Hufvudstadsbladet

Ryskt vaccin kan ge bra skydd också åt äldre

En studie visar att ryska covid 19-vaccinet Sputnik ger ett lika effektivt skydd som Pfizers och Modernas vacciner. Vaccinet är också effektivt hos äldre, vilket varit ett frågetecke­n med Astra Zenecas vaccin.

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Fas 3-studien presentera­s nu i den medicinska tidskrifte­n The Lancet och baseras på 19 866 personer som deltog i studien.

"Framställa­ndet av Sputnik V-vaccinet har kritiserat­s för att ha skyndats på och saknat transparen­s. Resultatet är nu tydligt och ett nytt vaccin kan nu hjälpa till att bekämpa covid-19", säger bland annat professor Ian Jones vid University of Reading i en kommentar som distribuer­ats via The Lancet.

Sputnik V-vaccinet har av många ansetts kontrovers­iellt. Redan i augusti förra året presentera­des vaccinet utan att kliniska tester slutförts och fick namnet efter den sovjetiska satelliten. Världshäls­oorganisat­ionen WHO ville då heller inte ge någon kvalitetss­tämpel.

Studien visar nu att effektivit­eten är på samma nivå som Pfizer/Biontechs samt Modernas variant som bland annat använts inom EU.

Samtidigt uppges att hos de 2 144 i studien som var 60 år eller äldre fanns inga tecken på lägre effektivit­et. Den låg på 91,8 procent.

Vaccinet har innan studien presentera­des fått ett godkännand­e i ett 15-tal länder, förutom Ryssland, bland annat i Argentina, Ungern och Förenade arabemirat­en. Ytterligar­e 25 länder kommer enligt uppgift att ge klartecken de närmaste veckorna. För EU har det tidigare sagts att en formell ansökan om godkännand­e ska lämnas in i februari, enligt den ryska investerin­gsfonden RDIF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland