Hufvudstadsbladet

Författare­n måste inte bära allt ansvar ensam

-

Ett tema vi ofta återkommer till och lyfter fram som en dygd framför andra är litteratur­ens möjlighet att gestalta verklighet­ens gråzoner. Det är en egenskap som i bästa fall pekar på tillvarons ambiguitet, men som när det gäller känsliga ämnen, riskerar att bli provokativ. I en samtid som präglas av individual­ism, cancel culture och krav på politisk korrekthet förväntas också författary­rket innebära vissa förpliktel­ser. Men, när det gäller litteratur, vems är egentligen ansvaret?

I essäsamlin­gen Här/nu (Ellips 2020) har Ralf Andtbacka och Ulrika Nielsen samlat ihop elva skribenter från Finland, Sverige och England för att skriva om samtiden och sitt arbete. I ”Jag ska skriva en atombomb – en essä om författare­ns ansvar” argumenter­ar Adrian Perera för att författare­ns främsta ansvar är att skriva god litteratur, och att boken i sista hand måste ta ansvar för sig själv. Det är en tanke som lägger ett högt egenvärde på litteratur­en själv.

Ett problem då man talar om författare­ns ansvar är att läsarens, kritikerns, förlagets, biblioteke­ts, bokhandeln­s, influerarn­as och massmedier­nas (för att nämna några) ansvar glöms bort. Ja – vi ställer krav inte bara på den som skriver utan också på samtliga runt omkring. Det är omvärldens uppgift att bereda plats för litteratur­en och sedan ta emot verket och identifier­a dess teman och strävanden.

I Utplåna fraserna skriver Ingeborg Bachmann: ”Liksom författare­n genom sina skildringa­r uppmuntrar de andra till sanning, så uppmuntrar de andra honom, när de med beröm och klander låter honom förstå att de kräver sanningen av honom och vill komma in i det tillstånd där deras ögon öppnas”. På det sättet uppmuntrar vi varandra (läs: kräver vi av varandra) att ta ansvar för att se men också för att höra.

Artikeln ”Strömnings­trenden förändrar litteratur­en – nu börjar algoritmer styra innehållet” (Svenska Yle 20.1.2021) kretsar kring det här delade ansvaret. Det är väl därför det finns så mycket oro för litteratur­ens framtid. För att litteratur­en har en förmåga att engagera och få de involverad­e att bli varse om sitt eget ansvar.

När vi i egenskap av poddare väljer böckerna vi pratar om finns det mycket som spelar in utöver personligt intresse eller aktualitet. Bland annat frågor om representa­tionen vad gäller författare, förlag, etnicitet och genus kan vara centrala vid urvalet. Men framför allt vill vi läsa böcker skrivna av författare som vågat tänka. I Här/nu finns tänkande essäer som förväntar sig detsamma av läsaren.

Podcasten Samtal med vänner kan höras på HBL.fi, liksom på Soundcloud, Itunes och Acast.

”När vi i egenskap av poddare väljer böckerna vi pratar om finns det mycket som spelar in utöver personligt intresse eller aktualitet. Bland annat frågor om representa­tionen vad gäller författare, förlag, etnicitet och genus kan vara centrala.”

HANNA YLÖSTALO KANELI JOHANSSON

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland