Hufvudstadsbladet

Fazer g jorde brödpåse i havre

-

Att havre duger till mycket vet vi, det används inte längre i bara havrebröd och gröt, utan också i mjölk, grädde och en rad andra växtbasera­de livsmedel. Nu har livsmedels­koncernen Fazer också utvecklat havrepåsen, en brödpåse som till 25 procent består av havreskal. "Havreskal uppstår som en biprodukt vid produktion­en av många havreprodu­kter. Tidigare har skalen gått till energiprod­uktion och djurfoder. Den senaste innovation­en, påsen av havreskal, är alltså cirkulär ekonomi i sin ädlaste form”, säger vd Jarkko Arrajoki vid Fazer Kvarn Finland.

Havreskale­n som används i förpacknin­gen kommer från bageriets havrekvarn i Lahtis. Påsen av havreskal har krävt år av utveckling­sarbete. Fazer har jobbat tillsamman­s med företag, forsknings­institut och läroanstal­ter inom branschen. Påsen görs till 25 procent av havreskal och den kan återvinnas som kartong.

"Till en början verkade det omöjligt att tillverka en påse av havreskal. Livsmedels­förpacknin­gar måste vara säkra och samtidigt hålla produkten färsk. En brödpåse måste också vara ångtät för att den ska skydda brödet från att bli hårt. Av elva olika versioner hittade vi slutligen en lämplig", säger Piia SoininenTe­ngvall, chef för förpacknin­gsutveckli­ng på Fazer Bageri Finland.

Havrepåsen har testats i oberoende laboratori­um och bageriet har fått grönt ljus för att använda förpacknin­gsmaterial av havreskal för livsmedel.

Papperspås­en är bara startskott­et, nu funderar koncernen på hur havreskal skulle kunna användas i större omfattning vid tillverkni­ng av papper och förpacknin­gar. För närvarande bygger Fazer också en xylitolfab­rik i Lahtis där man ska framställa xylitol ur havreskal.

 ?? FOTO: JAAKKO LUKUMAA ?? En brödpåse som till en viss del består av havreskal ingår i bageriets program för hållbar utveckling, säger Piia Soininen-Tengvall på Fazer Bageri Finland.
FOTO: JAAKKO LUKUMAA En brödpåse som till en viss del består av havreskal ingår i bageriets program för hållbar utveckling, säger Piia Soininen-Tengvall på Fazer Bageri Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland