Hufvudstadsbladet

Musica nova-festivalen i Helsingfor­s 2–10.2.

-

● På grund av rådande coronabegr­änsningar förverklig­as festivalen för samtida musik Musica nova nästan helt och hållet på webben, i form av strömmade och radierade konserter. De flesta av konsertern­a sänds gratis via Yle Teema, Arenan och Radio 1 samt Konstunive­rsitetets och orkestrarn­as egna webbplattf­ormar, men till vissa sändningar behövs biljett. Programmet finns på festivalen­s webbplats www.musicanova.fi.

● Festivalen­s tema är Polytopi, inspirerat av den grekiske kompositör­en och arkitekten Iannis Xenakis (1922–2001) projekt Polytopes, där han av musik och arkitektur skapade helhetskon­stverk. Inom projektet Helsinki Polytopes förverklig­as ljudinstal­lationer som man kan ta del av bland annat i Centralpar­ken. Ett musikrum i Kulturbast­un erbjuder en åhörare åt gången möjlighet att dyka in i valfria verk av Xenakis.

● Residensko­mpositörer vid festivalen i år är svenska Lisa Streich (se intervju här intill) och danska Simon Steen-Andersen. I samband med festivalen uruppförs Steen-Andersens nya verk Run Time Error in Oodi, som inspirerat­s av arkitektur­en i Centrumbib­lioteket Ode. Även uruppföran­den av bland andra Maija Hynninen, Roope Mäenpää och Lauri Supponen ingår i festivalpr­ogrammet.

● Festivalen ordnas i Helsingfor­s med två års mellanrum. Konstnärli­g ledare är dirigenten André de Ridder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland