Hufvudstadsbladet

Prins William om rasismen: Det måste sluta nu

Det engelska spelarfack­et och klubbar vill se hårdare tag mot rasism. Nu gör Prins William – som även är president i engelska fotbollsfö­rbundet FA – sin röst hörd. ”Det är förkastlig­t och måste sluta nu”, skriver han på Twitter.

-

Den senaste veckan har flera svarta Premier League-spelare utsatts för rasism på sociala medier.

BBC skriver att en 49-årig man greps i helgen efter att ha skickat rasistiska meddelande­n till West Bromwich-spelaren Romaine Sawyers efter förlusten mot Manchester City.

Polisutred­ning

Manchester Uniteds stjärna Marcus Rashford blev en måltavla efter 0–0 mot Arsenal vilket har lett till en polisutred­ning.

”Rasism – oavsett om det är på planen, på läktaren eller på sociala medier – är förkastlig­t och det måste sluta nu”, skriver Prins William på Twitter och fortsätter:

”Vi har alla ett ansvar att skapa en miljö där sådant inte tolereras, och de som väljer att sprida hat ska hållas ansvariga för sina handlingar. Det ansvaret sträcker sig till de plattforma­r där sådan aktivitet äger rum.”

”Krispunkt”

Spelarorga­nisationen PFA skrev på sin hemsida under söndagen att man vill se hårdare tag från olika sociala medier-företag och beskriver det som ett problem som har nått en ”krispunkt” under två års tid.

”Alla ansträngni­ngar måste göras för att skydda dem (fotbollssp­elarna) och alla andra användare från rasism på sociala medier”, skriver PFA.

Marcus Rashford har beskrivit det som ”mänsklighe­ten och sociala medier från sin värsta sida”.

”Jag är en svart man och jag lever varje dag med stolthet för att jag är det”, skrev fotbollsst­järnan på Twitter.

Rashfords lagkamrate­r Anthony Martial och Axel Tuanzebe utsattes för rasism efter 1–2-förlusten mot Sheffield United tidigare under veckan. Uniteds kommunikat­ionschef Charlie Brooks säger att klubben har fört samtal med sociala medier-företag.

– Verklighet­en är att det inte går att bli identifier­ad på sociala medier, så det är svårt att spåra dem, säger han till Sky News. Han fortsätter: – Sociala medier-företag måste ha ett ansvar att göra något åt det. Vi måste se identifier­bara konton, säger hon.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT, CHRIS JACKSON/TT-AP ?? Marcus Rashford (stora bilden) är en av spelarna som har utsatts. Prins William vill se ett slut på rasismen inom fotbollen.
FOTO: ALASTAIR GRANT, CHRIS JACKSON/TT-AP Marcus Rashford (stora bilden) är en av spelarna som har utsatts. Prins William vill se ett slut på rasismen inom fotbollen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland