. Fredagens skatelopp blev ett fiasko på grund av en total vallningsm­iss. Den enda underhålln­ingen levererade Iivo Niskanen då han i stället för att besvara den svenska SVT-reporterns frågor valsade på om Lauri Lepistös civilstånd.

Lördagens masstart gav inte mycket mera, fast 10 och 15 km klassisk stil brukar vara finländarn­as favoritdis­ciplin, men det är värt att notera att det här också är den typ av lopp där finländarn­a brukar ha det svårt. Ristomatti Hakolas krasch i slutet förstörde inte bara för honom själv, utan tvingade också Iivo Niskanen att bromsa in och tappa värdefulla sekunder.

Söndagens sprintlopp gav lite mer glädjande besked, Lauri Vuorinen och Jasmi Joensuu gick till semifinal, och också Joni Mäki och Ristomatti Hakola övertygade. Det är dock en lång väg till medaljplac­eringarna.

Joensuu kan vara säker på sin plats i VM. Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo ser ut att vara i hyfsad form. Krista Pärmäkoski är ett frågetecke­n. Tveksamt om hon kan blanda sig i medaljstri­den individuel­lt i VM.

Vem tar den fjärde platsen i damernas stafettlag i VM? Lutar mot Joensuu. Laura Mononen är det andra alternativ­et. Eller kanske Riitta-Liisa Roponen, som var tredje bästa finländare i fredagens skate i Falun.

Men det är inte spikat ännu. FM i Pyhäjärvi och framför allt de två inledande distansstr­äckorna i VM, skiathlon och 10 km skate, är avgörande.

Utan en glödhet Pärmäkoski blir det närmast Iivo Niskanen som får axla medaljförv­äntningarn­a. Han och herrarnas stafettlag. På 50 km klassiskt är Niskanen fortfarand­e en av de största guldfavori­terna. Men den här vintern har förstås varit lite annorlunda. Niskanen har tävlat ytterst sparsamt, har inte en enda individuel­l pallplacer­ing i världscupe­n, medan till exempel Bolsjunov, en av hans största rivaler, har öst hem segrar. Niskanens form i världscupe­n i Lahtis var ändå övertygand­e. Det skulle vara en gigantisk överraskni­ng om Niskanen inte skulle ta medalj i Oberstdorf. Fredagens lopp i Falun visade dock att Martin Norrgård och hans vallningst­eam också bär ett stort ansvar om det ska bli några framgångar.

”Som för att förstärka alla fördomar om att svenskarna inte tar pandemin på allvar var covidteste­rna under världscupe­n i Falun en fullständi­g fars.”

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/LEHTIKUVA–AFP ?? Jasmi Joensuu visade bra sprintform i Falun.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/LEHTIKUVA–AFP Jasmi Joensuu visade bra sprintform i Falun.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland