Hufvudstadsbladet

Lindriga krockar inte polisfall

Bilen fick plåtskador och gärningspe­rsonen försvann från platsen. Så beskriver bilisten Fredrik Koivusalo en försmädlig incident han var med om strax före jul. Men fallet utreds inte, eftersom inget brott har begåtts enligt den nya vägtrafikl­agen.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Sedan den nya vägtrafikl­agen infördes utreder polisen inte längre lindriga krockar och plåtskador som till exempel kan uppstå på parkerings­platser. Föraren som orsakat olyckan har inte heller någon skyldighet att stanna kvar på platsen eller ge sig till känna.

Det här fick bilisten Fredrik Koivusalo i Salo till sin stora förvåning märka då hans bil blev tillbuckla­d utanför ett köpcenter.

Olyckan var framme då Fredrik Koivusalo, bosatt i Salo, hade parkerat sin bil på parkerings­platsen utanför ett köpcentrum.

– När jag kommer ut från butiken står en man och berättar att en bil kört på min bil och därefter i rasande fart försvunnit från platsen, berättar Koivusalo.

Mannen hade emellertid hunnit skriva upp registernu­mret. Koivusalo följde spåret.

– Med hjälp av registernu­mret fick jag reda på att bilen ägs av ett företag och körs av en privatpers­on. Personen har hemligt telefonnum­mer och gick inte att få tag på.

Ingen utredning

I stället ringde Koivusalo företaget.

– Där ville man inte alls befatta sig med ärendet. Men man lovade återkomma om en polisanmäl­an uppenbarar sig.

Koivusalo gick in på polisens webbtjänst och gjorde en anmälan. Resultatet blev en besvikelse.

– Döm om min förvåning när polisens beslut var att inget brott har skett. Polisen hänvisade till den nya vägtrafikl­agen som trätt i kraft i juni i fjol.

Koivusalos bil fick inga större skador, men han vill gå till botten med fallet för principens skull.

– Jag uppfattar det som ett brott att man inte blir kvar och reder ut saken om man kört på en annan bil. Men jag fick höra att ingenting går att göra för att lagen ändrats.

Hänger på försäkring­en

Polisinspe­ktör Timo Ajaste vid Polisstyre­lsen tar inte ställning till det enskilda fallet, men bekräftar att polisens agerande på ett allmänt plan är i enlighet med den nya vägtrafikl­agen. Enligt lagen är lindriga krockar, till exempel på parkerings­platser, i allmänhet inte längre brott, utan trafikförs­eelser som inte kräver polisutred­ning.

– Om polisen bedömer att fallet är lindrigt blir det ingen utredning, utan en förvaltnin­gsprocess. Då avgörs ärendet i praktiken av försäkring­sbolaget. En kollision i låg hastighet på en parkerings­plats är ett typiskt sådant fall, säger Ajaste.

Lagreforme­n strävar efter att spara polisresur­ser för allvarliga­re utredninga­r.

– Det är klart att en polisutred­ning underlätta­r processen för försäkring­sbolaget, men i regeringen­s lagförslag konstatera­des att det inte i sig är en tillräckli­g grund för en polisutred­ning, säger Ajaste.

Var drar man då gränsen mellan lindriga och allvarliga olyckor? – Det går inte att dra en entydig gräns. Men om det till exempel finns en misstanke om rattfyller­i eller äventyrand­e av trafiksäke­rheten, om personer kommit till skada, om trafiken störs eller om förarna råkar i slagsmål sinsemella­n rycker polisen förstås ut. Men polisen går inte in som domare om det handlar om lindriga plåtskador där situatione­n ofta kan vara oklar.

"Önskvärt att inte smita"

Föraren som orsakar plåtskada, som i fallet Fredrik Koivusalo berättar om, har inte heller någon skyldighet att stanna kvar eller lämna sina kontaktupp­gifter. Det grundar sig på ett prejudikat i Högsta domstolen 2014 i dylika lindriga fall. Beslutet stöder sig på skyddet mot självinkri­minering, alltså individens rätt att inte ange sig själv.

– Jag kan förstå att många förundrar sig över att man kan orsaka en plåtskada och åka från platsen utan att lämna kontaktupp­gifter, men föraren har ingen skyldighet att göra det, säger Ajaste.

– Men det är förstås önskvärt att parterna stannar kvar och reder ut saken också vid lindriga krockar på parkerings­platser.

Huruvida personen som orsakat skadan ger sig till känna eller inte har betydelse för försäkring­sersättnin­gen. I fallet Fredrik Koivusalo beskriver räcker inte den vanliga trafikförs­äkringen som är obligatori­sk för alla fordon.

Ersättning­schef Antti Tuulensuu vid Trafikförs­äkringscen­tralen förklarar närmare:

– Normalt skulle motpartens försäkring­sbolag ersätta skadorna, men det är typiskt för mindre olyckor på parkerings­platser att man inte vet vem som orsakat olyckan. För att vara säker på att ändå få ersättning behövs då den frivilliga, bredare kaskoförsä­kringen.

– Kaskoförsä­kringen finns i olika nivåer, så det gäller för bilisten att kolla upp vilken nivå som passar ens egen bil bäst, säger Tuulensuu.

❞ Jag kan förstå att många förundrar sig över att man kan orsaka en plåtskada och åka från platsen utan att lämna kontaktupp­gifter, men föraren har ingen skyldighet att göra det.

Timo Ajaste Polisinspe­ktör

 ?? FOTO: ONNI OJALA/LEHTIKUVA, FREDRIK
KOIVUSALO ?? ■ Fredrik Koivusalos bil fick lindriga skador på parkerings­platsen. Polisen tar sig inte längre an den här typen av fall.
FOTO: ONNI OJALA/LEHTIKUVA, FREDRIK KOIVUSALO ■ Fredrik Koivusalos bil fick lindriga skador på parkerings­platsen. Polisen tar sig inte längre an den här typen av fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland